Ψάρι στο σπίτι; 10 συμβουλές για να γίνουν τέλεια!

Τα ψάρια είναι μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών, βιταμινών και ανόργανων συστατικών και αποτελεί ένα ουσιαστικό κομμάτι μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων ψαριού την εβδομάδα, μία από τις οποίες θα πρέπει να είναι λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός ή το σκουμπρί. Ακολουθήστε τις χρήσιμες συμβουλές και τα κόλπα που προτείνουμε για να μάθετε πώς να μαγειρεύετε σωστά τα ψάρια.

Τα ψάρια μπορούν να παρασκευαστούν με διάφορες μαγειρικές μεθόδους: στη σχάρα, τηγανιτά, ατμιστά, στον φούρνο, βραστά, κ.ά. Πριν φτάσετε όμως στη φάση του ψησίματος, δείτε τις συμβουλές που ακολουθούν σχετικά με την επιλογή, τη συντήρηση και την προετοιμασία τους. Θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα ψάρια σας τέλεια.

Επιλέξτε έξυπνα

Η πιο σημαντική συμβουλή για κάθε λάτρη των ψαριών! Όταν αγοράζετε φιλέτα, θα πρέπει να έχουν σφικτή, συμπαγή σάρκα χωρίς κενά και να είναι υγρά, όχι ξηρά. Για ολόκληρα ψάρια, επιλέξτε αυτά που έχουν καθαρά, φωτεινά μάτια και λαμπερό — όχι γλοιώδες — δέρμα.

Τα ψάρια δε μυρίζουν ψαρίλα

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, εάν τα ψάρια μυρίζουν ψαρίλα, σημαίνει ότι δεν είναι φρέσκα. Όταν τα αγοράζετε θα πρέπει να μυρίζουν θάλασσα. Μην τα αφήνετε στο ψυγείο για περισσότερο από μια ημέρα ή δύο.

Εμπιστευτείτε τα κατεψυγμένα

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα κατεψυγμένα ψάρια έχουν χαμηλότερη ποιότητα, αυτό δεν ισχύει όμως πάντα. Τα ψάρια που καταψύχονται εν πλω, τη στιγμή που αλιεύονται, διατηρούν όλες τις υγιεινές τους ιδιότητες και τη νοστιμιά τους.

Συντήρηση με πάγο

Επειδή το ψάρι χαλάει γρήγορα, είναι σημαντικό να το αποθηκεύσετε σωστά όταν φτάσετε στο σπίτι. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να βάλετε τα ψάρια σας σε σακουλάκια με φερμουάρ ziplock και να τα τοποθετήσετε πάνω σε ένα μπολ με πάγο, στη συντήρηση του ψυγείου. Αυτό θα τα κρατήσει παγωμένα χωρίς να μουλιάσουν στο νερό από τον πάγο που λιώνει.

Πείτε όχι στα ψάρια που κινδυνεύουν

Η υπεραλίευση προκαλεί τη σημαντική μείωση ορισμένων πληθυσμών ψαριών. Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή Seafood Watch από το Ενυδρείο Monterey Bay που θα σας πληροφορήσει για τα ψάρια που μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα και για εκείνα που πρέπει να αποφύγετε.

Φρέσκα και φθηνά ψάρια ιχθυοτροφείου

Τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας αλιεύονται ανάλογα με τη ζήτηση και συνήθως φτάνουν στο σημείο πώλησης μέσα σε 24 ώρες, αν είναι ελληνικής προέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι είναι πάντα φρέσκα και φθηνά, σε σχέση με τα ελεύθερα ανάλογα ψάρια, χωρίς να χάνουν καθόλου σε νοστιμιά. Μπορείτε να βρείτε φρέσκες ελληνικές τσιπούρες καθαρισμένες στο Lidl φυλλάδιο, για παράδειγμα, με 7,95 € το κιλό.

Αγοράστε μια σπάτουλα για ψάρια

Θα σας βοηθήσει να γυρίσετε εύκολα τα ψάρια στο τηγάνι ή τη σχάρα. Αυτές οι σπάτουλες είναι εξαιρετικά λεπτές και εύκαμπτες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να περάσουν κάτω από τα ευαίσθητα φιλέτα χωρίς να τα χαλάσουν.

Μην τα παραψήσετε

Επειδή τα ψάρια έχουν πολύ λίγο συνδετικό ιστό και λίπος, είναι πολύ ευαίσθητα και μαγειρεύονται γρήγορα. Μια αξιόπιστη δοκιμή είναι να τοποθετήσετε ένα πιρούνι ή μαχαίρι απαλά στο παχύτερο μέρος του ψαριού και να το στρίψετε. Η σάρκα πρέπει να είναι αδιαφανής και να αρχίσει να διαχωρίζεται κατά μήκος των φυσικών γραμμών της.

Αλείψτε τα φιλέτα με μαγιονέζα

Μια λεπτή επίστρωση μαγιονέζα σε φιλέτα χωρίς δέρμα μπορεί πραγματικά να τα αποτρέψει από το κόλλημα στη σχάρα και να βοηθήσει για ένα ομοιόμορφο ρόδισμα. Ακούγεται περίεργο, αλλά η μαγιονέζα αποτελείται κυρίως από λιπαρά, οπότε μάλλον είναι λογικό.

Τολμήστε απρόσμενους συνδυασμούς

Γαρνίρετε το ψάρι στη σχάρα με κόκκινη καυτερή σάλτσα, πέστο ή ελαιόλαδο με βότανα της επιλογής σας. Ή καλύψτε τα με φρυγανιά ολικής αλέσεως ή θρυμματισμένα αμύγδαλα πριν τα τηγανίσετε. Για πλουσιότερη γεύση, αφήστε το ψάρι στην αγαπημένη σας μαρινάδα για 30 λεπτά έως μία ώρα πριν το μαγείρεμα. Σάλτσα σόγια χτυπημένη με μέλι συνοδεύει τέλεια λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός.

Δεν είναι τόσο δύσκολο να μαγειρέψετε σωστά το ψάρι στο σπίτι. Όταν μάθετε τις βασικές μαγειρικές τεχνικές, σε συνδυασμό με τις παραπάνω συμβουλές, θα δείτε ότι εύκολα και γρήγορα μπορείτε να ετοιμάσετε για την οικογένεια ή τους καλεσμένους σας τέλεια ψημένα ψάρια, όπως στην ψαροταβέρνα. Καλή σας όρεξη!

Exit mobile version