Κάντε το τεστ... Πόσους υδατάνθρακες πρέπει να τρώτε;

Κάντε το τεστ... Πόσους υδατάνθρακες πρέπει να τρώτε;

Μια συνήθης τακτική που ακολουθούν όσοι ξεκινούν δίαιτα είναι να κόβουν τους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, τα μακαρόνια και τα δημητριακά.

Ωστόσο, ο γενετιστής Σαρόν Μοάλεμ υποστηρίζει ότι αυτή η κίνηση δεν εγγυάται το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, καθώς ο οργανισμός κάθε ανθρώπου επεξεργάζεται με διαφορετικό ρυθμό τους υδατάνθρακες και αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται πόσους υδατάνθρακες μπορούμε να καταναλώνουμε.

Σύμφωνα με τον ειδικό, ο ρυθμός επεξεργασίας των υδατανθράκων κατατάσσεται σε τρεις τύπους: τον πλήρη (full carb type), τον μέτριο (moderate carb type) και τον περιορισμένο (restricted carb type). Ο τύπος καθορίζεται από τον διαθέσιμο αριθμό αντιγράφων ενός γονιδίου που παράγει την πρωτεΐνη αμυλάση, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση του αμύλου. Το άμυλο είναι ένα είδος υδατάνθρακα που βρίσκουμε κυρίως στις πατάτες, στο ρύζι, στα δημητριακά και στα παράγωγα προϊόντα αυτών, όπως το ψωμί και τα μακαρόνια. Όσοι ανήκουν στον πλήρη τύπο διαθέτουν στον γενετικό τους κώδικα πολλά αντίγραφα του γονιδίου, οπότε ο οργανισμός τους διασπά ταχύτερα τα μόρια του αμύλου. Αντιθέτως, όσοι ανήκουν στον περιορισμένο τύπο μπορεί να μην διαθέτουν ούτε ένα αντίγραφο του γονιδίου.

Για να μάθετε κι εσείς σε ποιον τύπο ανήκετε, μπορείτε να κάνετε το τεστ που επινόησε ο Μοάλεμ. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα κρακεράκι και ένα χρονόμετρο!

Κάντε το τεστ στο www.onmed.gr.