Πρόγραμμα «Πρόσοψη»: Πώς θα «μεταμορφωθούν» τα παλιά κτήρια – Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Πρόγραμμα «Πρόσοψη»: Πώς θα «μεταμορφωθούν» τα παλιά κτήρια – Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στο πρόγραμμα επιδότησης «Πρόσοψη» του δήμου Αθηναίων

Ξεκίνησε την Τρίτη (7/6) η υποβολή των αιτήσεων στο πρόγραμμα «Πρόσοψη», του δήμου Αθηναίων, για την επισκευή -συντήρηση προσόψεων κτηρίων της πρωτεύουσας. Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ. Σε ανακοίνωση του δήμου, επισημαίνεται ότι το 54% των κτηρίων της Αθήνας έχει κατασκευαστεί πριν από το 1970, ενώ ειδικά στο κέντρο της πόλης έξι στα δέκα κτήρια έχουν ανεγερθεί πριν το 1960.

Σε πολλά εξ αυτών, τονίζεται στην ανακοίνωση, δεν έχουν γίνει ποτέ παρεμβάσεις επισκευής στους κοινόχρηστους χώρους, με αποτέλεσμα την αισθητική και λειτουργική τους υποβάθμιση αλλά και τη δημιουργία σοβαρών θεμάτων ασφάλειας λόγω των αποκολλήσεων και των πτώσεων. Σύμφωνα με το δήμο, το πρόγραμμα θα επιδοτεί εκτός επίσης τη φύτευση θάμνων και δέντρων σε προκήπια και άλλους κοινόχρηστους χώρους της πρόσοψης.

«Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα "απελευθερώσουν" τα κτήρια από στοιχεία που αλλοιώνουν την αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία, δίνοντας χρώμα, φως και ζωή στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας», σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου. Για το πρόγραμμα είχαν χθες συνάντηση, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας , ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» Χρόνης Ακριτίδης και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός.

Σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπακογιάννης, υπογράμμισε ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, «τα γερασμένα και φθαρμένα κτήρια της Αθήνας, μεταξύ των οποίων και πολλά μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς και ιστορίας, που εδώ και χρόνια είχαν αφεθεί στην τύχη τους και ήταν "σκεπασμένα" από το γκρι της ρύπανσης, θα μπορέσουν να αποκτήσουν καινούργια ζωή και να μπουν ξανά στον "καμβά" της πόλης, αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα των κατοίκων της. Αυτό είναι για εμάς», είπε , «το μεγάλο στοίχημα. Και το κερδίζουμε μέρα με τη μέρα. Με ολοκληρωμένο σχέδιο, πολύπλευρες δράσεις, συνεργασίες, υπομονή και επιμονή» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ακριτίδη , «το πρόγραμμα «Πρόσοψη», συνιστά μία ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων της Αθήνας και κατ΄επέκταση της πόλης μας». Ο κ. Στασινός, συνεχάρη τον Δήμο της Αθήνας και την εταιρεία ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ «για τη σημαντική πρωτοβουλία για την ανακαίνιση των προσόψεων των κατοικιών και των μικτών κτιρίων της πόλης», σημειώνοντας ότι «μέσω καλής συνεργασίας, το πρόγραμμα "Πρόσοψη" έχει πλέον μεγαλύτερη ταχύτητα, ηλεκτρονικές και πιο απλές, σε σχέση με άλλα προγράμματα του δημοσίου, διαδικασίες, που υλοποιούνται μέσω μηχανικού που αναλαμβάνει και την ευθύνη». Επίσης είπε το «Πρόσοψη» μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για άλλους δήμους στο μέλλον.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου, στο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται σχεδόν 20 χρόνια μετά το αντίστοιχο που «έτρεξε» την περίοδο 2003-2006, μπορούν να ενταχθούν όλα τα ιδιωτικά κτίρια εντός του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες και διατηρητέα. Προβλέπει μέγιστο ποσό επιδότησης ύψους 6.000 ευρώ ανά κτήριο, ενώ ειδικά για τα διατηρητέα η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και τις 7.200 ευρώ ανά κτήριο. Μέσω της δράσης επιδοτούνται εργασίες επισκευής, χρωματισμού και συντήρησης των προσόψεων των κτιρίων και επιμέρους στοιχείων αυτών όπως κουφώματα, γύψινα, ορθομαρμαρώσεις.

Βασική καινοτομία του Προγράμματος «Πρόσοψη», σε σχέση με παλαιότερες αντίστοιχες δράσεις, αποτελεί η ηλεκτρονική διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών του Προγράμματος, μέσω της πλατφόρμας e – adeies του Υπουργείου Ενέργειας που διαχειρίζεται το ΤΕΕ, συμβάλλοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό των διοικητικών διαδικασιών που αφορούν τον τομέα των ακινήτων. Η υποβολή των αιτήσεων που ξεκίνησε χθες θα ολοκληρωθεί με την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων.

Οι αιτήσεις και οι σχετικές διαδικασίες θα πραγματοποιούνται από ιδιώτη μηχανικό, ο οποίος θα επιλέγεται από τον πολίτη, μέσω της ιστοσελίδας https://prosopsi.gr/ αλλά και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ με απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο. Ο μηχανικός που θα επιλέγει ο ωφελούμενος δεν θα διεκπεραιώνει απλά τη διαδικασία, αλλά θα παρακολουθεί την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα μεριμνά για τη λήψη των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων και θα ελέγχει ποσοτικά και ποιοτικά τις εργασίες που εκτελέστηκαν προκειμένου να καταβληθεί η επιδότηση. Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει υποχρεωτικά να απομακρύνουν ατομικές κεραίες, καθώς και παράνομες διαφημιστικές και επαγγελματικές πινακίδες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα «Πρόσοψη», στην ιστοσελίδα του Προγράμματος www.prosopsi.gr. Επίσης, μπορούν να καλούν στο Help Desk του Προγράμματος, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη διαδικασία των αιτήσεων (2144062540).

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.

Στο Dokari θα μαθαίνετε πρώτοι όσα συμβαίνουν στο Survivor μέσα από τα πιο έγκυρα Survivor Spoiler.