Το γνωρίζετε; Τι είναι η κρυφή μνήμη (cache);

Προσωρινά αρχεία αποθηκεύονται στην κρυφή μνήμη των υπολογιστών σας για να κάνουν τα πράγματα να τρέχουν πιο ομαλά…

Μια προσωρινή μνήμη είναι ένα αποθετήριο προσωρινών αρχείων που χρησιμοποιεί μια συσκευή για να επιταχύνει την εμπειρία του χρήστη. Υπάρχει μια προσωρινή μνήμη σε διάφορα σημεία, σε όλα τα είδη των συσκευών, και ενώ κάθε cache έχει διαφορετικές πληροφορίες, χρησιμοποιούνται όλες για τον ίδιο σκοπό.

Είναι η μνήμη cache που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα περιήγησης ιστού που μπορεί να φορτώσει γρήγορα προσπελάσιμες εικόνες. Η μνήμη cache επιταχύνει τον τρόπο εμφάνισης των οθονών στον υπολογιστή σας.
Η μνήμη cache στις εφαρμογές του τηλεφώνου σας αποθηκεύει τις σχετικές πληροφορίες για την εφαρμογή και ακόμη και ο δρομολογητής σας μπορεί να κρατήσει δεδομένα για γρήγορη πρόσβαση.
Χωρίς κρυφή μνήμη, οι υπολογιστές, τα τηλέφωνα και άλλες συσκευές μας δεν θα λειτουργούσαν τόσο γρήγορα. Ωστόσο, η μνήμη cache δεν είναι πάντοτε ευεργετική, μπορεί να καταναλώσει μεγάλο μέρος του χώρου στο δίσκο, να παραδώσει διεφθαρμένα αρχεία και ακόμη και να συλλέξει κακόβουλα προγράμματα.

Τι είναι η προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησης

Οι περισσότερες συζητήσεις σχετικά με το τι είναι μια προσωρινή μνήμη, περιστρέφονται γύρω από την προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησης. Η μνήμη cache του προγράμματος περιήγησης είναι μια φέτα χώρου στο σκληρό δίσκο που έχει δεσμευτεί για τη συλλογή κοινώς χρησιμοποιούμενων αντικειμένων που έχουν πρόσβαση σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού.

Αυτά τα συχνά προσπελάσιμα αρχεία, αποθηκεύονται έτσι ώστε την επόμενη φορά που το πρόγραμμα περιήγησης θα χρειαστεί ξανά αυτά τα δεδομένα, μπορεί να ανοίξει τα αρχεία απευθείας από το σκληρό δίσκο αντί να τα ξανακατεβάσει από το διαδίκτυο.

Για παράδειγμα, όταν επισκέπτεστε έναν ιστότοπο, το πρόγραμμα περιήγησής σας μεταφορτώνει εικόνες και κείμενο στον υπολογιστή σας (ή σε τηλέφωνο, tablet, κ.λπ.). Εάν ανοίξετε ξανά την ίδια σελίδα δύο λεπτά αργότερα, τα ίδια αρχεία εξακολουθούν να υπάρχουν στον υπολογιστή σας. Όταν ο περιηγητής βλέπει ότι τα δεδομένα που ζητάτε είναι ήδη άμεσα διαθέσιμα στον σκληρό σας δίσκο, θα ανοίξει αυτά τα αρχεία αντί να τα επαναφορτώσει από το διακομιστή του ιστοτόπου.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα αρχεία ανοίγουν σχεδόν αμέσως, εξοικονομώντας χρόνο. Χρησιμοποιούνται επίσης λιγότερα δεδομένα, τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για χρήστες κινητών τηλεφώνων. Το τηλέφωνό σας δεν χρειάζεται να κάνει λήψη κάθε εικόνας και ιστοσελίδας ξανά και ξανά δεδομένου ότι μπορεί να επαναφέρει τα δεδομένα από την προσωρινή μνήμη.

Προβλήματα με την προσωρινή μνήμη

Παρόλο που έχει τα οφέλη της όσον αφορά την εξοικονόμηση χρόνου και δεδομένων, η κρυφή μνήμη μπορεί να καταστραφεί και να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Για παράδειγμα, ένας ιός μπορεί να μεταφορτωθεί στην προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησής σας, μολύνοντας ολόκληρο τον υπολογιστή σας. Τα αρχεία μπορούν επίσης να καταστούν εξαιρετικά ξεπερασμένα αν η μνήμη cache δεν καθαριστεί αυτόματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι σελίδες που βλέπετε ενδέχεται να είναι άσχετες ή ακόμα και να προκαλούν σφάλματα.

Η κρυφή μνήμη είναι επίσης συνήθως αρκετά μεγάλη και μπορεί να πάρει μέχρι και gigabytes δεδομένων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένα τηλέφωνα και υπολογιστές έχουν πολύ περιορισμένη αποθήκευση, οι κρυφές μνήμες όλων των τύπων θα πρέπει να εκκενωθούν όπως απαιτείται, συμπεριλαμβανομένων των κρυφών μνήμων του προγράμματος περιήγησης και των προσωρινών αποθηκευμένων εφαρμογών.

Δείτε το βίντεο:

Exit mobile version