Τι είναι το meldonium!

Ποιο είναι το φάρμακο που πήρε η Μαρία Σαράποβα και τιμωρήθηκε;

Το meldonium ή mildronate είναι ένα φάρμακο που διακινείται κυρίως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, παράγεται στη Λετονία από την εταιρία Grindeks και χρησιμοποιείται από ανθρώπους με καρδιακά προβλήματα.

Αυτή είναι η επιστημονική και φαρμακευτική του διάσταση, καθώς τα τελευταία χρόνια το meldonium έχει εξελιχθεί σε ένα αποτελεσματικό φάρμακο για την βελτίωση των επιδόσεων αθλητών.

Λίγο πριν τη Σαράποβα που παραδέχθηκε χρόνια χρήση του για λόγους υγείας, είχαν βρεθεί θετικοί στη συγκεκριμένη ουσία και αρκετοί αθλητές και συμπατριώτες της Μάσα.

Η Εκατερίνα Μπόμπροβα, πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης και μέλος της χρυσής Ολυμπιακής ομάδας της Ρωσίας το 2014 στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνερς στο χορό επί πάγου.

Ένας άλλος Ρώσος, ο ποδηλάτης Εντουάρτ Βοργκάνοφ είχε βρεθεί θετικός στην ουσία meldonium.

Σουηδικά μέσα ενημέρωσης, είχαν αναφέρει ότι και ο πρώην πρωταθλητής στα 1500 μέτρα, Αμπέμπα Αρεγκάβι είχε αποτύχει σε έλεγχο ντόπινγκ ενώ υπάρχουν άλλες δύο γνωστές υποθέσεις Ουκρανών αθλητών στο δίαθλο.

Τι κάνει το meldonium
Το επίσημο website της εταιρίας Grindeks που κατασκευάζει το meldonium, γνωστό και ως mildronate, αναφέρει ότι δίνει τη δυνατότητα σε όσους αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα να έχουν μια πιο φυσιολογική σωματική ικανότητα και διανοητική λειτουργεία (“physical capacity and mental function”) και μια παρόμοια ώθηση σε υγιή άτομα.

Η WADA το πρόσθεσε στην απαγορευμένη λίστα της από το 2016, γιατί βοηθά στην πρόληψη οξυγόνου και στην αντοχή.

Διαβάστε περισσότερα στο www.tennis24.gr

Exit mobile version