Άρχισε και επισήμως η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες

Άρχισε και επισήμως η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες

Ουάσινγκτον

Οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κατά των διακινητών προσφύγων άρχισαν και επισήμως τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ο ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι τα σκάφη του ΝΑΤΟ θα επιχειρούν εντός ελληνικών και τουρκικών χωρικών υδάτων και πως ο στόλος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο θα ενισχυθεί. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με συμφωνία για συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Frontex, κάτι που χαιρέτισε η Κομισιόν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Associated Press, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι δραστηριότητες στα χωρικά ύδατα θα διεξάγονται σε συνεννόηση και συντονισμό με τους Συμμάχους.

«Οι διοικητές έχουν καθορισμένη περιοχή δραστηριότητας και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία. Σκοπός της αποστολής του ΝΑΤΟ δεν είναι να σταματήσει ή να απωθήσει τα σκάφη των διακινητών αλλά να βοηθήσει την Ελλάδα, την Τουρκία και την ΕΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, που τροφοδοτεί αυτή την κρίση» τόνισε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι σύντομα στο Αιγαίο θα βρίσκεται ένα γαλλικό σκάφος, ενώ και άλλα πλοία θα προστεθούν στα τρία (γερμανικό Bonn, ελληνικό Σαλαμίς, τουρκικό Μπαρμπαρός) που ήδη βρίσκονται στο Αιγαίο.

Βρετανικά και γαλλικά πλοία συνδράμουν την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Αργά το βράδυ της Κυριακής, την διπλωματική άδεια προκειμένου να κινηθεί στα χωρικά ύδατα και της Τουρκίας έλαβε το γερμανικό πλοίο Bonn το οποίο είναι η ναυαρχίδα της ΝΑΤΟϊκής δύναμης που βρίσκεται στο Aιγαίο.

Παράλληλα, o Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ έχει σχεδιασμό για τη συνεργασία με την Frontex.

Με ανακοίνωσή της η Frontex επιβεβαιώνει τη σύγκλιση των απόψεων σχετικά με τις αρμοδιότητες όλων των πλευρών. Ταυτόχρονα αναφέρει ότι στο Αιγαίο βρίσκονται 14 πλοία και δύο ελικόπτερα, τα οποία υποστηρίζουν τις ελληνικές αρχές στην επιτήρηση των συνόρων, την ανίχνευση και διάσωση των μεταναστών. Συνολικά, η Frontex έχει 739 υπαλλήλους, για να υποστηρίξει επίσης την καταγραφή των μεταναστών.

Την εξέλιξη χαιρέτισαν με κοινή δήλωση η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στη δήλωσή τους αναφέρουν ότι οι λειτουργικές λεπτομέρειες που αποσαφηνίστηκαν θα μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα, τη συνοχή και τη συμπληρωματικότητα της επιχείρησης.

Επιπλέον τόνισαν ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ να συνδράμει στη διεξαγωγή των αναγνωρίσεων, την παρακολούθηση και την επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο είναι μια σημαντική συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης.

Πηγή: in.gr