Φωτιά Αλεξανδρούπολη: Επιβεβαιώθηκε το κακό σενάριο του Meteo

Μικρή ύφεση θα παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες τις νυχτερινές ώρες...

Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρουπολης, τα σημερινά στοιχεία από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) επιβεβαιώνουν τη χθεσινή πρόγνωση, με την εκτιμώμενη ένταση της φωτιάς και τη δυσκολία ελέγχου να βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας για το νομό Έβρου αλλά και 2 ακόμα νομούς (κόκκινο χρώμα, Εικόνα 1).


Εικόνα 1. Εκτιμώμενη θερμική ένταση και δυσκολία ελέγχου την Κυριακή 20.08.2023, όπως υπολογίζεται από μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας METEO/EAA, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς αναμένεται να παρουσιάσουν μικρή βελτίωση κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (20.08.2023/20:00 – 21.08.2023/04:00), επιδεινούμενες από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 21.08.2023 (Εικόνα 2). Αιτία των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, η χαμηλή σχετική υγρασία και οι ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως με βάση τα προγνωστικά στοιχεία, η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 21.08.2023 να παραμείνει σε επίπεδα κάτω του 10 % (Εικόνα 3) σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, δυσχεραίνοντας έτσι τον έλεγχο της φωτιάς και ευνοώντας την περαιτέρω εξάπλωση της.


Εικόνα 2. Πυρομετεώγραμμα για τη δασική πυρκαγιά στον Έβρο (Αλεξανδρούπολη). Οι ώρες είναι UTC (προσθέστε +3 για μετατροπή σε τοπική ώρα).


Εικόνα 3. Διάγραμμα περιεχόμενης υγρασίας νεκρών δασικών καυσίμων (δείκτης ευκολίας ανάφλεξης) για τη δασική πυρκαγιά στον Έβρο (Αλεξανδρούπολη). Οι ώρες είναι UTC (προσθέστε +3 για μετατροπή σε τοπική ώρα).

Exit mobile version