Εννέα σημάδια πως μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό από ένα κρυολόγημα

Εννέα σημάδια πως μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό από ένα κρυολόγημα

Τι πρέπει να προσέξετε όταν αισθάνεστε πως έχετε προσβληθεί από ένα απλό κρυολόγημα και πότε να αρχίσετε να ανησυχείτε...

Με τον κορονοϊό να θερίζει και καθώς μπαίνουμε στην κρίσιμη περίοδο που ξεκινούν και οι υπόλοιπες ιώσεις, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε κάποια βασικά δεδομένα, ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε πότε η κατάστασή μας -εφόσον εμφανίσουμε συμπτώματα- είναι πιο σοβαρή από ένα απλό κρυολόγημα...

Ας δούμε ορισμένα βασικά δεδομένα που δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής μας...

1. Εχετε συμπτώματα για περισσότερες από 4 ημέρες

«Το κοινό κρυολόγημα τείνει να εξαφανιστεί από μόνο του σε τρεις έως τέσσερις ημέρες», λέει η Melisa Lai Becker, MD, επικεφαλής της ιατρικής έκτακτης ανάγκης στο Cambridge Health Alliance. «Ξεκινά με έναν κνησμώδη λαιμό, συμφόρηση και ρινική καταρροή και στη συνέχεια αναπτύσσεται ένας βήχας. Ενώ ο βήχας και η μετα-ρινική συμφόρηση μπορεί να καθυστερήσουν, τα περισσότερα συμπτώματα κρυολογήματος στο κεφάλι θα πρέπει να εξαφανιστούν μετά από τέσσερις ημέρες.

«Αν έχετε απλό κρυολόγημα, τελικά αισθάνεστε εντάξει μετά από λίγες μέρες ξεκούρασης και ενυδάτωσης. Εάν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο, είναι πιθανό να έχετε κάτι πιο ανησυχητικό, όπως η γρίπη ή η μονοπυρήνωση. Για να είστε ασφαλείς, κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας».

2. Επιστρέψατε πρόσφατα από διεθνές ταξίδι

Τα πρόσφατα διεθνή ταξίδια είναι μια κόκκινη σημαία για τους γιατρούς, γιατί θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε μια λιγότερο συμβατική λοίμωξη που δεν θα είχαν κανονικά υπολογίσει, εξηγεί η Stella Safo, MD, μια παθολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες. Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν έχετε συμπτώματα μετά την επιστροφή σας από ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

3. Εχετε υψηλό πυρετό...

Το ερώτημα: "Μπορείτε να έχετε πυρετό με κρυολόγημα;" είναι δύσκολο. Αν και είναι σίγουρα πιθανό να είστε εμπύρετοι όταν έχετε κρυολόγημα, δεν είναι συνηθισμένο - ιδιαίτερα ένας υψηλός πυρετός.

Εάν έχετε πυρετό κοντά ή πάνω από 38.3, θα μπορούσε να είναι ένδειξη στρεπτόκοκου, λέει ο Δρ Lai Becker. Οι περισσότεροι ασθενείς με στρεπτική νόσο θα παρουσιάσουν υψηλό πυρετό τις πρώτες ημέρες της ασθένειας, οπότε να είστε προσεκτικοί για ξαφνικές αυξήσεις στη θερμοκρασία σας. "Ο στρεπτικός λαιμός είναι ένα πράγμα που πραγματικά θέλετε να ξεχωρίσετε από το απλό κρυολόγημα", λέει και προειδοποιεί: "Χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει ρευματικό πυρετό και να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιακά προβλήματα".

4.Εχετε δέκατα για ημέρες...

Ακόμα κι αν ο πυρετός σας δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός, η εκδήλωση πυρετού χαμηλού βαθμού για αρκετές μέρες στη σειρά θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι το σώμα σας προσπαθεί να καταπολεμήσει κάτι περισσότερο από ένα απλό κρυολόγημα, λέει ο Δρ Lai Becker. Ένας συνεπής πυρετός θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε πραγματικά γρίπη ή μονοπυρήνωση, γι' αυτό και χρειάζεται να το ελέγξετε, ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε χάλια.

5. Εχετε στομαχικές διαταραχές...

