Ψωρίαση: Υπάρχει θεραπεία; Πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι η ψωρίαση και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε; Υπάρχει θεραπεία;

Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για την ψωρίαση και την αντιμετώπισή της

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που κάνει τα κύτταρα του δέρματος να αναπτύσσονται ταχύτερα από το κανονικό.

Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με ψωρίαση αναπτύσσουν φλεγμονώδη μπαλώματα και λέπια στο δέρμα, γνωστά ως πλάκες. Αυτές οι πλάκες μπορεί να προκαλούν φαγούρα, να προκαλέσουν αίσθημα καύσου ή τσιμπήματα. Μπορεί να εμφανίζονται σε όλο το σώμα, αλλά είναι πιο συνηθισμένες περιοχές εμφάνισής τους είναι στους αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής.

Υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τύποι ψωρίασης:

Τα συμπτώματα και η θεραπεία σας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της ψωρίασης που έχετε. Το ένα τρίτο των ατόμων με ψωρίαση θα αναπτύξουν επίσης ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ) εάν δεν την έχουν ήδη.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης ο γιατρός θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάστασή σας.

Ψωρίαση – Τοπικές θεραπείες

Οι τοπικές θεραπείες ή οι αλοιφές που μπορείτε να εφαρμόσετε απευθείας στο δέρμα σας, είναι συνήθως η πρώτη γραμμή θεραπείας για την ψωρίαση.

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας συνταγογραφήσει τοπικά στεροειδή, όπως αντιφλεγμονώδεις κρέμες. Μπορείτε επίσης να βρείτε τοπικές θεραπείες, όπως φαρμακευτικά σαμπουάν και λοσιόν, χωρίς ιατρική συνταγή (OTC).

Προτού αγοράσετε θεραπείες OTC, απαιτείται να ανατρέξετε στο πρόγραμμα για προϊόντα εγκεκριμένα για την ψωρίαση που προορίζονται να είναι ασφαλή για χρήση από άτομα που ζουν με ψωρίαση.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συνιστά τη χρήση θεραπειών OTC που περιλαμβάνουν σαλικυλικό οξύ (το οποίο βοηθά στην αποβολή των νεκρών κυττάρων του δέρματος και μαλακώνει τα μπαλώματα) και λιθανθρακόπισσα (που βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος και στη μείωση της φλεγμονής).

Ορισμένες τοπικές θεραπείες μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας. Εάν δοκιμάζετε ένα νέο προϊόν, δοκιμάστε να εφαρμόσετε το προϊόν σε ένα μικρό κομμάτι του δέρματός σας πρώτα για να δείτε εάν έχετε αντίδραση στη θεραπεία. Εάν δεν είστε σίγουροι για το ποια προϊόντα να αγοράσετε, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας για προτάσεις.

Φωτοθεραπεία

Συνήθως αναφέρεται ως θεραπεία φωτός, η φωτοθεραπεία χρησιμοποιεί υπεριώδεις ακτίνες (UV) για να ρίξει φως στο δέρμα. Οι ακτίνες μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον πόνο και την εμφάνιση φλεγμονής.

Μια μελέτη στο περιοδικό Dermatology and Therapy διαπίστωσε ότι όσοι συμμετείχαν σε 20 έως 36 συνεδρίες φωτοθεραπείας είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα και είδαν μείωση της φλεγμονής και του κνησμού. Γενικά, είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε φωτοθεραπεία δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας βοηθήσει να χορηγήσετε τη θεραπεία στο γραφείο ή την κλινική του. Μερικοί άνθρωποι με ψωρίαση, ωστόσο, μπορεί επίσης να αγοράσουν ένα μηχάνημα φωτοθεραπείας για χρήση στο σπίτι.

Η φωτοθεραπεία θεωρείται ασφαλής θεραπεία. Μετά τη συνεδρία φωτοθεραπείας, είναι φυσιολογικό να παρατηρήσετε ερυθρότητα στο δέρμα σας. Οι προσωρινές παρενέργειες της φωτοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Οι μακροχρόνιες παρενέργειες της χρήσης φωτοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης δεν θα συστήσει θεραπεία με φως εάν έχετε ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή μια πάθηση που σας κάνει ευαίσθητους στην υπεριώδη ακτινοβολία, όπως ο λύκος.

Φάρμακα

Μια ποικιλία φαρμάκων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ψωρίασης, τα πιο κοινά είναι τα συστηματικά φάρμακα και τα βιολογικά.

Συστηματικά φάρμακα

Οι συστηματικές θεραπείες (μερικές φορές αναφέρονται ως συστηματικές) είναι συνταγογραφούμενα από του στόματος φάρμακα που μπορείτε να πάρετε για να επιβραδύνετε την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε άτομα με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση και/ή ψωριασική αρθρίτιδα.

Τα κοινά συστημικά περιλαμβάνουν:

Ασιτρετίνη (σοριατάνη): Ένα από του στόματος ρετινοειδές ή τεχνητή μορφή βιταμίνης Α, που βοηθά στη μείωση της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος.

