Καταιγίδα κυτταροκινών Vs Covid 19! Οταν το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί όλεθρο στον οργανισμό

Καταιγίδα κυτταροκινών Vs Covid 19! Οταν το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί όλεθρο στον οργανισμό

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα υπάρχει και πρέπει να είναι πάντα δυνατό κι ενισχυμένο ώστε να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε κάθε πιθανή μόλυνση.

Ωστόσο, μερικές φορές είναι πιθανό να σπείρει περισσότερο... όλεθρο από την ίδια την ασθένεια που καλείται να καταπολεμήσει.

Η βαριά ειδησεογραφία γύρω από τον κορονοϊό και όσα προκαλεί, δημιουργεί επιπλέον πολλαπλά άγχη στην καθημερινότητά μας. Και το ερώτημα που βασανίζει άπαντες παραμένει ένα... Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα (ή μόνο ήπια), ενώ άλλοι είναι τόσο άρρωστοι που απαιτείται διασωλήνωσή τους σε μονάδες ΜΕΘ;

Ακόμα και σήμερα, μήνες μετά την εμφάνιση του Covid 19, δεν υπάρχει μια οριστική απάντηση, αλλά πολλοί ειδικοί καταλήγουν πως το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι υπεύθυνο για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εκεί για να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τη μόλυνση -και συνήθως το κάνει- αλλά μερικές φορές κάτι τέτοιο καθίσταται ανέφικτο, μάλιστα εις βάρος του ανθρώπινου οργανισμού, αφού προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα απ' αυτό που θα προκαλούσε η λοίμωξη απ' τον κορονοϊό.

Οι επιστήμονες το έχουν βαφτίσει σύνδρομο καταιγίδας κυτταροκινών (γνωστό ευρύτερα ως καταιγίδα κυτοκινών) και παρόλο που κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πόσοι ασθενείς covid-19 γίνονται πολύ άρρωστοι ως αποτέλεσμα αυτής της κλιμακούμενης ανοσολογικής απόκρισης, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η κατάσταση είναι υπεύθυνη για τουλάχιστον μερικά από τα θανατηφόρα θνησιμότητα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως...

Τι είναι η καταιγίδα κυτταροκινών;

Κάθε φορά που ένα υγιές σώμα καλείται να προχωρήσει στην καταπολέμηση μιας λοίμωξης, ακολουθεί μια φυσική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με τον Carl Fichtenbaum, MD, καθηγητή στο τμήμα των λοιμωδών νόσων στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι College of Medicine, μέρος αυτής της απάντησης περιλαμβάνει την απελευθέρωση κυτοκινών, δηλαδή βιολογικών χημικών ουσιών που διεγείρουν τις κυτταρικές οδούς και επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων. Αυτές οι κυτοκίνες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, «ενημερώνουν» ουσιαστικά το ανοσοποιητικό σύστημα για να αρχίσει να κάνει τη δουλειά του.

Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα, εκτός εάν αυτή η έκχυση κυτοκινών ξαφνικά επιταχυνθεί. «Συνήθως, οι κυτοκίνες προορίζονται να μας βοηθήσουν με μέτρο», εξηγεί ο Δρ. Fichtenbaum και συνεχίζει: «όταν όμως ένα συγκεκριμένο μονοπάτι δεσμεύεται [πάρα πολύ] το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να προκαλεί βλάβη στον ασθενή».

Ο Δρ Fichtenbaum λέει ότι όταν οι περισσότεροι άνθρωποι ακούνε τον όρο "καταιγίδα", σκέφτονται μια βροχή, αλλά αυτός δεν είναι ο πιο ακριβής τρόπος για να εξηγήσουμε μια κυτοκίνη καταιγίδα.

Από κλινικής απόψεως, μια καταιγίδα κυτταροκινών σημαίνει ότι ένα μονοπάτι κυττάρων έχει ενεργοποιηθεί, οδηγώντας στην παραγωγή ενός αριθμού βιολογικών μεσολαβητών (οι οποίοι είναι παρόμοιοι με πομπούς σήματος) που προκαλούν αλλαγές στο σώμα και επηρεάζουν την κανονική λειτουργία των κυττάρων. Συνήθως, αυτό σημαίνει ότι απελευθερώνεται υπερβολικός αριθμός κυτοκινών, οι οποίες δημιουργούν υψηλά επίπεδα φλεγμονής στην περιοχή του σώματος που πλημμυρίζει. Το ποσοστό, μάλιστα, της φλεγμονής που προκαλείται από αυτή τη διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί ακόμα και θανατηφόρο.

