ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον «αέρα» οι μεγάλες πληρωμές - Τι συμβαίνει

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον «αέρα» οι μεγάλες πληρωμές - Τι συμβαίνει

Από την Τρίτη 4 Ιανουαρίου το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ έρχεται και... φεύγει, προκαλώντας εκνευρισμό στις πύλες ΟΣΔΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του agrotypos από πιστοποιημένες πύλες ΟΣΔΕ και την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου συνεχίζονταν αμείωτα τα προβλήματα στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, προβλήματα που αν συνεχιστούν θα απειλήσουν αρκετές πληρωμές των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής.

Οι καινούργιες... περιπέτειες για το σύστημα πληρωμών προέρχονται από τη διαμάχη που έχει ανοίξει μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και τεχνικού συμβούλου - φορέα συντονισμού, καθώς οι σχετικές συμβάσεις εξέπνευσαν με το τέλος του 2021, ενώ πρόσφατα ο Οργανισμός Πληρωμών ανακοίνωσε και τη μετάβαση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2022 στο Κυβερνητικό Νέφος (G-Cloud).

Φήμες λένε ότι προβλήματα με την πρόσβαση στο σύστημα αντιμετωπίζουν και οι περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού, ενώ αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για πολύ ακόμα, δεν αποκλείεται να τιναχθεί στον αέρα ο προγραμματισμός πληρωμών του οργανισμού, ο οποίος εκτός των πιστώσεων για διάφορα προγράμματα περιλαμβάνει την εμβόλιμη πληρωμή ενιαίας 2021 για όσους είχαν προβλήματα (αφορά πάνω από 20.000 παραγωγούς), αλλά και την πίστωση των πρώτων συνδεδεμένων κ.λπ.

Παράλληλα, όπως γράψαμε και την Τρίτη, δυσεπίλυτα είναι τα προβλήματα στις πύλες με αυτή την κατάσταση και σε σχέση με τις ενστάσεις των παραγωγών, τις διορθώσεις στο ΑΤΑΚ, τις διοικητικές πράξεις κ.λπ.