Νέα «Εξοικονομώ»: Τα προγράμματα που θα «τρέξουν» από τον Ιούνιο

Νέα «Εξοικονομώ»: Τα προγράμματα που θα «τρέξουν» από τον Ιούνιο

Τριπλή παρέμβαση, συνολικού ύψους 1,190 δισ. ευρώ, για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες, με αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και στα δημόσια κτήρια προωθεί η κυβέρνηση, σε ακόμη μία κίνηση θωράκισης απέναντι στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Στις αρχές Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», που θα καλύπτει μέρος του κόστους για την απόσυρση των παλαιών, ενεργοβόρων συσκευών, με στόχο να επωφεληθούν περί τα 350.000 νοικοκυριά. Ακολουθεί μέσα στο καλοκαίρι η έναρξη του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτηρίων, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η αρχή θα γίνει με το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», ύψους 100 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου με την ενεργοποίηση πλατφόρμας στην οποία οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα υποβάλουν αίτημα προκειμένου να αποσύρουν παλαιές συσκευές και να τις αντικαταστήσουν με νέες.

Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές. Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα.

Η αίτηση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσα από ειδική πλατφόρμα και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εισέρχονται στο σύστημα χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet. Εφόσον έχει εγκριθεί η αίτηση, θα χορηγείται στους ωφελούμενους εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών από το κατάστημα.

Στη συνέχεια, μέσα στο καλοκαίρι, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 500 κτηρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και καταλαμβάνουν έκταση περί τα 2,5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα.

Για τα κτήρια του Δημοσίου προβλέπεται η ετήσια ενεργειακή αναβάθμιση του 3% του συνολικού εμβαδού των κτηρίων της κεντρικής διοίκησης, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής και των εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών.

Το πρόγραμμα, ύψους 640 εκατ. ευρώ, αφορά κτήρια του Δημοσίου που εντάσσονται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης (το οποίο καταρτίζεται από τη Στατιστική Υπηρεσία) και έχουν μεγάλη ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται: α) Κτήρια της κεντρικής δημόσιας διοίκησης, των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των ΝΠΔΔ, β) Υγείας και κοινωνικής πρόνοιας όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, γηροκομεία κ.λπ. γ) Εκπαίδευσης, δηλαδή ΑΕΙ, σχολεία κ.λπ., δ) Εγκαταστάσεις γραφείων, διοικητήρια, επισκοπεία, ε) Λοιπά κτήρια που εντάσσονται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης ή είναι ΝΠΔΔ, όπως κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι μουσείων, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το φθινόπωρο θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 10.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα, ύψους 450 εκατ. ευρώ, θα βελτιώσει την ενεργειακή αποδοτικότητα της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους. Εμφαση θα δοθεί στην αυτονομία που μπορεί να προσφέρει η επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάνελ συνδεδεμένα με μπαταρίες σώρευσης πλεονάζουσας ενέργειας.

Με πληροφορίες από: Real News

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.

Στο Dokari θα μαθαίνετε πρώτοι όσα συμβαίνουν στο Survivor μέσα από τα πιο έγκυρα Survivor Spoiler.