Επίδομα ανεργίας - ΟΑΕΔ: Ποιοι κόβονται και δεν το παίρνουν

Επίδομα ανεργίας - ΟΑΕΔ: Ποιοι κόβονται και δεν το παίρνουν

Έρχονται «κόφτες» στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Να μειώσει τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων θέλει το υπουργείο Εργασίας και φέρνει νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο μπαίνουν, μεταξύ άλλων, εισοδηματικά κριτήρια στις παροχές ΟΑΕΔ.

Ποιοι χάνουν το επίδομα ανεργίας, τι αλλάζει και ποια είναι τα νέα κίνητρα

  • Διαγράφονται για δύο χρόνια από τα μητρώα του ΟΑΕΔ και χάνουν το επίδομα ανεργίας οι άνεργοι που αρνηθούν για τρεις συνεχόμενες φορές την πρόταση εύρεσης εργασίας και τοποθέτησης από τον εκάστοτε σύμβουλο.
  • Αν η άρνηση του ανέργου αφορά κατάρτιση, τότε διαγράφεται από τα μητρώα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) -το νέο όνομα του ΟΑΕΔ- για έξι μήνες.

Για να διατηρηθεί η ιδιότητα του ανέργου θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, όπως γίνεται με το επίδομα θέρμανσης.

Σε ανέργους με οικογενειακό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ καταργείται η επιδότηση της ελεύθερης μετακίνησης με τα μέσα μεταφοράς. Υπό κατάργηση τίθεται επίσης η αυξημένη μοριοδότηση σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και η επιδότηση συμμετοχής στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Ποιες παροχές παραμένουν

Τα «προνόμια» υπέρ των ανέργων που είχαν εισοδηματικά κριτήρια και παραμένουν είναι τα εξής:

  • Μειωμένος ΕΝΦΙΑ
  • Ειδικό τιμολόγιο ρεύματος
  • Επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης

Ποια θεωρείται «κατάλληλη θέση εργασίας»

Με το νέο νομοσχέδιο ενεργοποιείται η διαγραφή από το μητρώο ανέργων για δύο χρόνια και η διακοπή του επιδόματος ανεργίας μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας.

Ως κατάλληλη ορίζεται η θέση που αντιστοιχεί στην επαγγελματική ειδικότητα, στις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, στους επαγγελματικούς στόχους και στον τόπο μόνιμης κατοικίας του αναζητούντος εργασία.

Μπόνους και κίνητρα

Προβλέπονται επίσης:

  • Παροχή κινήτρων – μπόνους στους μακροχρόνια ανέργους για ενεργή αναζήτηση εργασίας: προβλέπεται η καταβολή 300 ευρώ σε όσους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) καταρτίζουν ατομικό σχέδιο δράσης.
  • Καταβολή για πρώτη φορά επιδόματος εργασίας αντί για το επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ: προβλέπεται ότι όσοι βρίσκουν δουλειά κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 50 % του επιδόματος μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του.

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.

Στο Dokari θα μαθαίνετε πρώτοι όσα συμβαίνουν στο Survivor μέσα από τα πιο έγκυρα Survivor Spoiler.