Συντάξεις: Τελική ευθεία για τα αναδρομικά - Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Συντάξεις: Τελική ευθεία για τα αναδρομικά - Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Αναδρομικά από 4 πακέτα πληρωμών έρχονται για τους συνταξιούχους σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες.

Tέσσερα νέα πακέτα αναδρομικών, αναμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι. Στο πρώτο πακέτο πληρωμών είναι οι προσαυξήσεις συντάξεων για περίπου 60.000 δικαιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 με ασφάλιση (παράλληλα) σε δυο ταμεία. Οι πληρωμές ξεκινούν από τον ΕΦΚΑ τον Μάιο και η αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», γίνεται από τους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ή ΟΑΕΕ και ΙΚΑ. Στη συνέχεια (Ιούνιο έως Οκτώβριο) θα μπουν στη λίστα και όλοι οι υπόλοιποι «συνδυασμοί» παράλληλης ασφάλισης με συνταξιούχους σε Δημόσιο και ΕΤΑΑ, ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ κ.ά.

Οι προσαυξήσεις ανάλογα με τα «διπλά χρόνια ασφάλισης» θα είναι από 60 ευρώ τον μήνα για 5 έτη παράλληλης ασφάλισης έως και 469 ευρώ τον μήνα για 25 έτη. Τα εν λόγω ποσά θα πληρωθούν ως μόνιμη αύξηση στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις που έχουν πάρει οι συνταξιούχοι από το ταμείο όπου είχαν τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης. Τα δε αναδρομικά των αυξήσεων φτάνουν έως και τους 65 μήνες με ποσά έως και 28.125 ευρώ.

Μέσα στον Μάιο έρχεται και ένα δεύτερο πακέτο πληρωμών με αυξήσεις και αναδρομικά για περίπου 40.000 συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και άνω οι οποίοι έμειναν λόγω τεχνικών δυσκολιών εκτός του επανυπολογισμού συντάξεων που προβλέπει ο νόμος 4670/2020 για όσους έχουν πάνω από 30 έτη εργασιακού βίου. Σε αυτό το πακέτο είναι παλαιοί (πριν από τον Μάιο του 2016) και νέοι (μετά τον Μάιο του 2016) συνταξιούχοι για τους οποίους ο επανυπολογισμός οδηγεί σε αύξηση συντάξεων, με δόσεις για τους παλιούς και εφάπαξ για τους νέους. Οι παλαιοί θα πληρωθούν τις 3 από τις 5 δόσεις της συνολικής αύξησης που βγάζει ο επανυπολογισμός ενώ οι νέοι παίρνουν σε μία δόση όλη την αύξηση. Τα αναδρομικά ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019 και ουσιαστικά φτάνουν έως σήμερα τους 31 μήνες. Για τους παλαιούς τα αναδρομικά θα είναι από το 1/5 της αύξησης, που σημαίνει για παράδειγμα, ότι με αύξηση 100 ευρώ θα πάρουν αναδρομικά τα 20 ευρώ για 31 μήνες, δηλαδή 620 ευρώ, ενώ για τους νέους τα αναδρομικά θα είναι τα 100 ευρώ για 31 μήνες, δηλαδή 3.100 ευρώ.

Στο τρίτο πακέτο αναδρομικών, που έρχεται μετά τον Ιούνιο, είναι οι επιστροφές της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στις συντάξεις του Δημοσίου που κρίθηκε οριστικά αντισυνταγματική για τα έτη 2017 και 2018 και οι κρατήσεις αυτής της διετίας θα επιστραφούν στους συνταξιούχους που είχαν μικτές κύριες συντάξεις (μία ή και άθροισμα) πάνω από 1.400 ευρώ.

Το τέταρτο πακέτο αναδρομικών περιλαμβάνει τις περικοπές που πρέπει να επιστραφούν στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Για περίπου 400.000 συνταξιούχους αυτά τα αναδρομικά είναι κλειδωμένα με τις προσφυγές που έχουν καταθέσει έως τον Οκτώβριο του 2020 και ήδη όσες αποφάσεις βγαίνουν από τα Πρωτοβάθμια Δικαστήρια (Πρωτοδικεία) τους δικαιώνουν πλήρως διατάσσοντας τον ΕΦΚΑ να καταβάλει ποσά που, ανάλογα με τις μειώσεις που έγιναν, κυμαίνονται μεταξύ 600 και 4.000 ευρώ.

Για το ίδιο 11μηνο στο τραπέζι των διεκδικήσεων είναι και τα Δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων και από 1 εκατ. συνταξιούχους που δεν έχουν κάνει αγωγές και οι εν λόγω διεκδικήσεις θα κριθούν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η οποία έχει οριστικοποιηθεί εδώ και μήνες (εκδικάστηκε από τον Ιανουάριο του 2021) και αναμένεται Μάιο – Ιούνιο να δημοσιευτεί.

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.

Στο Dokari θα μαθαίνετε πρώτοι όσα συμβαίνουν στο Survivor μέσα από τα πιο έγκυρα Survivor Spoiler.