Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς

Συντάξεις: Σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέρχονται οι συνταξιούχοι που θα δουν πρώτοι αυξήσεις μετά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς

Σε περίπου ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι συνταξιούχοι που θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις του μετά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από την 1η Ιανουαρίου 2023 είτε έχουν περισσότερα είτε λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος το «κλειδί» για την απαλλαγή από το «βαρίδι» της προσωπικής διαφοράς για συνταξιούχους με 30ετια και άνω είναι ότι με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση έσβησαν το μεγαλύτερο ποσό της διαφοράς που κληρονόμησαν από τον νόμο Κατρούγκαου με την αύξηση από τις αρχές του 2023 θα σβήσουν και το υπόλοιπο ποσό. Για τη δεύτερη κατηγορία, αυτή των συνταξιούχων με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης οι αυξήσεις του 2023 θα λειτουργήσουν με αντίστοιχο τρόπο, δηλαδή ως μηχανισμός μηδενισμού της προσωπικής διαφοράς που έχουν «φορτωθεί» με τον νόμο Κατρούγκαλου και δεν είχαν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από αυτήν αν δεν ξεπάγωναν οι συντάξεις με τις αυξήσεις που έχουν προαναγγελθεί από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Άμεσα κερδισμένοι εκτιμάται ότι θα είναι όσοι έχουν μικρό υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς – έως 60 ευρώ – καθώς αναμένεται να το κερδίσουν ως αύξηση το 2023. Έμμεσα κερδισμένοι θα βγουν όσοι πάρουν μεν αύξηση στην ανταποδοτική και εθνική σύνταξη που όμως δεν θα είναι αρκετή για να ισοφαρίσει την προσωπική διαφορά. Σε αυτή την κατηγορία θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα μείνουν με υψηλό υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς για το οποίο θα χρειαστούν οι αυξήσεις έως το 2026 για να μηδενιστεί και άλλοι που θα έχουν οριακά μηδενική διαφορά (της τάξης των 2, 5 και 20 ευρώ) την οποία θα μηδενίσουν το 2024 παίρνοντας τότε καθαρή αύξηση στη σύνταξη.

Πρώτοι θα δουν για πρώτη φορά καθαρή αύξηση στην τσέπη οι συνταξιούχοι με 35 έως 40 έτη ασφάλισης από ταμεία μισθωτών όπως ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ κ.α. Σημειώνεται ότι η αύξηση θα υπολογιστεί στο άθροισμα της ανταποδοτικής και εθνικής σύνταξης. Η προσωπική διαφορά μένει εκτός αύξησης και συμψηφίζεται με αυτή.

Για παράδειγμα συνταξιούχος με προσωπική διαφορά 100 ευρώ που θα πάρει αύξηση 70 ευρώ σημαίνει ότι θα μειώσει την προσωπική διαφορά στα 30 ευρώ καθώς η αύξηση αφαιρείται από αυτή. Αν έχει προσωπική διαφορά 40 ευρώ και πάρει αύξηση 50 ευρώ τότε από τη μια θα μηδενιστεί η προσωπική διαφορά και από την άλλη θα του μείνουν 10 ευρώ στην τσέπη.

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.

Στο Dokari θα μαθαίνετε πρώτοι όσα συμβαίνουν στο Survivor μέσα από τα πιο έγκυρα Survivor Spoiler.