Μετατροπή του Άρη σε Γη με γεωπλασία! (video)

Σύμφωνα με τον Στίβεν Χόκινγκ, «αν το ανθρώπινο είδος θέλει να εξακολουθήσει να υπάρχει, πρέπει να στραφεί προς το διάστημα!».

Ο εποικισμός άλλων πλανητών είναι στο μυαλό των επιστημόνων εδώ και πολλά χρόνια αλλά εκεί που φτάνει τα μάτι του τηλεσκοπίου Hubble (13,4 δισ. έτη φωτός μακριά), ο άνθρωπος με την τεχνολογία που διαθέτει, μέχρι τώρα, αδυνατεί να φτάσει. Ως εκ τούτου η μόνη περίπτωση να εποικίσουμε νέους πλανήτες, με όσο το δυνατόν πιο γήινες συνθήκες, έχει μία και μόνο κατεύθυνση: προς τον πλανήτη Άρη. Πάνε αρκετά χρόνια που οι επιστήμονες είχαν πει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ο Άρης να είχε ζωή πριν από 3,6 δισ. χρόνια και όταν μέσα στο 2015 ανακαλύφθηκε νερό στον Άρη το «όνειρο» άρχισε να παίρνει το δρόμο της πραγματικότητας.
Η NASA σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους στον Άρη μέσα στα επόμενα 15-20 χρόνια. Δεν γνωρίζουμε τον τελικό στόχο των διαστημικών οργανισμών, καθώς και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει μίνι εποικισμό της Σελήνης, αλλά η γεωπλασία είναι αυτό που φαίνεται να γυρνάει όλο και περισσότερο στο μυαλό τους. Ο όρος «terraforming» (γεωπλασία) χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1942 από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Jack Williamson στο διήγημα «Collision Orbit» – αν και η ιδέα είναι ακόμα παλαιότερη. Τι σημαίνει; Η χρήση των κατάλληλων μεθόδων σε ένα ουράνιο σώμα, οι οποίοι θα οδηγήσουν κατ’ αρχάς στη δημιουργία ατμόσφαιρας και κατ’ επέκταση αλλαγή θερμοκρασίας, κλίματος και επιφανειακής τοπογραφίας, ώστε να δημιουργηθεί περιβάλλον παρόμοιο με της Γης.
Για πρώτη φορά υπήρξε επιστημονική προσέγγιση για τη γεωπλασία από τον μεγάλο επιστήμονα/ οραματιστή Carl Sagan, ο οποίος το 1961 πρότεινε γεωπλασία της Αφροδίτης, ενώ ο ίδιος 11 χρόνια αργότερα ασχολήθηκε με τη γεωπλασία του Άρη.

Επιμέλεια: Δημήτρης Κουκορίκος

Exit mobile version