Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται – «Κλειδώνει» το έκτακτο βοήθημα από την κυβέρνηση

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται – «Κλειδώνει» το έκτακτο βοήθημα από την κυβέρνηση

Αντίδοτο στην ακρίβεια με έκτακτο βοήθημα εξετάζει η κυβέρνηση - Πότε καταβάλλεται το δώρο Πάσχα

To δώρο Πάσχα, όπως και το δώρο Χριστουγέννων, είναι κατοχυρωμένα για όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα στην ελληνική επικράτεια από την Εθνική Γενική ΣΣΕ. Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Πάσχα.

Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες. Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Έκτακτο βοήθημα εξετάζει η κυβέρνηση

Με την ακρίβεια να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στα νοικοκυριά και να «σβήνει» τους οικονομικούς προϋπολογισμούς, η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για χορήγηση έκτακτου επιδόματος πριν από το Πάσχα στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά: χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό.

Αν και στην κυβέρνηση θα επιθυμούσαν τη λήψη οριζόντιων μέτρων στήριξης, φαίνεται πως αυτό δεν καθίσταται δυνατόν στην παρούσα οικονομική συγκυρία, με το οικονομικό επιτελείο να προκρίνει την παροχή έκτακτου βοηθήματος στους ευάλωτους.

Οι εισπράξεις Φεβρουαρίου θα κρίνουν το ύψος, αλλά και την περίμετρο των νέων μέτρων στήριξης, καθώς θα αποκαλύψουν τον δημοσιονομικό χώρο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει στοχευμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο κυρίως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για επίδομα που θα κυμαίνεται από 100 έως 300 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, ωστόσο, καμία απόφαση δεν έχει κλειδώσει προς το παρόν.

«Ο,τι και να κάνουμε, δεν μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τα προβλήματα που έχουν και θα έχουν το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά» δήλωσε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμώντας ότι «το πρόβλημα είναι παροδικό αλλά κρατάει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και έχει μεγαλύτερη ένταση».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι το επίδομα αυτό «προφανώς είναι στη σκέψη μας».

Οι αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν εντός των επόμενων ημερών, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι θα κατευναστεί το κλίμα δυσαρέσκειας των πολιτών από το κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα και καύσιμα.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.

Στο Dokari θα μαθαίνετε πρώτοι όσα συμβαίνουν στο Survivor μέσα από τα πιο έγκυρα Survivor Spoiler.