Καφετέριες, εστιατόρια, τράπεζες, σούπερ μάρκετ, σχολεία - Τι ισχύει σήμερα, Τετάρτη

Καφετέριες, εστιατόρια, τράπεζες, σούπερ μάρκετ, σχολεία - Τι ισχύει σήμερα, Τετάρτη

Ο παγετός που θα επικρατήσει τις επόμενες ώρες οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να κηρύξει τελικά γενική αργία και για σήμερα, Τετάρτη 26/1.

Την ανακοίνωση έκανε στην έκτακτη ενημέρωση, ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Αφορά την Αττική, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τη Βοιωτία, την Εύβοια και την Κρήτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ως εκ τούτου, οι υπηρεσίες του δημοσίου τομέα θα παραμείνουν κλειστές σε αυτές τις 4 περιφέρειες. Η εστίαση θα παραμείνει κλειστή και θα λειτουργήσουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και βενζινάδικα. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ, αυτά θα λειτουργήσουν με διαφορετικό ωράριο, δηλαδή θα ανοίξουν στις 10:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00 το απόγευμα.

Τι ισχύει για την αργία

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για τις ημέρες που είναι υποχρεωτική αργία, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων. Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

  • αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
  • στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του 2συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.