Θα χιονίσει και στην Ακρόπολη – Αναλυτική πρόγνωση καιρού

Μέχρι την… Ακρόπολη θα φτάσουν τα χιόνια τα ξημερώματα της Τρίτης, ενώ θα χιονίσει και στα Δωδεκάνησα.

Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, το ύψος των κυμάτων θα ξεπεράσει σε πολλές περιοχές τα 9-10 μέτρα.

Διαβάστε την πρόγνωση του καιρού όπως την καταγράφει ο Νίκος Γκίκας στο cyclogenesis.gr.

Η ψυχρή εισβολή ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στα βορειότερα τμήματα της χώρας. Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα οργανωθεί στο Αιγαίο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, το οποίο θα προκαλέσει χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνους ανέμους στο Αιγαίο.

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Η ψυχρή εισβολή ήδη επηρεάζει κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας και το χαμηλό βαρομετρικό θ’αρχίσει να οργανώνεται πάνω από τον ελληνικό χώρο.

Μέσα στη νύχτα και έως τις πρώτες πρωινές ώρες, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, με έμφαση στη Χαλκιδική, στη δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Χιονοπτώσεις αναμένονται και στην Ήπειρο, βαθμιαία σε όλες τις περιοχές, με εξαίρεση την παράκτια ζώνη και τα τελείως πεδινά. Βροχές στο μεγαλύτερο τμήμα της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοπονήσου με πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και στη συνέχεια σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου· έως τα 300μ στη βορειοανατολική Στερεά, έως τα 600-700μ στα υπόλοιπα τμήματα και έως τα 800-1000μ στην Πελοπόνησο. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα Επτάνησα ενώ όσον αφορά το κεντρικό, το ανατολικό και το βόρειο Αιγαίο, ο καιρός θα είναι αρκετά νεφελώδης και βροχερός με εκδήλωση καταιγίδων, κατά τόπους ισχυρών ενώ σταδιακά οι βροχές θα μετατραπούν σε χιονοπτώσεις στο Θρακικό. Σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι αρκετά νεφελώδης αλλά και με εναλλαγές ηλιοφάνειας, ωστόσο αρκετές περιοχές θα επηρεαστούν κατά διαστήματα από συστήματα καταιγίδων με γρήγορη κίνηση από τα δυτικά προς τ’ανατολικά.

Τις πρωινές ώρες έως και το μεσημέρι ιδιαίτερα πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε Μακεδονία, Θεσσαλία, κεντρική και βορειοανατολική Στερεά καθώς και στην Ήπειρο (κυρίως στο ανατολικό κομμάτι της), με αξιοσημείωτη χιονόστρωση έως και τελείως πεδινές και παράκτιες περιοχές, με εξαίρεση την Ήπειρο (όπου κάτω από τα 200μ θα υπάρχουν εναλλαγές με βροχή). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Στα υπόλοιπα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, θα χιονίσει έως και χαμηλά υψόμετρα (περίπου έως τα 400μ στα δυτικά και στις περισσότερες περιοχές της νοτιοανατολικής Στερεάς), με βροχές σε χαμηλότερα ύψη και όσον αφορά την Πελοπόνησο, θα χιονίσει έως και τα 400-500μ το μεσημέρι στο βόρειο τμήμα της και έως τα 600-800μ στα νοτιότερα. Νεφώσεις και κατά διαστήματα βροχές στα Επτάνησα, βροχερός καιρός με κατά διαστήματα καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες, οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται σε Θράκη, Μακεδονία, παρουσιάζοντας όμως εξασθένηση, χιονοπτώσεις και στη Θεσσαλία με έμφαση στα ανατολικά της, ενώ θα χιονίσει πλέον και στα πεδινά της βορειοανατολικής Στερεάς. Στη νοτιοανατολική Στερεά τα φαινόμενα θ’αρχίσουν να απασχολούν έως και τα 300μ κατά μέσα όρο και μόνο σε νοτιότερα της Αττικής και της Εύβοιας θα αφορούν περιοχές με λίγο μεγαλύτερα υψόμετρα 400-500μ. Τις ίδιες ώρες αν και αρχικά θα χιονίζει έως και αρκετά χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου (όχι όμως τελείως πεδινές περιοχές), στη συνέχεια ο καιρός θ αρχίσει να βελτιώνεται. Αναλόγως και στη δυτική Στερεά όπου θα χιονίσει έως και τα 300μ περίπου, προτού αρχίσει ν’ανοίγει ο καιρός, ανάλογη συμπεριφορά και στο κεντρικό Ιόνιο. Στην Πελοπόνησο, τα χιόνια θα εμφανιστούν σε ακόμη χαμηλότερα ύψη, έως και τα 300-400μ στα βόρεια τμήματα και εν γένει σε όλα τα ημιορεινά όσον αφορά τις νοτιότερες περιοχές. Βροχερός καιρός σε όλο το υπόλοιπο Αιγαίο (κεντρικά, ανατολικά, νότια τμήματα), με καταιγίδες σε ανατολικές Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και ενδεχομένως και στην Κρήτη.

