Λογαριασμοί ρεύματος - ΔΕΗ: «Βόμβα» - Σε ποιους επιστρέφονται λεφτά

Λογαριασμοί ρεύματος - ΔΕΗ: «Βόμβα» - Σε ποιους επιστρέφονται λεφτά

Για ποιους καταναλωτές ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή χρημάτων στους λογαριασμούς ρεύματος ΔΕΗ

Αίτημα στην Κομισιόν για αναδρομική επιστροφή χρημάτων στους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρισμού οι οποίοι επιβαρύνθηκαν από τις αυξημένες τιμές της αγοράς εξισορρόπησης με την εφαρμογή του target model, έχει καταθέσει η ΡΑΕ. Όπως είπε χθες ο κ. Δαγούμας τα ποσά αυτά, αν αποδεχθεί η Κομισιόν ότι δεν έπρεπε να είχαν παρακρατηθεί από τους παραγωγούς ενέργειας, θα επιστραφούν στους προμηθευτές και μετά στους καταναλωτές.

Πρόκειται για αίτημα που είχε υποβληθεί από μη καθετοποιημένους προμηθευτές, στη ΡΑΕ το Δεκέμβριο του 2020. Η κρίσιμη περίοδος των υψηλών χρεώσεων της αγοράς εξισορρόπησης ξεκινά από τις 20 Νοεμβρίου του 2020 όταν ξεκίνησε το target model μέχρι ένα δίμηνο μετά περίπου

Η ΡΑΕ πριν ένα χρόνο είχε ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ να υπολογίσει για το χρονικό διάστημα από την εκκίνηση του target model τις οικονομικές επιπτώσεις των βημάτων προσφορών από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην αγορά εξισορρόπησης και να αποστείλει στην Αρχή τα σχετικά στοιχεία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του 2021.

Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ έλαβε μέτρα για την αποκατάσταση των διαπιστωμένων ανεπαρκειών – στρεβλώσεων, ενισχύοντας το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης, αποθαρρύνοντας την εμφάνιση καταχρηστικών συμπεριφορών. Μετά την υιοθέτηση των μέτρων απετράπη η καταστρατήγηση των τυπικών κανόνων για την αποκόμιση οφέλους εις βάρος της οικονομικότητας του συστήματος, του υγιούς ανταγωνισμού, των λοιπών συμμετεχόντων και των καταναλωτών.

Πηγή:imerisia