Μπορεί ένα φλυτζάνι τσάι τη μέρα την καρδιακή ανεπάρκεια να κάνει πέρα;

Μπορεί ένα φλυτζάνι τσάι τη μέρα την καρδιακή ανεπάρκεια να κάνει πέρα;

Ακρως ευεργετικά τα οφέλη του τσαγιού για την υγεία μας, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες και κάποιος παθαίνει καρδιακή προσβολή κάθε 40 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αν και η αποφυγή του καπνίσματος, η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο και η άσκηση συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, οι ερευνητές βρίσκουν τρόπους με τους οποίους η διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας.

Μια μελέτη του 2022 στην αρτηριοσκλήρωση, τη θρόμβωση και τη βιολογία των αγγείων εξέτασε συγκεκριμένα τον ρόλο των φλαβονοειδών στην αγγειακή νόσο. Η μελέτη επικεντρώθηκε στην ασβεστοποίηση της κοιλιακής αορτής, η οποία είναι η μεγαλύτερη αρτηρία στο σώμα που παίρνει αίμα από την καρδιά μέσω της κοιλιάς και του υπόλοιπου σώματος (μέσω του NHS Inform).

Εάν κάποιος έχει ασβεστοποίηση γύρω από αυτήν την αρτηρία, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας όψιμης ζωής (σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου σχετικά με τη μελέτη).

Η μελέτη ρώτησε 881 γυναίκες μεταξύ 78 και 82 ετών σχετικά με την τυπική πρόσληψη τροφής.

Για να μετρήσουν την ασβεστοποίηση της κοιλιακής αορτής (AAC), οι ερευνητές τράβηξαν εικόνες από τις σπονδυλικές στήλες των γυναικών. Μετά την προσαρμογή για τα δημογραφικά στοιχεία και τον τρόπο ζωής, οι γυναίκες που έλαβαν τα περισσότερα φλαβονοειδή ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν εκτεταμένη συσσώρευση στην κοιλιακή αορτή.

Το μαύρο τσάι

Όταν οι ερευνητές έψαξαν λίγο πιο βαθιά, βρήκαν μια κοινή τροφή που μείωσε την πιθανότητα εμφάνισης AAC. Ποια ήταν αυτή; Το μαύρο τσάι. Αυτές οι γυναίκες έπιναν δύο έως έξι φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα.

Για όσους δεν τους αρέσει το μαύρο τσάι, δεν υπάρχει ανησυχία. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών μέσω άλλων τροφών και ποτών είχαν επίσης μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης AAC. Εάν πιστεύετε ότι ο χυμός φρούτων, το κόκκινο κρασί και η σοκολάτα μπορεί να είναι εξαιρετικά υποκατάστατα, αυτές οι επιλογές δεν ωφελήθηκαν τόσο όσο άλλα τρόφιμα (μέσω ενός δελτίου τύπου σχετικά με τη μελέτη).

Σύμφωνα με το Healthline, έξι είδη φλαβονοειδών μπορούν να βελτιώσουν την υγεία σας. Οι φλαβανόλες βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια, το λάχανο, τα σταφύλια, το κόκκινο κρασί, το τσάι, τα ροδάκινα και το μπρόκολο.

Το λευκό τσάι, το πράσινο τσάι, τα μήλα, τα βατόμουρα και η σοκολάτα έχουν όλα φλαβανό-3-όλες. Οι φλαβόνες στον μαϊντανό, το χαμομήλι, τη μέντα και το σέλινο έχουν όλες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ είναι πηγές φλαβανονών που έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη οφέλη, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη χοληστερόλη και στην απώλεια βάρους. Οι ισοφλαβόνες της σόγιας και της φάβας βοηθούν στην εξισορρόπηση των ορμονών και οι ανθοκυανίνες μπορούν να βρεθούν στα κράνμπερι, τα βατόμουρα και τα βατόμουρα.

Η προσθήκη φλαβονοειδών στο πιάτο σας μπορεί να ακούγεται υπερβολική, αλλά η American Heart Association προτείνει να προσθέτετε μικρές ποσότητες κάθε μέρα.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τρώτε ένα φρούτο μεταξύ των γευμάτων ή προσθέτετε ένα λαχανικό στο πιάτο σας για δείπνο. Εάν τα αγαπημένα σας φρούτα ή λαχανικά δεν είναι της εποχής, τα κατεψυγμένα είναι μια χαρά. Μπορείτε επίσης να κάνετε χυμό από τα φρούτα και τα λαχανικά σας για τα φλαβονοειδή, παρόλο που θα χάσετε τις φυτικές ίνες.

Photo Source: Depositphotos.com