Τσικνοπέμπτη: Από πού πήρε το όνομά της και τι γιορτάζουμε

Στα βάθη των αιώνων χάνεται η αρχή του εορτασμού της Τσικνοπέμπτης.

Όπως είναι γνωστό, η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα που έχει… αφιερωθεί στην κατανάλωση κρέατος και κυρίως ψημένου κρέατος. Η συγκεκριμένη ημέρα θεωρείται από τα παλιά χρόνια, η αρχή των διάφορων καρναβαλικών εκδηλώσεων και είναι η πέμπτη μέρα της εβδομάδας πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, της δεύτερης εβδομάδας του Τριώδιου. Η πρώτη είναι η Απολυτή, όπου σταματά η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής και η τρίτη είναι η Τυροφάγος.

Κατά την εβδομάδα της Απόκρεω, η νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής επανέρχεται και για τον λόγο αυτό, η Πέμπτη αποτελούσε, ανέκαθεν, μια γιορτινή ημέρα, όπου το τραπέζι γέμιζε με κρέατα, ενόψει της μεγάλης νηστείας κατά την Σαρακοστή για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου.

Η Τσικνοπέμπτη πήρε την ονομασία της από την τσίκνα που έβγαζαν τα ψημένα κρέατα και την ημέρα που θεσπίστηκε η εορτή, ενώ βρίσκεται στην μέση των τριών εβδομάδων του καρναβαλιού. Γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρας και θεωρείται ημέρα χαράς και προετοιμασίας για το Πάσχα.

Exit mobile version