Οι δημοσκοπήσεις, το μπόνους και οι έδρες των κομμάτων στη νέα βουλή

Με τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής θα διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου, μετά την ακυβερνησία που προέκυψε και το «κάψιμο» της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου.

Τι σημαίνει, όμως, ενισχυμένη αναλογική και πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες για τις έδρες των κομμάτων στην επόμενη Βουλή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 21ης Ιουνίου, αλλά και τα έως τώρα δεδομένα των δημοσκοπήσεων που «βλέπουν» επτακομματική βουλή, αντί της πεντακομματικής που προέκυψε στις 21 Μαΐου;

Ενισχυμένη αναλογική – Μπόνους εδρών

Η διαφορά ανάμεσα στην ενισχυμένη και την απλή αναλογική είναι η επαναφορά του μπόνους εδρών προς το πρώτο κόμμα.
Κι εδώ, όμως υπάρχει διαφορά από το μπόνους των εκλογών του 2007 και από το 2012 έως το 2019 που εφαρμόστηκε ανάλογο σύστημα, καθώς ο αριθμός των εδρών μπόνους δεν είναι σταθερός, αλλά καθορίζεται από το ποσοστό του πρώτου κόμματος και είναι κλιμακούμενο.

Τι σημαίνει αυτό;

Πως αν το πρώτο κόμμα λάβει 25%, αυτομάτως κατακτά και 20 έδρες μπόνους, με τις υπόλοιπες 280 να κατανέμονται αναλογικά με το ποσοστό των κομμάτων που κερδίζουν την είσοδό τους στη βουλή.

Ομως, για κάθε 0.5% που κατακτά επιπλέον του 25% το πρώτο κόμμα, αυξάνεται το μπόνους των 20 εδρών κατά μία έδρα, η οποία μειώνεται από τη δύναμη των υπολοίπων κομμάτων.

Το ανώτατο όριο των εδρών που με αυτή τη διαδικασία, δηλαδή του 0,5% συν μια έδρα, μπορεί να κερδίσει επιπλέον των 20 το πρώτο κόμμα είναι 30, άρα το σύνολο των εδρών μπόνους μπορεί μαξιμουμ να φτάσει τις 50.

Κάνοντας αναγωγή στο αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας και το 40% που κατέκτησε στις 21 Μαΐου, γίνεται αντιληπτό πως με αυτό το ποσοστό το πρώτο κόμμα εξαντλεί υπέρ του το σύνολο του μπόνους των 50 επιπλέον εδρών, άρα σχηματίζει ξεκάθαρα ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το μυστικό, πάντως, για την επίτευξη αυτοδυναμίας σε αυτές τις εκλογές έχει να κάνει με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής, μη πιάνοντας το όριο του 3%.

Όσο πιο υψηλό το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο χαμηλώνει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Αντίστροφα, όσα περισσότερα κόμματα στο κοινοβούλιο (άρα μικρότερο ποσοστό για τους λοιπούς συνδυασμούς), τόσο θα ανεβαίνει το μίνιμουμ ποσοστό για τον πρώτο.

Με πεντακομματική Βουλή η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με ποσοστό περί το 37,5%, με εξακομματική ο πήχης ανεβαίνει γύρω στο 38,4% και με επτακομματική στο 39,3%.

Ολες οι ειδήσεις στο Dokari.gr.

Exit mobile version