ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα εκκαθαριστικά - Πότε θα αναρτηθούν στο Taxisnet

ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα εκκαθαριστικά - Πότε θα αναρτηθούν στο Taxisnet

Έως τις 30 Απριλίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2022

Στις τελευταίες ημέρες της οδεύει η διαδικασία εκκαθάρισης του νέου ΕΝΦΙΑ και το αργότερο στις 30 Απριλίου ο λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.

Σημειώνεται ότι για 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ο φόρος θα είναι μειωμένος, για 900.000 θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, ενώ 350.000 ιδιοκτήτες θα διαπιστώσουν μικρές ή και διπλάσιες αυξήσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης δείχνουν ήδη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα νοικοκυριά συνεπεία της ενεργειακής κρίσης και των αλυσιδωτών αντιδράσεων που αυτή προκαλεί.

Ως στόχος έχει τεθεί το να εισπραχθούν περί τα 2,23 δισ. ευρώ. Ο φόρος θα «σπάσει» σε 10 δόσεις με στόχο τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Κάθε δόση θα είναι της τάξης των 223 εκατ. ευρώ, με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Μαΐου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2023. Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ είχε «πέσει» περίπου στο 72%.

Βάσει των αλλαγών, μετά την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια και τις νέες κλίμακες, ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα «χτυπήσει» κυρίως όσους διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας στις νησιωτικές περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Ιθάκη και τη Μύκονο, όπου μεγάλα τμήματα των νησιών ήταν εκτός συστήματος, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, όπου σε κάποιες περιοχές η τιμή ζώνης σχεδόν διπλασιάστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν τον Απρίλιο τα τσουχτερά εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, ενώ ισάριθμοι θα πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ έως και 50 ευρώ.

Για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος έως και 40%.

Με πληροφορίες από: ΕΡΤ

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.

Στο Dokari θα μαθαίνετε πρώτοι όσα συμβαίνουν στο Survivor μέσα από τα πιο έγκυρα Survivor Spoiler.