Μετά το απόγευμα, βελτίωση θα υπάρξει σε όλα τα δυτικά, βορειοδυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλίας, με εξαίρεση το νομό Μαγνησίας, όπου θα χιονίζει αν και σε εντάσεις που διαρκώς θα εξασθενούν. Χιονοπτώσεις αναμένονται σε όλη την ανατολική Στερεά, ωστόσο στα νοτιότερα της Αττικής καθώς και στα νοτιότερα τμήματα της Καρυστίας θα κυριαρχήσει το χιονόβροχο. Χιονοπτώσεις αναμένονται και σε ένα μεγάλο τμήμα της κεντρικής, ανατολικής και πρόσκαιρα και της βόρειας Πελοπονήσου, αν και στο νομό Λακωνίας, τα φαινόμενα θα αφορούν περιοχές άνω των 200-300μ κατά μέσο όρο. Βροχερός ο καιρός στις Κυκλάδες, με απότομη επιδείνωση και χιονοπτώσεις στα ημιορεινά των βορειότερων νησιωτικών, βροχές και σε ανατολικό Αιγαίο, και Δωδεκάνησα, όπου θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, με ενδεχομένως μεγάλες εντάσεις, χιονοπτώσεις έως και τα ημιορεινά τμήματα των ανατολικών νησιών. Πυκνές χιονοπτώσεις ήδη από νωρίς το απόγευμα στα ορεινά της Κρήτης, αρκετές βροχές σε χαμηλότερα υψόμετρα, με έμφαση στα δυτικά του νησιού.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αισθητή σε όλη τη χώρα, η οποία θα είναι πολύ μεγάλη όμως στα βόρεια. Ο υδράργυρος, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις μεσημεριανές ώρες τους 2-3 βαθμούς σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία (νωρίτερα θα σημειωθούν τιμές τοπικά έως τους 4-5 στα παράκτια) τους 4-5 στα πεδινά της Ηπείρου και για λίγο στη βορειοανατολική Στερεά, τους 6-8 στη νοτιοανατολική Στερεά (το πρωί έως και 10-12 βαθμοί), και στην ανατολική Πελοπόνησο και τους 8-10 στη δυτική Πελοπόνησο και στα Επτάνησα (το πρωί έως και 12-13 βαθμοί). Όσον αφορά το βόρειο Αιγαίο, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 4-6 βαθμούς στα βόρεια, προτού αρχίσει να πέφτει μετά το μεσημέρι, έως τους 10-12 βαθμούς σε κεντρικά και ανατολικά και έως τους 12-14 σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Άνεμοι: Ήδη ενισχυμένοι από τη νύχτα στο Ιόνιο, ΒΒΔ διευθύνσεων εντάσεως 8-9 μποφώρ στα ανοιχτά και 6-7 μποφώρ στα Επτάνησα, στα 4-5 στα παράκτια (με εξαίρεση τα νοτιότερα τμήματα όπου θα ενισχυθούν μετά το μεσημέρι). Στροφή των ανέμων σε ΒΔ στο Θερμαϊκό ήδη από τις πρώτες ώρες της ημέρας, γρήγορα ενισχυόμενους στα 7-8 μποφώρ, ανάλογη ενίσχυση ΒΒΑ ανέμων στο βορειοανατολικό Αιγαίο στις ίδιες εντάσεις καθώς και στο κεντρικό Αιγαίο από Β διευθύνσεις. Περεταίρω ενίσχυση των ανέμων μετά το μεσημέρι σε κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο με εντάσεις που γρήγορα θα φτάσουν τα 10-11 μποφώρ, από ΒΒΑ διευθύνσεις. Μετά το απόγευμα, απότομη ενίσχυση των ανέμων σε όλες τις Κυκλάδες από Β ή ΒΒΔ διευθύνσεις στα 10-11 μποφώρ. Στο ανατολικό Αιγαίο, οι άνεμοι θα ενισχυθούν επίσης μετά το μεσημέρι από Β διευθύνσεις, φτάνοντας και τα 9 και κατά τόπους 10 μποφώρ, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη, θα κυριαρχήσει το Δ ρεύμα, σταδιακά ενισχυόμενο στα 7-8 μποφώρ και προς την αλλαγή της ημέρας και όσον αφορά το δυτικό Κρητικό πέλαγος θα αποκτήσει Β συνιστώσα ενισχυόμενο στα 8-9 μποφώρ.

Συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή τόσο σε θάλασσα όσο και σε ακτές/ηπειρωτικές περιοχές σε όλες τις Κυκλάδες, στη Σκύρο, στη νότια Εύβοια (κυρίως δε στην Καρυστία), στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στη Λήμνο, στη Θάσο και στη Σαμοθράκη. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι άνεμοι θα ενισχυθούν απότομα σε επίπεδα σφοδρής θύελλας. Καλό θα ήταν να αποφευγονται οι μετακινήσεις καθώς και οι παράκτιες περιοχές. Ο κυματισμός προβλέπεται να ξεπεράσει τα 8-9 μέτρα σε όλες τις προαναφερθείσες περιοχές.

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Χιονοπτώσεις στην ανατολική Στερεά, φαινόμενα που μετά το πρωί θ’αρχίσουν να εξασθενούν και θα περιοριστούν σε ανατολική και νότια Εύβοια και τμήματα της Αττικής. Χιονόστρωση αναμένεται στις περισσότερες περιοχές με εξαίρεση τα νοτιότερα τμήματα της Αττικής και σε αρκετές περιπτώσεις θα δημιουργηθούν προβλήματα. Χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης και σε ένα μεγάλο τμήμα της ανατολικής Πελοπονήσου με χιονόστρωση σε αρκετές περιοχές της Κορινθίας και της Αργολίδας αλλά γρήγορα μέσα στο πρωί, τα φαινόμενα θα περιοριστούν. Χιονοπτώσεις και σε ένα μεγάλο τμήμα των Κυκλάδων, χιονόστρωση σε όλες τις ημιορεινές περιοχές των νησιών, ενώ χιονόπτωση θα δουν και οι περισσότερες περιοχές της Χίου και της Μυτιλήνης, μέσα στο πρωί και η Σάμος, η Ικαρία και τα βορειότερα νησιά των Δωδεκανήσων όπου μάλιστα στα ημιορεινά αναμένεται αξιοσημείωτη χιονόστρωση. Όσον αφορά την Κρήτη, οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν σταδιακά σε ημιορεινές περιοχές και μέσα στο πρωί και σε ημιπεδινές του νομού Χανίων, με κατά διαστήματα χιονόπτωση και σε τελείως πεδινές, ενώ στα υπόλοιπα πεδινά της Κρήτης θα κυριαρχήσει το χιονόβροχο. Μεγάλες ποσότητες χιονιού θα συσσωρευτούν σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές του νησιού.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, αναμένεται ηλιοφάνεια και πολύ κρύο. Πολύ έντονα φαινόμενα παγετού τη νύχτα και το πρωί.

Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 2-4 βαθμούς σε κεντρικό, βόρειο, ανατολικό Αιγαίο, Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόνησο και πεδινά της Ηπείρου. Στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας καθώς και στα Επτάνησα, οι θερμοκρασίες αναμένονται έως και τους 5-6 βαθμούς, ανάλογες τιμές και στη νοτιοδυτική και νότια Πελοπόνησο, στις Κυκλάδες, στη δυτική Κρήτη και στα βόρεια Δωδεκάνησα, έως τους 6-8 βαθμούς στη νοτιοανατολική Κρήτη, και στα νότια Δωδεκάνησα.

Σχετική εξασθένηση των ανέμων στο Αιγαίο προς το πρωί, αν και μέχρι το μεσημέρι το ρεύμα θα συνεχίσει να πνέει έως και τα 8 μποφώρ στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα (στα νότια της Κρήτης έως και τα 9 και κατά τόπους 10 μποφώρ), γενικών διευθύνσεων ΒΒΔ/ΒΔ. Στο κεντρικό Αιγαίο σταδιακή στροφή από Β σε ΒΒΔ εντάσεως στα 7-8 μποφώρ και περιορισμός του κυματισμού στις ακτές της Εύβοιας. Άνεμοι στα 7-8 μποφώρ και στο βορειοανατολικό Αιγαίο Β διευθύνσεων από το πρωί και μετά. Το βράδυ, 8 μποφώρ αναμένονται μόνο σε ανατολικές και νοτιοανατολικές Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, έως τα 9 σε Καρπάθιο και ανατολικό Κρητικό. Όσον αφορά το Ιόνιο, οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις, στα 6-7 μποφώρ και στα ανοιχτά έως και τα 8.

Δείτε τι καιρό θα κάνει τις επόμενες μέρες στο cyclogenesis.gr.

Exit mobile version