Αυτό είναι το σύνδρομο του Truman Show

Αυτό είναι το σύνδρομο του Truman Show

Τι είναι και τι προκαλεί στους ανθρώπους!

Η ταινία "Truman Show" ήταν μια τεράστια επιτυχία του κινηματογράφου το 1998, όπου ο ήρωας τον οποίο υποδύονταν ο Jim Carrey συνειδητοποιεί πως η ζωή του δεν είναι παρά ένα στημένο reality show, η οποία μεταδίδεται εν αγνοία του 24 ώρες το εικοσιτετράωρο σε δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Αυτό που συνέβαινε στον ήρωα της ταινίας, νιώθουν πως τους συμβαίνει στην πραγματική ζωή εκατοντάδες άτομα. Το σύνδρομο λοιπόν του Truman Show είναι η αίσθηση των ανθρώπων πως η ζωή τους δεν είναι παρά μια ταινία ή ένα reality.

Το σύνδρομο περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανό ψυχίατρο Joel Gold το 2003. O ίδιος κούραρε ασθενείς που του έλεγαν πως όσα τους συμβαίνουν είναι σίγουρα σενάριο ταινίας ή στημένα από κάποιους ανώτερούς τους (και δεν εννοούσαν το θεό, αλλά τηλεοπτικούς παραγωγούς). Το ενδιαφέρον είναι πως για να εξηγήσουν την κατάσταση, έφερναν σαν παράδειμα... την ταινία με τον Jim Carrey.

Διάφορα περιστατικά αντίστοιχα έχουν καταγραφεί - από έναν δημοσιογράφο που όντως εργαζόταν στην παραγωγή ενός reality έως έναν άντρα που πίστευε πως ήταν ένας αντίστοιχος Truman με δικό του reality. To 2012 ο Joel Gold και ο αδερφός του Ian Gold δημοσίευσαν μια σειρά από περιστατικά που αποδείκνυαν πως οι άνθρωποι είχαν επηρεαστεί τόσο πολύ από την ταινία που πίστευαν πως τους συμβαίνει στην πραγματικότητα...

Πηγή: e-radio.gr