Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών...

Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών...

Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών των κάτω άκρων στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του υγειονομικού και του κοινωνικοοικονομικού βάρους των τραυματισμών όπως του πρόσθιου χιαστού.

Γράφει ο Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης

Μόνο στις ΗΠΑ, συμβαίνουν κάθε χρόνο 9 εκατομμύρια τραυματισμοί που συνδέονται με τον αθλητισμό και την αναψυχή και όταν λαμβάνονται υπόψη τα ιατρικά έξοδα και ο χαμένος χρόνος υπολογίζεται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, χάνεται περίπου το ένα τρίτο των μισθών των παικτών λόγω των τραυματισμών. Τα δημοφιλή ομαδικά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ και το χάντμπολ, αντιπροσωπεύουν περίπου τα 2/3 όλων των αθλητικών τραυματισμών. Το 70-80% των κακώσεων του πρόσθιου χιαστού είναι τραυματισμοί χωρίς επαφή που υποδηλώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό μπορεί να αποφευχθεί.

Ποιοι θα ωφεληθούν από ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών;

Αυτά τα προγράμματα είναι ωφέλιμα για όλες τις ηλικιακές ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο αλλά όσο νεότερη είναι η ηλικιακή ομάδα που στοχεύεται, τόσο μεγαλύτερη είναι η θετική επίδραση με την πάροδο του χρόνου και οι τεχνικές βελτιώνονται πριν από την υιοθέτηση κακών συνηθειών. Ο ιδανικός χρόνος για την έναρξη αυτών των προγραμμάτων είναι στις αρχές της εφηβείας.

Πότε έρχονται τα θετικά αποτελέσματα από ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών;

Για να είναι επιτυχημένα αυτά τα προγράμματα πρόληψης τραυματισμών, πρέπει να χρησιμοποιηθούν τακτικά 2-3 φορές την εβδομάδα για 20-30 λεπτά και για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Σε ποια αθλήματα βοηθάει ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών;

Έχει αποδειχθεί ότι τα γενικευμένα προγράμματα πρόληψης τραυματισμών είναι αποτελεσματικά σε πολλά αθλήματα καθώς η βελτίωση της θέσης του γόνατος προκειμένου να αποφευχθεί ο τραυματισμός είναι η ίδια για όλα τα αθλήματα.

Ποια είναι τα οφέλη από ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών

Ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών είναι απλό στην εφαρμογή, με λίγο ως καθόλου εξοπλισμό και είναι αποτελεσματικά στη μείωση των τραυματισμών στο γόνατο, πρόσθιο χιαστό, οπίσθιοι μηριαίοι, ποδοκνημική και κάτω άκρα. Όσο περισσότερο ακολουθούνται και πραγματοποιούνται, τόσο αυξάνεται το όφελος:

 • Mείωση μέχρι 90% των τραυματισμών του πρόσθιου χιαστού
 • Μείωση κατά 60% των νέων τραυματισμών των οπίσθιων μηριαίων
 • Μείωση κατά 85% των υποτροπιαζόντων τραυματισμών των οπίσθιων μηριαίων
 • >80% μείωση των σοβαρών τραυματισμών του γόνατος που χρειάζονται περισσότερο από 4 εβδομάδες αποχή από την άθληση
 • 50% μείωση οποιουδήποτε τύπου οξέως τραυματισμού του γόνατος
 • Επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας της καριέρας ενός παίκτη
 • Αποφυγή της αποτρέψιμης επιδείνωσης της υγείας και της αρθρίτιδας στον αθλητή
 • Μειωμένα ιατρικά και ασφαλιστικά κόστη

Τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών;

Το πρόγραμμα εστιάζει στη βελτίωση της εμβιομηχανική τεχνική της κίνησης, και έλεγχου κατά τη διάρκεια της στάσης, προσγείωσης, τρεξίματος και αλμάτων. Έμφαση στην σωστή τεχνική με ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχος του σώματος, ευθυγράμμιση ποδιών ειδικά κατά την προσγείωση με το ισχίο, γόνατο και πόδι να είναι σε μια ευθεία γραμμή κατά την προσγείωση. Οι δυνάμεις στις αρθρώσεις των κάτω άκρων μειώνονται και επομένως και οι τραυματισμοί προσγειώνοντας κατά προτίμηση στα δύο πόδια και όχι στο ένα, και απορροφώντας τις δυνάμεις με μια ομαλή προσγείωση με κάμψη του ισχίου και του γόνατος. Ένα τυπικό πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών περιλαμβάνει ασκήσεις που επικεντρώνονται στη:

