Καιρός: Η πρώτη εικόνα για το καλοκαίρι 2023 από το ECMWF

Καιρός: Ξεκίνησαν τα προγνωστικά μοντέλα να δίνουν τις πρώτες εκτιμήσεις για την καιρική τάση το καλοκαίρι 2023.

Οι πρώτες προγνωστικές τάσεις για το καλοκαίρι του 2023 αναδεικνύονται και παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα από πέρυσι. Κάποια από αυτά τα στοιχεία έχουν να κάνουν με το La Nina που τώρα αρχίζει να εξαφανίζεται, αλλά και με μια πρόβλεψη για το El Nino που θα εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Όταν προσπαθούμε να κατανοήσουμε οποιαδήποτε εποχή καιρού και μακροπρόθεσμες προβλέψεις, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλοί παγκόσμιοι οδηγοί μπορούν να το διαμορφώσουν. Ο παγκόσμιος καιρός είναι ένα πολύ περίπλοκο σύστημα με πολλούς παράγοντες μεγάλης και μικρής κλίμακας.

Η εποχική πρόβλεψη επικεντρώνεται σε συστήματα πίεσης μεγάλης κλίμακας και στον εντοπισμό του jet stream με το μοτίβο του καιρού. Στο βόρειο ημισφαίριο, αυτή η επερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν θα είναι μια μεταβατική περίοδος μεταξύ του La Nina και του El Nino, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία σε άλλους παράγοντες μέχρι να ολοκληρωθεί η αλλαγή.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην εποχή της Άνοιξης. Έτσι, πριν δούμε τις πρώτες μακροπρόθεσμες τάσεις για το καλοκαίρι, θα ανακεφαλαιώσουμε γρήγορα τη σεζόν Χειμώνας 2022/2023. Η μετεωρολογική χειμερινή περίοδος καλύπτει τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Ξεκινώντας με τα βασικά, έχουμε το κύριο μοτίβο πίεσης. Αυτό μας δείχνει τις γεωδυναμικές ανωμαλίες ύψους και πώς συμπεριφέρεται το jet stream. Βασικά οδηγεί τα μοτίβα θερμοκρασίας και πίεσης του χειμώνα.

Εξετάζοντας την ανάλυση, μπορούμε να δούμε μια μεγάλη και ισχυρή ανωμαλία υψηλής πίεσης στον Βόρειο Ειρηνικό. Αυτή είναι η ζώνη υψηλής πίεσης από την επιρροή La Nina. Μπορείτε να δείτε μια ζώνη χαμηλής πίεσης που καλύπτει τον δυτικό Καναδά και ένα ακόμη ισχυρότερο σύστημα πάνω από τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.
Μια ζώνη υψηλής πίεσης εκτεινόταν στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, συνδέοντας με τη ζώνη υψηλής πίεσης πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό. Στην Ευρώπη, παρατηρούμε κυρίως μια ανωμαλία υψηλής πίεσης στην ηπειρωτική χώρα και μια ανωμαλία χαμηλής πίεσης στα άκρα νοτιοδυτικά και βόρεια.

Τέλος της δράσης του LA NINA

Ένας από τους κύριους οδηγούς πίσω από τα χειμερινά καιρικά μοτίβα ήταν το La Nina. Αυτή είναι μια ψυχρή φάση μιας ωκεάνιας ταλάντωσης που ονομάζεται ENSO. Βρίσκεται στον ισημερινό Ειρηνικό και εναλλάσσεται μεταξύ θερμής και ψυχρής φάσης.

Η ψυχρή φάση του ENSO ονομάζεται La Nina και η θερμή φάση ονομάζεται El Nino. Κάθε φάση έχει τη συγκεκριμένη επιρροή της στα πρότυπα πίεσης και στον προκύπτοντα καιρό.

Ένα ισχυρό σύστημα αποκλεισμού υψηλής πίεσης στον Βόρειο Ειρηνικό είναι το πιο χαρακτηριστικό αποτέλεσμα μιας ψυχρής φάσης ENSO (La Nina). Αυτό συνήθως ανακατευθύνει το ρεύμα του πολικού αεριωθούμενου πίδακα προς τα κάτω πάνω από τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορείτε να δείτε τα χειμερινά καιρικά μοτίβα της La Nina στην παρακάτω εικόνα από το NOAA Climate.

