Προ των πυλών νέα προγράμματα «Εξοικονομώ: Το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος

Προ των πυλών νέα προγράμματα «Εξοικονομώ: Το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος

Nομοσχέδιο για τις αστικές αναπλάσεις, το οποίο θα περιλαμβάνει μικρά «Εξοικονομώ», ετοιμάζει το υπουργείο περιβάλλοντος.

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία φέρνει ειδικές ρυθμίσεις για τη βιοκλιματική αναβάθμισης δημοσίων κτιριακών υποδομών στις περιοχές ανάπλασης αλλά και ιδιωτικών, για τις οποίες θα προβλεφθούν φοροαπαλλαγές, ενώ θα δοθούν και άλλα οικονομικά κίνητρα ώστε να περιορίσουν ή και να εκμηδενίσουν την κατανάλωση ενέργεια, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής».

Μάλιστα στις προτεινόμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνει και μίνι προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ». Ειδικότερα, ο εκάστοτε φορέας Ανάπλασης μιας περιοχής θα μπορεί να καταρτίζει ένα Πρόγραμμα Βιοκλιματικής Αναβάθμισης Κτηρίων και να συντάσσει τις απαραίτητες κλιματολογικές και άλλες μελέτες που θα αφορούν μεμονωμένα δημόσια κτήρια ειδικού ενδιαφέροντος ή οικιστικά σύνολα.

Στο πρόγραμμα Βιοκλιματικής Αναβάθμισης Κτηρίων που θα συντάσσει ο κάθε Φορέας Ανάπλασης θα περιγράφονται κίνητρα σε επίπεδο δήμου. Πιο συγκεκριμένα, θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας εξειδικευμένου προγράμματος «Εξοικονομώ για ΟΤΑ» ή «Εξοικονομώ για Περιοχή Ανάπλασης» μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο τη χρηματοδότηση επεμβάσεων μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης στους υπαίθριους χώρους. Επίσης, θα δίνονται κίνητρα για επίσπευση στην εφαρμογή μέτρων ενεργειακής απόδοσης στα δημόσια κτήρια μέσω της νομοθεσίας για τις Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες και των σχετικών χρηματοδοτικών πακέτων.

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.

Στο Dokari θα μαθαίνετε πρώτοι όσα συμβαίνουν στο Survivor μέσα από τα πιο έγκυρα Survivor Spoiler.