Ποιοι πρέπει να ακολουθούν διατροφή με πολλές πρωτεΐνες;

Ποιοι πρέπει να ακολουθούν διατροφή με πολλές πρωτεΐνες;

Ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να λαμβάνουν γεύματα με περισσότερες πρωτεΐνες;

Οι πρωτεΐνες αποτελούν το βασικό δομικό υλικό για την αποκατάσταση και την αύξηση των μυών μετά από επίπονη άσκηση.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη η χρήση πρωτεΐνης ακόμη και σε σκόνη στο φαγητό.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από την μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης.

Αυτό σημαίνει το μεγαλύτερο ποσοστό των προσλαμβανομένων θερμίδων να προέρχεται από πρωτεΐνες και όχι να προσθέτει κάποιος επιπλέον πρωτεΐνη στο φαγητό του.

Όσοι είναι πιο επιρρεπείς στην πρόσληψη βάρους

Η πρόσληψη θερμίδων μέσω τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους, λόγω της αίσθησης κορεσμού που δημιουργούν. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνέψει τις πρωτεΐνες αφήνοντας μια αίσθηση πληρότητας. Επιπλέον σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την επιθυμία για φαγητό όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Τα όσπρια είναι μια εξαιρετικά καλή πηγή πρωτεϊνών, ενώ σύμφωνα με μελέτη του 2014, η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας φασόλια, ρεβίθια, φακές ή μπιζέλια αυξάνει την πληρότητα και μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Όσοι θέλουν να «χτίσουν» το σώμα τους

Μετά από έντονη άσκηση, το σώμα βρίσκεται σε καταβολισμό (δηλαδή του λείπουν πρωτεΐνες και τις βρίσκει διασπώντας του μυς). Χωρίς αμινοξέα (από τροφή ή συμπληρώματα) ο οργανισμός αρχίζει να διασπά μυϊκές πρωτεΐνες για να σχηματίσει τα αμινοξέα που του χρειάζονται για τις πιο ζωτικές από τις λειτουργίες του (ένζυμα, ορμόνες, αντισώματα). Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει έλλειμμα πρωτεϊνών στο σώμα.

Διαβάστε αναλυτικά στο www.onmed.gr.