Προσφυγικό: Νέο διπλωματικό «θρίλερ» μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων

«ΜΠΑΛΑΚΙ» ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – «ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ» ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ – ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΑΘΗΝΑ

 

Μετά τα όσα συνέβησαν στο χωριό Χαμηλό στη συνοριογραμμή με τα Σκόπια τη Δευτέρα (14/03/2016), απ’ όπου κατάφεραν να μπουν στη χώρα περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, Ελλάδα και Σκόπια πρωταγωνιστούν σε ένα νέο διπλωματικό και… παρασκηνιακό «θρίλερ».

Την ώρα που η Αθήνα αναμένει επίσημο αίτημα των Σκοπίων για επαναπροώθηση των προσφύγων και των μεταναστών που μπήκαν στα Σκόπια τη Δευτέρα, τα Σκόπια υποστηρίζουν ότι ξεκίνησαν να επιστρέφουν… μετανάστες. Στο θέμα παρενέβη και η Αυστρία, διά της υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτερ η οποία τάσσεται υπέρ των Σκοπίων με το επιχείρημα ότι έχει προσφέρει στο θέμα του προσφυγικού πολλά περισσότερα απ΄ότι ορισμένα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δείτε ΕΔΩ).
AdTech Ad
Πάντως, αστυνομικές πηγές στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια διαψεύδουν πληροφορίες ότι επαναπροωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα από την γειτονική χώρα, μέσω των νόμιμων μεθοριακών διαβάσεων.
Το χρονικό… του χάους!
Από τις αστυνομικές αρχές των Σκοπίων αναφέρεται ότι μπήκαν στο έδαφός της περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες. Πολλοί από αυτούς κρατούνται στο χωριό Μόιν, κοντά στην Γευγελή. Τα Σκόπια έχουν ανακοινώσει ότι θα τους επαναπροωθήσουν στην Ελλάδα. Η χώρα, μας, όμως αντιδρά υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία επανεισδοχής τους.
Ως εκ τούτου, αυτήν την ώρα, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Αθήνα να αρνηθεί αίτημα των Σκοπίων για επαναπροώθηση των ανθρώπων που μπήκαν στα Σκόπια. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Κέντρου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.
Ο ίδιος, μίλησε στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τρίτης (15/03/2016) και ξεκαθάρισε πως: «Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών, αν υπάρξει κίνηση για επανεισδοχή τους θα την εξετάσουμε».
Ένα επιπλέον θέμα που έχει προκύψει από τα όσα δραματικά συνέβησαν την Δευτέρα (14/03/2016) με πρόσφυγες και μετανάστες να διασχίζουν τον χείμαρρο για να αποδράσουν από την Ειδομένη (Δείτε ΕΔΩ) είναι και το γεγονός της έλλειψης συνεργασίας μεταξύ των εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και των Ελληνικών αρχών.
Ο Γιώργος Κυρίτσης κάλεσε τις ΜΚΟ να συνεργάζονται με τις Αρχές για την έγκυρη ενημέρωση προσφύγων και μεταναστών. Αναφερόμενος στη διανομή διαφόρων «περίεργων» φυλλαδίων στην περιοχή της Ειδομένης, μεταξύ των οποίων και κάποια που καλούν τους ανθρώπους εκεί να μην μπαίνουν σε πούλμαν των Ελληνικών Αρχών, διότι «θα τους γυρίσουν στην Τουρκία», ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας, τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη».
Ποπόσκι: Οργανωμένη η προώθηση μεταναστών στη χώρα
Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα, οι Σκοπιανοί αντέδρασαν με… έτοιμα ανταναγκλαστικά και μίλησαν για «οργανωμένο σχέδιο». Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικόλα Ποπόσκι, υποστήριξε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter πως η είσοδος στη χώρα του των προσφύγων και μεταναστών ήταν «οργανωμένη».

Διαβάστε περισσότερα: www.newsbomb.gr

Exit mobile version