Ο ψυχρότερος αέρας απλώνεται συνήθως στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, στα Μεσοδυτικά και στο δυτικό Καναδά. Θερμότερος από τον κανονικό χειμερινό καιρό βρίσκεται στα νοτιοανατολικά και ανατολικά τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό είναι ένα παρόμοιο μοτίβο με τον περασμένο χειμώνα, με εξαίρεση τις πιο υγρές και ψυχρότερες συνθήκες στην Καλιφόρνια, ασυνήθιστες για έναν χειμώνα της Λα Νίνα.

Μιλώντας για το La Nina, παρακάτω έχουμε την ανάλυση της θερμοκρασίας των ωκεανών από τα τέλη Νοεμβρίου πριν ξεκινήσει ο χειμώνας. Μπορείτε να δείτε τις ανωμαλίες του κρύου ωκεανού να εκτείνονται στον τροπικό Ειρηνικό. Αυτή ήταν η ώριμη δραστήρια Λα Νίνα.

Κοιτάζοντας μπροστά, μπορείτε να δείτε την ουδέτερη φάση να συνεχίζεται μέχρι το καλοκαίρι. Αλλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστεί ένα συμβάν Ελ Νίνιο (θερμή φάση), δημιουργώντας ένα πολύ διαφορετικό μοτίβο καιρού για τον Χειμώνα του 2023/2024.

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΣΕΖΟΝ του ECMWF

Γενικά, το ευρωπαϊκό μοντέλο ECMWF βρίσκεται στην κορυφή όσον αφορά στην «αξιοπιστία». Αλλά κανένα σύστημα μακροπρόθεσμης/εποχιακής πρόβλεψης δεν μπορεί να ονομαστεί «αξιόπιστο». Αυτό συμβαίνει επειδή εξετάζουμε μόνο τις τάσεις και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα καιρικά μοτίβα σε μεγάλη κλίμακα και σε μεγαλύτερες περιόδους.

Η περίοδος πρόβλεψης στην οποία θα επικεντρωθούμε σε όλα τα μοντέλα είναι Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος (JJA 2023). Αυτή η περίοδος καλύπτει το μετεωρολογικό Καλοκαίρι και είναι η κορύφωση της θερμής περιόδου.

Η πρόβλεψη μοτίβου πίεσης από το ECMWF παρακάτω δείχνει μια περιοχή χαμηλής πίεσης στον ανατολικό Καναδά και τη Γροιλανδία. Ενδείκνυται μια πιθανή επέκταση στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, εμφανίζεται ένα μοτίβο ράμπας για τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και τον δυτικό Καναδά.

Μια ισχυρότερη περιοχή υψηλής πίεσης βρίσκεται στη βορειοδυτική Ευρώπη, συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Ένα τόσο ισχυρό σύστημα μπορεί να έχει ευρεία επιρροή στις καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη.

Η ανωμαλία της επιφανειακής πίεσης δείχνει επίσης ένα ενδιαφέρον μοτίβο πάνω από τον τροπικό Ειρηνικό. Χαμηλή πίεση εμφανίζεται στους τροπικούς του ανατολικού Ειρηνικού, υποδηλώνοντας ένα αναδυόμενο Ελ Νίνιο. Μια περιοχή χαμηλής πίεσης φαίνεται πάνω από τον ανατολικό Καναδά και τη Γροιλανδία, και ένα φράγμα ψηλά στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Κοιτάζοντας πιο προσεκτικά το μοτίβο θερμοκρασίας στην Ευρώπη, βλέπουμε θερμότερο από το κανονικό καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου. Όμως η εξαίρεση βρίσκεται προς τα βορειοανατολικά, που προβλέπεται να είναι υπό την επίδραση βόρειας ροής. Αυτό δημιουργείται από τη δεξιόστροφη περιστροφή του συστήματος υψηλής πίεσης στη βορειοδυτική Ευρώπη.
Όσον αφορά στις βροχοπτώσεις, μπορούμε να δούμε ως επί το πλείστον ξηρότερες συνθήκες στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη υπό τη ζώνη υψηλής πίεσης. Ωστόσο, προβλέπονται πιο υγρές συνθήκες στα νότια-κεντρικά τμήματα της ηπείρου, υποδεικνύοντας επίσης μια πιο ενεργή περίοδο καταιγίδων.
Πηγή: Severe-Weather.eu

Ο καιρός στην Ελλάδα – Συνεχής ενημέρωση στο Dokari.gr.

Ολες οι ειδήσεις στο Dokari.gr.

Exit mobile version