Gengraf, Neoral ή Sandimmune (κυκλοσπορίνη): Ένα φάρμακο που βοηθά στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και επιβραδύνει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης συνήθως θα συνταγογραφήσει αυτό το συστημικό εάν έχετε σοβαρό τύπο ψωρίασης.

Otrexup, Rasuvo ή RediTrex (μεθοτρεξάτη): Αυτό το φάρμακο στοχεύει να μειώσει την ταχύτητα της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος δεσμεύοντας τα ένζυμα στο ανοσοποιητικό σας σύστημα που παράγουν κύτταρα του δέρματος. Δεν πρέπει να πάρετε αυτό το συστημικό εάν έχετε πάθηση του ήπατος, είστε έγκυος ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες για καθένα από αυτά τα συστημικά μπορεί να ποικίλλουν. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους κινδύνους κάθε φαρμάκου και να συνταγογραφήσει ένα συστημικό που είναι καλύτερο για τη μοναδική σας διάγνωση.

Βιολογικά

Τα βιολογικά είναι φάρμακα που χορηγούνται με ένεση ή ενδοφλέβια (IV) έγχυση. Αυτός ο τύπος φαρμάκου στοχεύει συγκεκριμένες περιοχές του ανοσοποιητικού συστήματος μπλοκάροντας τα Τ-κύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) και τις πρωτεΐνες στο ανοσοποιητικό σας σύστημα που επιταχύνουν την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος.

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συστήσει βιολογικά φάρμακα εάν το σώμα σας δεν έχει ανταποκριθεί καλά στη συστηματική φαρμακευτική αγωγή ή σε τοπικές θεραπείες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτομα με μέτριες έως σοβαρές μορφές ψωρίασης χρησιμοποιούν βιολογικά φάρμακα.

Υπάρχει μια ποικιλία από μάρκες βιολογικών, η καθεμία με τα δικά της οφέλη και κινδύνους.

Οι κίνδυνοι από τη χρήση βιολογικών φαρμάκων θα εξαρτηθούν από το ιατρικό ιστορικό σας και τον τύπο και τη σοβαρότητα της ψωρίασής σας. Γενικά, η χρήση βιολογικού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για λοιμώξεις. Εάν εμφανίσετε βήχα, πυρετό ή άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, ενημερώστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα χρήσης βιολογικών φαρμάκων ή να συστήσουν διαφορετικό τύπο θεραπείας.

Συμπληρωματικά μέσα

Μερικοί άνθρωποι με ψωρίαση διαπιστώνουν ότι οι φυσικές θεραπείες βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με παραδοσιακές θεραπείες. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 40% των ατόμων με ψωρίαση που ανταποκρίθηκαν σε μια έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ψωρίασης 2019 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν συμπληρωματικές θεραπείες ως μέρος του σχεδίου θεραπείας.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε συμπληρωματικό φάρμακο. Γενικά, οι φυσικές θεραπείες πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε συνδυασμό με παραδοσιακές θεραπείες, όπως τοπικές κρέμες ή φάρμακα.

Εάν ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιήσετε φυσικές θεραπείες, μερικές επιλογές που πρέπει να εξετάσετε περιλαμβάνουν:

Αλόη βέρα: Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η αλόη βέρα μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα και την ξηρότητα. Μπορείτε να βρείτε την αλόη βέρα σε μια ποικιλία από κρέμες και τζελ. Το NPF συνιστά τη χρήση ενός προϊόντος με 0,5% αλόη για καλύτερα αποτελέσματα.

Θαλασσινό αλάτι: Μπορείτε να προσθέσετε άλατα Νεκράς Θάλασσας ή Epsom σε ένα ζεστό μπάνιο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τα λέπια να πέσουν και να ανακουφίσουν τον κνησμό.

Λάδι δέντρου τσαγιού: Η έρευνα για την αποτελεσματικότητα των αιθέριων ελαίων βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το έλαιο δέντρου τσαγιού έχει φαρμακευτικά οφέλη και μπορεί να ανακουφίσει τον κνησμό και την ξηρότητα.

Γενικά, είναι καλή πρακτική να δοκιμάζετε οποιαδήποτε τοπικά φάρμακα σε μια μικρή περιοχή του δέρματος, όπως το εσωτερικό του καρπού σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε από μια σημαντική αντίδραση εάν το σώμα σας δεν ανταποκρίνεται καλά στην ουσία.

Άλλες συστάσεις θεραπείας

Μπορεί να είναι απογοητευτικό να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της ψωρίασης όπως ξηρότητα, κνησμός και φλεγμονή.

Oι προτάσεις τρόπου ζωής μπορεί να συμπληρώσουν το σχέδιο θεραπείας σας και αυτές είναι οι ακόλουθες:

Πηγή αναδημοσίευσης – Health.com

Ολες οι ειδήσεις στο Dokari.gr.

Πηγή φωτογραφίας – depositphotos.com

Exit mobile version