Αν κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος έχετε ναυτία, ή κάνετε εμετούς και διάρροια, μην το θεωρήσετε κάτι απλό. Συμπτώματα όπως αυτά θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν κάτι πιο σοβαρό, όπως η γρίπη. Είναι σημαντικό να λάβετε ιατρική βοήθεια εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα με επιμονή, καθώς μπορεί να σας προκαλέσουν αφυδάτωση, λέει ο Δρ Mysore.

6. Εχετε πόνους στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή

Παρόλο που ο βήχας είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα κρυολογήματος, δεν πρέπει να είναι τόσο σοβαρός που να προκαλεί δύσπνοια, συριγμό ή πόνο στο στήθος, λέει ο Δρ Mysore. Αυτά τα συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοούνται, καθώς το αναπνευστικό πρόβλημα μπορεί να είναι σημάδι βρογχίτιδας ή πνευμονίας, ενώ ο πόνος στο στήθος, το σφίξιμο και η ξαφνική δύσπνοια θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια πνευμονική εμβολή.

7. Τα συμπτώματά σας είναι σε ένα σημείο...

Μια άλλη κόκκινη σημαία που είναι κάτι περισσότερο από το κρύο είναι ο «εντοπισμός» των συμπτωμάτων, που σημαίνει ότι τα αισθάνεστε σε μια συγκεκριμένη περιοχή, εξηγεί ο Δρ Safo. Ενώ τα συμπτώματα απλού κρυολογήματος επηρεάζουν ολόκληρο το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, άλλες ασθένειες χαρακτηρίζονται από έντονα συμπτώματα αλλά σε ένα μόνο μέρος. Για παράδειγμα, ο Δρ Lai Becker επισημαίνει ότι η στρεπτική ουσία προκαλεί πονόλαιμο τόσο άσχημα που είναι δύσκολο να καταπιεί, αλλά συνήθως δεν θα προκαλέσει πόνο σε όλο το σώμα. Οι λοιμώξεις των ιγμορίων μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ακόμη και να βλάψουν τα δόντια σας, μια λοίμωξη στο αυτί συνήθως προκαλεί πόνο και συμφόρηση στο ένα αυτί και το μονο μπορεί να προκαλέσει πρησμένες αμυγδαλές.

8. Εχετε ρίγη στο σώμα...

Ένα κανονικό κρυολόγημα δεν είναι... περίπατος στο πάρκο, αλλά δεν πρέπει να προκαλεί πόνους στο σώμα. Από την άλλη πλευρά, η γρίπη μπορεί να κάνει τους μυς και το σώμα σας να αισθάνονται πόνους και μπορεί επίσης να συνοδεύεται από κόπωση και ρίγη.

"Με τη γρίπη, θα νιώσετε σαν να σας έχει χτυπήσει φορτηγό", λέει ο Δρ Mysore. Μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι θα σας έχει φθείρει και οι μύες σας θα είναι καταπονημένοι και θα αισθάνεστε πόνους.

9. Υπάρχει εποχικότητα στα συμπτώματά σας;

Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις μια αλλεργία από ένα κρυολόγημα, καθώς έχουν παρόμοια συμπτώματα. Ομως, οι αλλεργίες συχνά ακολουθούν ένα πρότυπο, λέει ο Δρ Lai Becker. Εάν παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματά σας είναι χειρότερα αφού περάσετε χρόνο έξω ή με ένα κατοικίδιο ζώο ή τείνουν να έρχονται και να φεύγουν σε μια συγκεκριμένη σεζόν, πιθανότατα έχετε αλλεργίες. «Είχα έναν ασθενή που πίστευε ότι ήταν άρρωστος, αλλά η πραγματική ιστορία ήταν ότι ήταν αλλεργικός σε μια γάτα», λέει ο Δρ Lai Becker.
Για να εντοπίσετε την ακριβή αιτία, παρακολουθήστε το ιστορικό των συμπτωμάτων σας και δείτε εάν παρατηρείτε τυχόν τάσεις. Μπορεί να σημαίνει ότι είστε αλλεργικοί σε κάτι ή έχετε εποχιακές αλλεργίες.

Συνεχής ενημέρωση - Καιρός.

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Καιρός βορείου ρεύματος και ψυχρή εισβολή στη χώρα

Απίστευτο βίντεο: Πιτσιρικάς έριξε δυναμιτάκι σε υπόνομο και «απογειώθηκε» από την έκρηξη

Big Brother: Πλάνα που δεν είχαν προβληθεί ποτέ από το σπίτι... (Video)