Μπορούν τα μαλλιά σας να γίνουν λευκά σε μία νύχτα;

Μπορούν τα μαλλιά σας να γίνουν λευκά σε μία νύχτα;

Ο μύθος θέλει τα μαλλιά της Βασίλισσας της Γαλλίας, Μαρίας Αντουανέτας να έγιναν λευκά τη νύχτα πριν αντιμετωπίσει τη γκιλοτίνα το 1793. Μπορεί να συμβεί αυτό;

Η Μαρία Αντουανέτα είχε αρχικά ξανθά μαλλιά, αλλά σύμφωνα με το μύθο τα μαλλιά της έγιναν λευκά μέσα σε ένα βράδυ, λίγες ώρες πριν εκτελεστεί.

Και υπάρχουν και άλλα τέτοια παραδείγματα. Οι περισσότερες τέτοιες αναφορές περιλαμβάνουν κεντρικούς χαρακτήρες και μαλλιά που ξαφνικά αλλάζουν χρώμα όταν υποβάλλονται σε σοβαρό ψυχικό τραύμα.

Σε μερικές περιπτώσεις, δεν είναι μόνο τα μαλλιά του τριχωτού της κεφαλής που αλλάζουν χρώμα. Ένα άρθρο του 1902 στο British Medical Journal περιέγραψε μια νεαρή γυναίκα της οποίας τα ηβικά μαλλιά έγιναν λευκά την ημέρα μετά τη μαρτυρία της δολοφονίας μιας άλλης γυναίκας.

Το πρόβλημα με τέτοιες ιστορίες είναι ότι το μόνο μέρος της τρίχας που είναι ζωντανό είναι η ρίζα, η οποία βρίσκεται στο δέρμα. Το σκέλος των μαλλιών που εξέχουν του δέρματος, είναι ένας νεκρός σωλήνας γεμάτος χρωστική ουσία. Έτσι, τα μαλλιά μπορούν να αλλάξουν χρώμα μόνο καθώς μεγαλώνουν από τη ρίζα, και αυτό διαρκεί εβδομάδες ή μήνες, όχι μόνο μία νύχτα.

Τα άτομα με τη νόσο Γυροειδή Αλωπεκία μπορεί να εμφανίσουν αλλαγές στο χρώμα των μαλλιών που είναι ταχύτερες από τον κανονικό ρυθμό. Η συγκεκριμένη ασθένεια προκαλεί διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, πράγμα που σημαίνει ότι απορρίπτει μέρη του εαυτού του, ιδιαίτερα τα μαλλιά.

Για άγνωστους λόγους η ασθένεια επηρεάζει ιδιαίτερα τα χρωματισμένα μαλλιά. Μεγάλες ποσότητες χρωματισμένων μαλλιών μπορεί ακόμα και να πέσουν μέσα σε λίγες ώρες. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ λεπτότερο και επίσης προφανώς πιο αραιά μαλλιά.