 • Σταθερότητα του κορμού
 • Έκκεντρη προπόνηση των μυών του μηρού
 • Ιδιοδεκτικότητα
 • Δυναμική σταθεροποίηση
 • Πλειομετρικές ασκήσεις
 • Σωστή ευθυγράμμιση της στάσης του σώματος

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών του προσθίου χιαστού και άλλων αθλητικών κακώσεων μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω link.

Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμού

Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμού πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Ανακατασκευή πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Αναθεώρηση της ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Ρήξη μηνίσκου

Σύντομο Βιογραφικό

Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης

MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)

Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος

Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις

Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Imperial College, London

Μαρούσι, Αθήνα

Ιστοσελίδα: Χειρουργός Γόνατος Ορθοπαιδικός Αθήνα Μαρούσι - Dr Αντώνης Α. Θεοδωρίδης (theodorideskneesurgeon.gr)

Τηλ. Επικοινωνίας: 6940869069

Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης

Ο Αντώνης Α Θεοδωρίδης MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth) είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματολόγος, ειδικευθείς και μετεκπαιδευθείς στα γόνατα και στις αθλητικές κακώσεις σε διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έζησε για 30+ χρόνια. Γεννήθηκε και σπούδασε στο Λονδίνο, αλλά αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του για να προσφέρει τις υπηρεσίες.

'Εχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), όπου εργάστηκε για 17 χρόνια και διαθέτει πιστοποιημένο logboook άνω των 6000 εγχειρήσεων. Τώρα εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επισκέπτεται το American Medical Centre στη Λευκωσία.

Αποφοίτησε από την επίλεκτη Ιατρική Σχολή Imperial College, London, και είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου της Μεγάλης Βρετανίας (FRCS). Έκανε 3 χρόνια υπερεξειδίκευση στα γόνατα και αποπεράτωσε 5 Senior Knee Fellowships σε διακεκριμένα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία NHS σε Λονδίνο, Coventry, Bristol, Leeds, και Southampton, δουλεύοντας δίπλα σε πρωτοπόρους στον τομέα, οι οποίοι καθοδηγούν την παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα για τις καλύτερες χειρουργικές και συντηρητικές θεραπείες και βλέπουν διάσημους πρωταθλητές από όλα τα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων ομάδων ποδοσφαίρου της Premiership και Rugby.

Απέκτησε μεγάλη εμπειρία στις αθλητικές κακώσεις, στην πρόληψη τραυματισμών στα γόνατα και κάτω άκρα, στην ανακατασκευή και αναθεώρηση των συνδέσμων, όπως ο πρόσθιος χιαστός, εξωαρθρική τενόδεση (που μειώνει το ρίσκο ρήξης του χιαστού κατά 40%), στη συρραφή και μεταμοσχεύσεις μηνίσκων, την αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών, πρόσθια γοναλγία, αστάθεια επιγονατίδας, τροχιλιοπλαστική, οστεοτομίες γύρο από το γόνατο, αρθροπλαστική γόνατος, και βλαστοκύταρα, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές που συμβάλλουν στην σύντομη αποθεραπεία του ασθενούς. Η υπερεξειδίκευση στην αρθροπλαστική γόνατος (ολική, μονοδιαμερισματική, επιγονατιδομηριαιάς, και αναθεώρηση) αποκτήθηκε σε πολυάριθμα τριτοβάθμια εξειδικευμένα κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προσπαθεί να είναι πάντοτε ενημερωμένος σχετικά με την πρόοδο της χειρουργικής του γόνατος, πιστεύει ακράδαντα στη συντηρητική θεραπεία των ασθενών, αλλά και στην παροχή της υψηλότερης ποιότητας θεραπείας εφαρμόζοντας πρωτοποριακές, αλλά και τεκμηριωμένες θεραπευτικές τεχνικές.