Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τις αυξήσεις - Ποιοι θα τις πάρουν

Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τις αυξήσεις - Ποιοι θα τις πάρουν

Συντάξεις: Ξεκινά η καταγραφή των 1,2 εκατ. συνταξιούχων που θα δουν μετά από 12 χρόνια τις αποδοχές τους να αυξάνονται

Την καταγραφή περισσότερων από 1,2 εκατ. δικαιούχων συνταξιούχων, που θα λάβουν με την έλευση της νέας χρονιάς αύξηση ακόμα και πάνω από 6% στις μηνιαίες απολαβές τους, ξεκίνησε ο ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι συντάξεις μπαίνουν σε τροχιά αυξήσεων έπειτα από 12 χρόνια που είχαν μείνει στον «πάγο» ή είχαν υποστεί δραματικές περικοπές εξαιτίας των μνημονίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, και ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, θα πρέπει να ολοκληρώσουν εντός των επόμενων εβδομάδων την χαρτογράφηση των απολαβών όλων των συνταξιούχων, καταγράφοντας ποιοι από αυτούς έχουν θετική προσωπική διαφορά μετά τον επανυπολογισμό -με αποτέλεσμα να δουν μόνο λογιστική αύξηση- και ποιοι θα λάβουν προσαύξηση στη σύνταξή τους. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του φορέα έχουν ήδη λάβει εντολή να «τρέξουν» το πρόγραμμα για τον εντοπισμών των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά και μάλιστα ανά εισοδηματική κατηγορία. Σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει πλήρη καταγραφή με βάση τις μηνιαίες απολαβές, κατηγοριοποιημένες ανά 100 ευρώ προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι συνταξιούχοι και σε ποια εισοδηματική κατηγορία θα δουν αύξηση.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία των οικονομικών μεγεθών και τα δημοσιονομικά περιθώρια και με βάση το ΑΕΠ και τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή όπως προβλέπει ο νόμος. Οι εκτιμήσεις προβλέπουν πληθωρισμό κατά μέσο όρο περίπου 6-7% και αύξηση του ΑΕΠ περίπου 3%. Με βάση αυτά τα οικονομικά μεγέθη, το ποσοστό της αύξησης αναμένεται να ανέλθει σε 5,5-6%. Δηλαδή ο συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ, θα έβλεπε στην τσέπη του μία αύξηση 55-60 ευρώ τον μήνα.