Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Hμερομηνία λήξης στην αίτηση - Τα ποσά

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Hμερομηνία λήξης στην αίτηση - Τα ποσά

Προσοχή όταν θα ανοίξει η πλατφόρμα για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Εν αναμονή του ανοίγματος της επιδότησης των ηλεκτρικών συσκευών και παρακάτω θα διαβάσετε έναν αναλυτικό οδηγό με τα σημεία «κλειδιά» για να λάβετε την επιδότηση.

Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για αίτηση, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για 15 ημέρες από το άνοιγμά της.

Ενδεικτικά ποσά επιδότησης

Στόχος προγράμματος

Εν μέσω της ενεργειακής «καταιγίδας» το πρόγραμμα έχει ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας έως και 30% για τα νοικοκυριά.

Συσκευές που αντικαθίστανται

Τρεις είναι οι τύποι συσκευών που θα επιδοτούνται:

  • Κλιματιστικά
  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες

Η επιδότηση δεν θα ισχύει για πλυντήρια, ψυγεία, ηλεκτρικές κουζίνες κτλ.

Ποσό επιδότησης - Κριτήρια

Το ύψος της έκπτωσης ορίζεται από 35% έως 50% σύμφωνα με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, τα οποία όμως δεν έχουν διευκρινιστεί. Πάντως, δεν μπαίνει κάποιο ανώτατο όριο στο εισόδημα και θα μπορούν όλοι, ανεξαιρέτως, να κάνουν αίτηση.

Πρώτοι θα λάβουν την επιδότηση οι ευάλωτες ομάδες, όπως πολύτεκνοι, ΑμεΑ αλλά και άτομα με χαμηλό εισόδημα.

Πόσες συσκευές μπορεί να ανακυκλώσει ένα νοικοκυριό

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα το πρόγραμμα διαθέτει πόρους 150.000.000 ευρώ και θα αφορά συνολικά 380.000 συσκευές

Κάθε νοικοκυριό έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει από 1 έως και 3 συσκευές. Μπορεί να αλλάξει για παράδειγμα 1 κλιματιστικό, 1 ψυγείο και έναν καταψύκτη.

Εξαίρεση αποτελούν τα κλιματιστικά, για τα οποία υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης έως και δύο.

Παραδείγματος χάριν, ένα νοικοκυριό μπορεί να αλλάξει 2 κλιματιστικά και ένα ψυγείο. Δεν μπορεί, όμως, να αλλάξει δύο ψυγεία ή δύο καταψύκτες.

Υπάρχει «κόφτης» ως προς την παλαιότητά τους;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ηλεκτρολόγων ν. Αττικής κ. Μπάμπη Κωνσταντόπουλο μπορεί να αντικατασταθούν ακόμα και συσκευές που είναι αγορασμένες και πριν 3 χρόνια.

Αυτό που ο καταναλωτής πρέπει να δει είναι σε ποια κατηγορία ενεργειακής κλάσης ανήκει.

Προϋποθέσεις

Οι δύο βασικές προϋποθέσεις που έχουν οριστεί για το πρόγραμμα είναι πως η συσκευή, η οποία θα δηλωθεί για αντικατάσταση, θα πρέπει να λειτουργεί και πως μπορεί να αντικατασταθεί από ίδιου τύπου συσκευή.

Δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση ψυγείου με κλιματιστικό.

Δεύτερη ευκαιρία

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, εκτός από τους δικαιούχους του προγράμματος θα υπάρξουν και οι επιλαχόντες, οι οποίοι θα μπορούν να λάβουν συμμετοχή, αν αυξηθεί ο προϋπολογισμός του.

Βήμα – βήμα η διαδικασία στο gov.gr

Όλοι ανεξαιρέτως εισοδήματος θα μπορούν να κάνουν αίτηση με κωδικούς Taxisnet στο gov.gr. Με την είσοδο στην πλατφόρμα θα χρειάζεται να έχουν τρία στοιχεία, τον αριθμό ταυτότητας, το ΑΦΜ και τον αριθμό παροχής. Έπειτα θα δηλώνουν το είδος της συσκευής που ενδιαφέρονται να αλλάξουν.

Την αίτηση θα μπορούν να την κάνουν είτε από τον υπολογιστή τους, είτε μέσω λογιστή, είτε στο κατάστημα.

Η πλατφόρμα θα είναι ενεργή για 15 περίπου ημέρες.

Μετά το κλείσιμό της, θα υπάρξει μέσω κριτηρίων, κοινωνικών και εισοδηματικών μία ιεράρχηση, από την οποία θα προκύψουν οι δικαιούχοι και οι επιλαχόντες.

Μόλις οι δικαιούχοι ενημερωθούν και λάβουν το voucher με την έκπτωση που δικαιούνται (το ποσό δεν θα καταβάλλεται στην τράπεζα) θα απευθύνονται στο κατάστημα που επιθυμούν, όπου θα επιλέγουν την συσκευή με την οποία θα αλλάξουν την παλιά.

Στη συνέχεια θα γίνεται η πληρωμή της νέας συσκευής, με την επιδότηση να αφαιρείται απευθείας.

Το τελευταίο βήμα είναι να ορισθεί από το κατάστημα η ημερομηνία κατά την οποία θα μεταβεί στο σπίτι του δικαιούχου ο τεχνικός, ο οποίος θα διαπιστώσει πως η συσκευή που θα αλλαχθεί λειτουργεί.

Αν δεν υπάρξει πρόβλημα με τη λειτουργία της, τότε θα αποσυνδέεται και θα συνδέεται η καινούρια.