Συντάξεις: Ποιοι παίρνουν «μπόνους» έως και 254 ευρώ το μήνα

Συντάξεις: Ποιοι παίρνουν «μπόνους» έως και 254 ευρώ το μήνα

Σημαντικές αυξήσεις στην προσδοκώμενη σύνταξή τους, που ξεκινούν από τα 26,2 ευρώ και φτάνουν μεσοσταθμικά έως τα 206 ευρώ το μήνα μπορούν να κερδίσουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, που δεν θα βιαστούν να βγουν στην σύνταξη

Η παραμονή στην ασφάλιση μετά την συμπλήρωση 35ετίας αποδεικνύεται ιδιαιτέρα συμφέρουσα για δημόσιους υπαλλήλους, ιδιαίτερα όσους είναι ΠΕ και έχουν υψηλές συντάξιμες αποδοχές. Αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί επί της κοινωνικής ασφάλισης είναι πως μετά την 35ετία οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι, διανύουν την «χρυσή 5ετία» που μπορεί να τους οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της προσδοκώμενης σύνταξής τους, λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο και ειδικό σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Διονύση Ρίζο, τα κέρδη δεν είναι μικρά, καθώς κάθε χρόνος παραμονής στην ασφάλιση μετά την 35ετία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην προσδοκώμενη κύρια σύνταξη.

Κι αυτό ενώ δεν χάνουν το δικαίωμα να φύγουν στην σύνταξη πριν τα 62 ή τα 67, εφόσον έχουν ήδη θεμελιωμένο δικαίωμα για έξοδο σε μεταβατικό όριο ηλικίας ή θεμελιώνουν τέτοιο δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου φέτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ρίζο:

  • Δημόσιος υπάλληλος ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) μπορεί να κερδίσει μεσοσταθμικά 41,2 ευρώ επιπλέον στην μηνιαία κύρια σύνταξή του για κάθε χρόνο παραμονής στην ασφάλιση από τα 35 και μετά (μέχρι τα 40).
  • Δημόσιος υπάλληλος ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης) μπορεί να κερδίσει μεσοσταθμικά 37,5 ευρώ επιπλέον στην μηνιαία κύρια σύνταξή του για κάθε χρόνο παραμονής στην ασφάλιση από τα 35 και μετά (μέχρι τα 40).
  • Δημόσιος υπάλληλος ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) μπορεί να κερδίσει μεσοσταθμικά 31,2 ευρώ επιπλέον στην μηνιαία κύρια σύνταξή του για κάθε χρόνο παραμονής στην ασφάλιση από τα 35 και μετά (μέχρι τα 40).
  • Δημόσιος υπάλληλος ΥΕ (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) μπορεί να κερδίσει μεσοσταθμικά 26,2 ευρώ επιπλέον στην μηνιαία κύρια σύνταξή του για κάθε χρόνο παραμονής στην ασφάλιση από τα 35 και μετά (μέχρι τα 40).

    Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Ρίζου, κέρδη υπάρχουν και στο προσδοκώμενο εφάπαξ όπως και στην επικουρική σύνταξη από την παραμονή στην εργασία, τα οποία υπολογίζονται ως εξής:

    • Μεσοσταθμική προσαύξηση 650 ευρώ στο εφάπαξ βοήθημα για κάθε χρόνο παραμονής στην ασφάλιση από τα 35 και μετά (μέχρι τα 40).
    • Μεσοσταθμική προσαύξηση από 8 έως 12 ευρώ ευρώ στην επικουρική σύνταξη για κάθε χρόνο παραμονής στην ασφάλιση από τα 35 και μετά (μέχρι τα 40).

Πηγή: Ημερησία