Πρέπει να πλένεις το πρόσωπό σου κάθε πρωί; Απαντούν οι ειδικοί

Δείτε τι προτείνουν οι ειδικοί για ένα καθαρό και υγιές δέρμα

Το πλύσιμο του προσώπου σας είναι ένας σημαντικός τρόπος για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και καθαρό. Θα μπορούσε όμως ο καθαρισμός του δέρματός σας δύο φορές την ημέρα να προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τις συνηθισμένες πρωινές και νυχτερινές ρουτίνες τους, οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν κάποιο είδος περιποίησης δέρματος. Αλλά στο Διαδίκτυο, μερικοί άνθρωποι προειδοποιούν ότι το να πλένεις το πρόσωπό σου δύο φορές την ημέρα είναι πάρα πολύ καλό.

«Εάν καθαρίζετε το δέρμα σας πρωί και βράδυ, μπορεί να αφαιρείτε υπερβολικά το δέρμα σας, κάτι που οδηγεί σε δυσλειτουργία του φραγμού, ξέσπασμα, ερυθρότητα και περισσότερες ανησυχίες για το δέρμα», είπε η Maja, ιατρική αισθητική, σε ένα TikTok που δημοσιεύτηκε πέρυσι. .

Αντίθετα, οι δημιουργοί συνιστούν στους ανθρώπους να καθαρίζουν το πρόσωπό τους μόνο τη νύχτα.

Φυσικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πλύσιμο προσώπου μπορεί να είναι καλό για εσάς—διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αφαίρεση βρωμιάς, λιπαρότητας, νεκρών κυττάρων του δέρματος, μακιγιάζ και ουσιών που φράζουν τους πόρους και τους αδένες, Stephanie Saxton-Daniels, MD , πιστοποιημένη δερματολόγος στο Westlake Dermatology, είπε στο Health.

Αν όμως μόλις πλύνατε το πρόσωπό σας το προηγούμενο βράδυ, χρειάζεται πραγματικά να το ξανακάνετε λίγες ώρες αργότερα;

Δείτε τι είπαν οι ειδικοί σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας και τι πρέπει να έχετε κατά νου όταν πειραματίζεστε με το πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Είναι απαραίτητο να πλένετε το πρόσωπο σας κάθε πρωί;

Όσον αφορά στο πόσο συχνά κάποιος πρέπει να καθαρίζει το δέρμα του, δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους. Αντίθετα, εξαρτάται από τους μεμονωμένους τύπους δέρματος, είπε στην Health η Carolyn Stull, MD , πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγος στο MDCS Dermatology .

Για μερικούς ανθρώπους —ιδιαίτερα εκείνους με επιρρεπή σε ακμή ή λιπαρό δέρμα— το πλύσιμο του προσώπου δύο φορές την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετικό.

Το πρωινό πλύσιμο προσώπου «μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του υπερβολικού σμήγματος και των νεκρών κυττάρων του δέρματος, που μπορεί να φράξουν τους πόρους», εξήγησε ο Stull. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να απαλλαγείτε από τα υπολείμματα από προϊόντα περιποίησης δέρματος, όπως το πετρέλαιο, τα κεριά, τα βούτυρα και τα βαρέα έλαια, είπε.

Η απαλλαγή από αυτήν τη βρωμιά, το λάδι του δέρματος και άλλα υπολείμματα το πρωί μειώνει την πιθανότητα φραγμένων πόρων και εξανθημάτων, δήλωσε η Stacey Tull, MD, MPH , πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγος χειρουργός και ιδιοκτήτρια του St. Charles County Dermatologic Surgery. Θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει τη συσσώρευση κυττάρων του δέρματος που μπορεί να οδηγήσει σε θαμπή ή ανθυγιεινή εμφάνιση, είπε.

