Κλιματιστικό: Το κόλπο για να καθαρίσετε τα φίλτρα μόνοι σας

Κλιματιστικό: Το κόλπο για να καθαρίσετε τα φίλτρα μόνοι σας

Οι ζέστες... σφίγγουν και τα κλιματιστικά αρχίζουν να δουλεύουν στο φουλ. Πριν όμως μπουν σε λειτουργία είναι απαραίτητο ένα καθάρισμα στα φίλτρα.

Η συντήρηση του κλιματιστικού είναι επιτακτική, ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Εάν αμελήσετε τη συντήρηση του κλιματιστικού και τον καθαρισμό των φίλτρων, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να συγκεντρωθούν στα φίλτρα σκόνη, μούχλα και βακτήρια, αλλά και να καίει περισσότερο ρεύμα.

Πώς θα καθαρίσετε εύκολα τα φίλτρα στο air condition μόνοι σας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, συστήνεται να καθαρίζετε τα φίλτρα του κλιματιστικού σας κάθε μήνα, ωστόσο καλό θα ήταν να αποφεύγετε τη διαδικασία όταν η θερμοκρασία είναι υπερβολικά υψηλή (άνω των 35 βαθμών Κελσίου) ή χαμηλή (κάτω των 10 βαθμών).

Να θυμάστε ότι εάν δείτε τρύπες ή άλλα σημάδια φθοράς στα φίλτρα του κλιματιστικού σας, τότε είναι καιρός να τα αντικαταστήσετε.

Καθαρίστε τα φίλτρα του κλιματιστικού σε 5 απλά βήματα:

1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε προτού ξεκινήσετε να καθαρίζετε τα φίλτρα του air condition είναι, φυσικά, να απενεργοποιήσετε τη συσκευή σας. Μην ξεχάσετε να κατεβάσετε και το διακόπτη του κλιματιστικού από το γενικό πίνακα.

2. Χρησιμοποιήστε ένα κατσαβίδι για να ανοίξετε το «καπάκι» του air condition, το μπροστινό κάλυμμα δηλαδή το οποίο καλύπτει την πρόσοψη του κλιματιστικού.

3. Στο σημείο αυτό θα δείτε και τα φίλτρα, τα οποία εύκολα μπορείτε να αφαιρέσετε από τη συσκευή με τα χέρια σας. Εάν θέλετε να κάνετε έναν πιο ολοκληρωμένο καθαρισμό, μπορείτε με ένα πινέλο να διώξετε τη σκόνη από το εσωτερικό του κλιματιστικού, κάνοντας απαλές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα.


4. Τοποθετήστε τα φίλτρα στο νιπτήρα και ψεκάστε τα με ειδικό καθαριστικό, ειδάλλως μπορείτε να τα ψεκάσετε με ένα μείγμα που θα αποτελείται από ένα μέρος νερό και ένα λευκό ξύδι. Αφήστε το υγρό να δράσει (στην περίπτωση που επιλέξετε το διάλυμα με το ξύδι θα πρέπει να περιμένετε μια ώρα, αλλιώς ακολουθήστε τις οδηγίες του προϊόντος καθαρισμού που αγοράσατε) και ξεπλύνετε καλά με νερό.

5. Αφού τα φίλτρα στεγνώσουν καλά (περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα), θα τα επανατοποθετήσετε στο κλιματιστικό σας, φροντίζοντας οι εγκοπές του φίλτρου να εφάπτονται καλά στη συσκευή. Κλείνετε ξανά το καπάκι του air condition.