Έρευνα: Μπορεί ο θαλάσσιος αέρας να καταπολεμήσει τον καρκίνο;

Βέλγοι επιστήμονες δίνουν μια νέα διάσταση στη μάχη κατά του καρκίνου βάζοντας στη... φαρέτρα της επιστήμης και τα αερολύματα θαλάσσιου ψεκασμού.

Μπορεί μέσα από τον θαλάσσιο αέρα να καταπολεμηθεί ο καρκίνος;

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το θαλασσινό νερό διατηρούσε και αποκαθιστούσε την υγεία, και οι Γάλλοι γιατροί του 19ου αιώνα το θεωρούσαν μια πλήρη πηγή ορυκτών για τη διόρθωση οποιασδήποτε ανισορροπίας στο σώμα μας.

Οι ασθενείς του δέκατου ένατου αιώνα συχνά συμβουλεύονταν να «παίρνουν τον αέρα της θάλασσας», για να αντιμετωπίσουν συμπληρωματικά μια βρογχική κατάσταση, όπως το άσθμα.

Είναι, όμως, ο θαλάσσιος αέρας πραγματικά καλός για εσάς;

Η απάντηση μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα με τον ζωολόγο Luis Villazon, ήταν: «όχι ιδιαίτερα».

Ενώ τα βικτωριανά παραθαλάσσια θέρετρα είχαν φήμη για την αποκαταστατική ποιότητα του αέρα τους, ο Βίλαζον λέει ότι αυτό μπορεί να ήταν αποτέλεσμα απλά και μόνο σε αντίθεση με το βαρύ νέφος του αέρα της πόλης εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, τώρα μια ομάδα από Βέλγους ερευνητές που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης και στο Ινστιτούτο Ναυτιλίας της Φλάνδρας ανακάλυψαν νέα οφέλη του θαλασσινού αέρα για την υγεία μας.

Η έρευνά τους δείχνει ότι τα αερολύματα θαλάσσιου ψεκασμού (SSA) μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και στην καταπολέμηση του καρκίνου. Πως; Αναστέλλοντας την επίδραση ενός γονιδίου που παίζει σημαντικό ρόλο και στις δύο καταστάσεις.

Μεταξύ άλλων βιογενών ενώσεων, τα αερολυματα θαλάσσιου ψεκασμού περιέχουν την τοξίνη των φυκών, την ομογιεσοτοξίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) σε καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα.

Μελέτες αποκάλυψαν ότι ένα καθαρό απομονωμένο προϊόν της τοξίνης δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο το φυσικό μείγμα αερολύματος, υποδηλώνοντας ότι μια πολύπλοκη βιογενής αλληλεπίδραση είναι αυτή που φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ηδη, οι ερευνητές εξετάζουν τώρα πιθανές φαρμακευτικές εφαρμογές των SSAS.

Πηγή: iD Magazine

Ολες οι ειδήσεις στο Dokari.gr.

Πηγή φωτογραφίας – depositphotos.com

Exit mobile version