«Φανταστείτε ότι βάζετε το πόδι σας στο γκάζι και κολλάει σε αυτό», λέει ο Δρ Fichtenbaum. «Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να επιβραδύνεις το αυτοκίνητό σου. Ουσιαστικά, αυτές οι καταιγίδες μπορεί να είναι πιο θανατηφόρες από τον αρχικό ιό που καλείται να καταπολεμήσει στο σώμα μας το ανοσοποιητικό μας σύστημα».

Εμφανίζονται αυτές οι καταιγίδες σε ασθενείς με COVID-19;

Ναι, είναι η απάντηση και οι κλινικοί γιατροί δεν εκπλήσσονται. Οι καταιγίδες κυτοκίνης μπορούν να υποκινηθούν από διάφορες λοιμώξεις, όπως γρίπη, πνευμονία και σήψη. Αυτή η αυξημένη ανοσοαπόκριση δεν συμβαίνει σε όλους τους ασθενείς με σοβαρές λοιμώξεις, προφανώς, αλλά οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι κάνει μερικούς ανθρώπους πιο ευαίσθητους από άλλους.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το COVID-19, καθώς γνωρίζουμε ελάχιστα για το πώς λειτουργεί. Αυτό που γνωρίζουν οι γιατροί, σε αυτό το σημείο, είναι ότι μερικοί ασθενείς απλώς αρρωσταίνουν πολύ γρήγορα.

«Βλέπουμε ότι άτομα κατά τη διάρκεια αυτής της ασθένειας ανταποκρίνονται με υπερφλεγμονώδη τρόπο», λέει η Deepa Gotur, MD, ιατρός ΜΕΘ στο Houston Methodist Hospital. «Είναι ένας καταρράκτης κυτοκινών που επηρεάζει τους πνεύμονες, την καρδιά, τα νεφρά του ασθενούς. Ο βαθμός [στον οποίο το σώμα τους αντιδρά υπερβολικά] είναι παρόμοιος με τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς με καρκίνο ανταποκρίνονται στη μόλυνση».

«Οι περισσότεροι από τους ασθενείς με COVID-19 που αντιμετωπίζουν καταιγίδες κυτοκίνης παρουσιάζουν πυρετό και δύσπνοια, και στη συνέχεια έχουν τόσο μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή που τελικά απαιτούν διασωλήνωση σε ΜΕΘ» λέει ο Δρ Gotur. Αυτό συμβαίνει συνήθως περίπου έξι ή επτά ημέρες μετά την έναρξη της ασθένειας.

Πώς εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται οι καταιγίδες κυτοκίνης;

Δεν υπάρχει τρόπος να δοκιμάσετε εάν κάποιος βιώνει ή όχι μια καταιγίδα κυτοκίνης, αν και το αίμα μπορεί να δώσει στους κλινικούς γιατρούς ενδείξεις ότι υπάρχει υπερφλεγμονώδης αντίδραση. «Μερικοί γιατροί και ερευνητές έχουν προτείνει να κάνουμε ορισμένες εξετάσεις αίματος κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο για προειδοποιητικά σημάδια, ώστε να διαπιστώουμε αν αυτό μπορεί να είναι ένα επικείμενο πρόβλημα, αλλά πρόκειται για μια θεωρητική ιδέα που δεν έχει αποδειχθεί αυτή τη στιγμή», εξηγεί ο Δρ Fichtenbaum.

Είναι, σαφές, λοιπόν πως όσο περνούν οι μέρες, ολοένα και περισσότερα νέα δεδομένα προστίθενται για τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, σε σχέση με τον Covid 19, τα οποία πολλές φορές έρχονται να βοηθήσουν, άλλες όμως να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό για τον πιθανό τρόπο οριστικής αντιμετώπισής του στο μέλλον.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις.