Λέμφωμα: 9 προειδοποιητικά σημάδια. Μην τα αγνοήσετε

Λέμφωμα: Αυτά είναι τα 9 προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να δώσετε προσοχή και να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Εννέα συμπτώματα που πρέπει να σας χτυπήσουν καμπανάκι...

Πολλοί τύποι καρκίνου δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα, τουλάχιστον όχι στα πρώτα στάδια. Αυτό συμβαίνει συχνά για τα άτομα με λέμφωμα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν τον τύπο χαμηλού βαθμού, δηλαδή αργή ανάπτυξη.

Αλλά ακόμη και το λέμφωμα χαμηλού βαθμού προκαλεί μερικές φορές προβλήματα. Το λέμφωμα μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει πιο επιθετικός τύπος καρκίνου μετά από μερικά χρόνια. Σε αυτό το σημείο, τα συμπτώματα είναι πολύ πιο πιθανό να γίνουν εμφανή ή ενοχλητικά.

Λέμφωμα – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του λεμφώματος μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, επομένως δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι ασθενείς τα ίδια προβλήματα.

Επιπλέον, πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με το λέμφωμα μπορεί να είναι ασαφή ή να προκληθούν από διαφορετικές, άσχετες παθήσεις. Επομένως, σε καμία περίπτωη δεν πρέπει να υποθέσετε ότι το να έχετε ένα από αυτά σημαίνει ότι έχετε λέμφωμα.

Πάμε να δούμε τα βασικά συμπτώματα…

Διογκωμένοι λεμφαδένες

Το λέμφωμα επηρεάζει κυρίως τα λεμφοκύτταρα. Τα λεμφοκύτταρα είναι λευκά αιμοσφαίρια που παράγονται στο μυελό των οστών και στους λεμφαδένες σας.

Τα λεμφοκύτταρα κρέμονται κυρίως στους λεμφαδένες, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού, της βουβωνικής χώρας και της μασχάλης. Ο σπλήνας σας φιλοξενεί επίσης πολλά λεμφοκύτταρα.

Όταν κολλάτε μια λοίμωξη, οι λεμφαδένες σας προσλαμβάνουν περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια για να τα βοηθήσουν να καταπολεμήσουν τον εισβολέα. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι διογκώνονται όταν κρυώνετε, τονίζει στο Health.com o Felipe Samaniego, MD , πιστοποιημένος παθολόγος και ιατρός ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Αλλά σε άτομα με λέμφωμα, οι λεμφαδένες μπορεί να διευρυνθούν επειδή είναι γεμάτοι με άφθονα καρκινικά κύτταρα. Ο σπλήνας σας μπορεί να διευρυνθεί για τον ίδιο λόγο.

Οι λεμφαδένες που διογκώνονται λόγω λεμφώματος δεν είναι συνήθως τόσο επώδυνοι όσο είναι όταν υποχωρείτε με μόλυνση. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι με καρκίνο παρατηρούν έναν πόνο.

Πυρετός ή ρίγη

Ο πυρετός είναι ένα άλλο σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας ενεργοποιείται, είπε ο Gary Schiller, MD, κλινικός ερευνητής σε οξείες και χρόνιες λευχαιμίες, πολλαπλό μυέλωμα και άλλες αιματολογικές κακοήθειες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενεργοποιείται επειδή έχετε κολλήσει μια λοίμωξη που το σώμα σας πρέπει να καταπολεμήσει. Ή καρκινικά κύτταρα, όπως το λέμφωμα, μπορεί να πυροδοτήσουν αυτή την απόκριση.

Ενημερώστε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν ανεβάζετε πυρετό χωρίς προφανή λόγο. Μπορούν να διερευνήσουν και να προσδιορίσουν τη βασική αιτία του προβλήματος.

Νυχτερινές εφιδρώσεις

Μπορεί να ξυπνήσετε ιδρωμένοι για διάφορους λόγους, όπως ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση ή μια αυτοάνοση ασθένεια. Αλλά μερικοί άνθρωποι με λέμφωμα εμφανίζουν επίσης νυχτερινές εφιδρώσεις.

Οποιοδήποτε λέμφωμα μπορεί να προκαλέσει νυχτερινές εφιδρώσεις, αν και δεν είναι κατανοητό το γιατί. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να είναι μέρος της αντίδρασης του σώματός σας στις χημικές ουσίες που παράγουν τα κύτταρα του λεμφώματος.

Επίσης, το σύμπτωμα υποδηλώνει ότι μπορεί να έχετε έντονους πυρετούς τη νύχτα ή να έχετε προβλήματα στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας.

Απώλεια όρεξης

Το να μην αισθάνεστε πεινασμένοι ή να χορτάσετε πολύ γρήγορα είναι ένα άλλο πιθανό σημάδι λεμφώματος. Μερικοί ασθενείς αισθάνονται επίσης ναυτία, εμετό ή πόνο στην κοιλιά.

Το λέμφωμα μπορεί να αναπτυχθεί σε λεμφαδένες στην κοιλιά ή στον λεμφικό ιστό στο ήπαρ ή τον σπλήνα σας. Έτσι, ο καρκίνος μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακά συμπτώματα, όπως:

Εάν το λέμφωμα επηρεάζει τη σπλήνα, μπορεί να αισθάνεστε φουσκωμένοι ή γεμάτοι μετά την κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού. Σε αυτή την περίπτωση, ο σπλήνας μπορεί να έχει διευρυνθεί με καρκινικά λεμφοκύτταρα που μπορούν να πιέσουν το στομάχι σας.

Το λέμφωμα που επηρεάζει το συκώτι σας μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε πρήξιμο, που προκύπτει από τη συσσώρευση υγρού στην κοιλιά σας.

Επίσης, το λέμφωμα στο στομάχι μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο του βλεννογόνου του στομάχου, προκαλώντας πόνο ή ναυτία. Και το λέμφωμα στο έντερο μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Επίμονη και συντριπτική κόπωση

Το να αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα είναι ένα άλλο πιθανό σύμπτωμα λεμφώματος, αν και ασαφές. Λάβετε υπόψη ότι πολλά άλλα πράγματα θα μπορούσαν να σας κάνουν να αισθάνεστε εξαντλημένοι.

Για τα άτομα με λέμφωμα, η εξάντληση συχνά προέρχεται από αναιμία. Η αναιμία είναι η έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα σας. Επειδή τα άτομα με λέμφωμα υπερπαράγουν λεμφοκύτταρα, υπάρχει λιγότερος χώρος στον μυελό των οστών για την παραγωγή άλλων υγιών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Εύκολοι μώλωπες ή αιμορραγία

Προβλήματα αιμορραγίας όπως ρινορραγίες, έντονη εμμηνορροϊκή αιμορραγία ή εξάνθημα μικροσκοπικών κηλίδων αίματος κάτω από το δέρμα μπορεί επίσης να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι λεμφώματος.

Ο εύκολος μώλωπας ή η αιμορραγία σχετίζεται με την έλλειψη παραγωγής υγιών κυττάρων. Τα άτομα με λέμφωμα μπορεί να μην παράγουν αρκετά αιμοπετάλια, τα οποία βοηθούν στην πήξη του αίματός σας. Εάν μώλωπες δημιουργούνται πιο εύκολα από ό,τι στο παρελθόν ή έχετεπρόβλημα να σταματήσετε μια αιμορραγία, θεωρήστε το ως ένα πιθανό προειδοποιητικό σημάδι.

Βήχας, πίεση στο στήθος ή δύσπνοια

Μερικές φορές τα λεμφώματα ξεκινούν από τον θύμο αδένα, ένα άλλο μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος που βρίσκεται στο στήθος.

Εάν ο θύμος αδένας ή άλλοι λεμφαδένες στο στήθος σας διογκωθούν, μπορεί να πιέσουν την τραχεία και να οδηγήσουν σε βήχα, πόνο στο στήθος ή πίεση στο στήθος. Οι πρησμένοι λεμφαδένες μπορεί επίσης να προκαλέσουν τη συγκέντρωση υγρού γύρω από τους πνεύμονές σας.

Οι διογκωμένοι λεμφαδένες στο στήθος είναι κοινός με το λέμφωμα Hodgkin και ορισμένους τύπους λεμφώματος non-Hodgkin. Ωστόσο, οποιοδήποτε λέμφωμα μπορεί να τα προκαλέσει.

Οι πρησμένοι λεμφαδένες στο στήθος μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:

  1. Ξηρός βήχας
  2. Δυσκολία στην αναπνοή
  3. Δυνατή αναπνοή
  4. Πόνος που εντοπίζεται πίσω από το στέρνο σας
  5. Πίεση στο στήθος

Επιπλέον, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι χειρότερα όταν ξαπλώνετε.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Η πτώση μιας σημαντικής ποσότητας —περίπου 10% του αρχικού σωματικού σας βάρους ή περισσότερο σε διάστημα έξι μηνών—χωρίς να αλλάξετε το συνηθισμένο σας μοτίβο διατροφής και άσκησης μπορεί να είναι κόκκινη σημαία.

Η απώλεια βάρους συμβαίνει μερικές φορές επειδή τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα από τα φυσιολογικά κύτταρα και καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από τα υγιή κύτταρα. Επιπλέον, το σώμα σας χρησιμοποιεί ενέργεια για να προσπαθήσει να απαλλαγεί από τα καρκινικά κύτταρα.

Η απώλεια βάρους είναι πιο συχνή με τα ταχέως αναπτυσσόμενα λεμφώματα παρά με τα χαμηλού βαθμού λεμφώματα. Τα λεμφώματα υψηλού βαθμού μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική ζήτηση στο σώμα σας.

Λάβετε όμως υπόψη ότι το λέμφωμα είναι μόνο μία από τις πολλές πιθανές αιτίες ανεξήγητης απώλειας βάρους. Το άγχος, η κατάθλιψη, τα πεπτικά προβλήματα ή ο υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας είναι όλα αίτια ανεξήγητης απώλειας βάρους.

Φαγούρα στο δέρμα

Το ξηρό δέρμα και οι αλλεργίες συχνά προκαλούν φαγούρα στους ανθρώπους, επομένως το σύμπτωμα δεν είναι συνήθως τίποτα ανησυχητικό.

Αλλά αν αρχίσατε πρόσφατα να αισθάνεστε ασυνήθιστη φαγούρα – ειδικά στα χέρια, τα πόδια ή τα πόδια σας – μπορεί να σχετίζεται με λέμφωμα. Ο κνησμός του δέρματος μπορεί να είναι σοβαρός και μπορεί επίσης να προκαλέσει αίσθημα καύσου. Μερικοί άνθρωποι με λέμφωμα εμφανίζουν επίσης ορατό εξάνθημα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αδυσώπητη φαγούρα οφείλεται στο ανοσοποιητικό σύστημα που απελευθερώνει χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες που μπορούν να ερεθίσουν τις νευρικές απολήξεις στο δέρμα.

Ο κνησμός που προκαλείται από λέμφωμα μπορεί να επηρεάσει:

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε κνησμό που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα σας ή διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται ή εμφανίσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο σώμα σας που δεν είναι φυσιολογική για εσάς, επικοινωνήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης το συντομότερο δυνατό.

Τα συμπτώματά σας μπορεί να μην οφείλονται σε λέμφωμα. Αλλά αν είναι, όσο νωρίτερα εντοπιστεί, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας.

Ολες οι ειδήσεις στο Dokari.gr.

Πηγή φωτογραφίας – depositphotos.com

 

Exit mobile version