«Ο μεταβολισμός μας εξακολουθεί να παράγει σμήγμα [έλαιο] και αποβάλλει τα κύτταρα του δέρματος στον ύπνο [μας]», είπε ο Tull στο Health . «Ακόμα κι αν πλένετε το πρόσωπό σας το βράδυ, πιθανότατα δεν αλλάζετε τις μαξιλαροθήκες σας κάθε βράδυ, οπότε θα συσσωρευτεί βρωμιά από τα κλινοσκεπάσματα και τα μαλλιά».

Αν και ο καθαρισμός του προσώπου σας το πρωί μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος ορισμένων ανθρώπων, δεν είναι απαραίτητος για όλους.
Τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα , η ροδόχρου ακμή και η ψωρίαση μπορεί να βρουν τον καθαρισμό δύο φορές την ημέρα πολύ ξηρό, είπε ο Stull.

«Είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε», εξήγησε. «Η απογύμνωση του δέρματος από τα φυσικά λιπίδια που παράγονται κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του δερματικού φραγμού, καθιστώντας το δέρμα πιο ευαίσθητο σε ερεθισμούς».

Το πολύ συχνά πλύσιμο του προσώπου μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσει διαταραχή του μικροβιώματος του δέρματος και να επιδεινώσει δερματικές παθήσεις όπως η περιστοματική δερματίτιδα ή το ευαίσθητο δέρμα, πρόσθεσε η Saxton-Daniels.

Στην πραγματικότητα, για τους περισσότερους ανθρώπους, είπε, αρκεί απλώς να καθαρίσετε το πρόσωπό σας πριν τον ύπνο.

Χτίζοντας μια ρουτίνα υγιεινής περιποίησης δέρματος

Εάν ένα άτομο θέλει να δοκιμάσει να ανανεώσει τη ρουτίνα πλυσίματος του προσώπου του, υπάρχουν ακόμα μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να ανανεώσει το δέρμα του το πρωί. Το να πιτσιλίζετε απλά το πρόσωπο με νερό αφού ξυπνήσετε θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή, συνέστησε ο Stull.

Συγκεκριμένα, είπε, «Για όσους έχουν ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα, η χρήση νερού χωρίς καθαριστικό το πρωί μπορεί να είναι επαρκής και δεν θα αφαιρέσει κανένα από τα προστατευτικά λιπίδια που βοηθούν στην υποστήριξη του δερματικού φραγμού σας».

Για άτομα με πιο λιπαρή επιδερμίδα ή για όσους θέλουν να αφαιρέσουν προϊόν ή υπολείμματα από το προηγούμενο βράδυ, ο καθαρισμός με micellar νερό το πρωί μπορεί να είναι χρήσιμος, πρόσθεσε ο Stull.

Άλλες επιλογές που πρέπει να λάβετε υπόψη περιλαμβάνουν ενυδατικά ομίχλη, τόνερ ή προ-βρεγμένα μαντηλάκια προσώπου, τα οποία μπορούν να ανανεώσουν γρήγορα και άνετα το δέρμα χωρίς να απαιτείται πλήρες πλύσιμο.

Και όταν ψάχνετε για ένα καθαριστικό προσώπου – είτε πρόκειται για μία είτε δύο φορές την ημέρα – είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα προϊόν που είναι πιο κατάλληλο για τον τύπο και τις ανάγκες του δέρματός σας, συνέστησε ο Tull.

Για παράδειγμα, εάν έχετε ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μη σαπουνόνερο καθαριστικό προσώπου όπως το Cetaphil που είναι εύκολο στο δέρμα και χωρίς άρωμα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσεγγίσετε αυτά τα πιο ήπια προϊόντα εάν αποφασίσετε να καθαρίσετε το πρόσωπό σας το πρωί – μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη του δερματικού φραγμού και δεν θα αφήσουν το δέρμα να αισθάνεται απογυμνωμένο ή σφιχτό, είπε ο Stull.

Όταν δημιουργείτε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας , υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Για πιο συγκεκριμένα προβλήματα του δέρματος ή εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τη δημιουργία μιας ρουτίνας περιποίησης δέρματος, είναι πάντα καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον δερματολόγο σας.

ΠΗΓΗ: Health.com

Exit mobile version