Χάλασε ο υπολογιστής σας; Αναβάθμιση ή αντικατάσταση;

Αν μια βλάβη ή η εξέλιξη της τεχνολογίας βγάλουν… off τον υπολογιστή σας, τότε πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Και το μέγα ερώτημα που θα προκύπτει, πάντα ένα θα είναι. Αναβάθμιση ή αντικατάσταση;

Η μνήμη, οι μονάδες δίσκου, οι κάρτες γραφικών και η CPU μπορούν να αναβαθμιστούν – αλλά προσέξτε το κόστος!

Ο μέσος επιτραπέζιος υπολογιστής έχει μια λειτουργική διάρκεια ζωής περίπου τριών έως οκτώ ετών. Η διάρκειας ζωής του εξαρτάται από τον τύπο του συστήματος που αγοράσατε, τις προόδους των εξαρτημάτων υλικού και τις αλλαγές στις απαιτήσεις λογισμικού με την πάροδο του χρόνου.

TIP: Σε πολλούς από τους υπολογιστές οι οποίοι έχουν αρχίσει να επιβραδύνουν, θα δείτε σημαντική αύξηση της ταχύτητας εάν καταργήσετε την εγκατάσταση των παλιών προγραμμάτων. Οι σύγχρονες εφαρμογές ξεκινούν μερικές φορές σιωπηλά στο παρασκήνιο και καταναλώνουν πόρους του συστήματος ακόμα και όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.

Αναβάθμιση ή Αντικατάσταση;

Δεν υπάρχει κανένας γρήγορος κανόνας για το πότε θα πρέπει να αναβαθμίσετε έναν υπολογιστή, αντί να το αντικαταστήσετε.
Ένα ζήτημα είναι αν ο υπολογιστής μπορεί εύκολα να αναβαθμιστεί.
Οι περισσότεροι υπολογιστές (Desktop) μπορούν εύκολα να αναβαθμιστούν, αλλά μερικοί φορητοί υπολογιστές και ορισμένοι υπολογιστές all-in-one κάνουν τις αναβαθμίσεις του τελικού χρήστη μια πολύ πιο περίπλοκη προσπάθεια.
Σκεφτείτε να αντικαταστήσετε έναν υπολογιστή όταν το κόστος των εξαρτημάτων για αναβάθμιση θα κοστίσει περισσότερο από το ήμισυ του κόστους μιας κατάλληλης αντικατάστασης.
Όταν υπολογίζετε το κόστος των αναβαθμίσεων, σκεφτείτε τα πέντε κύρια αντικαταστάσιμα στοιχεία: μνήμη, σκληρούς δίσκους, οπτικούς δίσκους, κάρτες γραφικών και επεξεργαστές.

Μνήμη

Η μνήμη μέσα σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή είναι η ευκολότερη και οικονομικότερη αναβάθμιση.
Όσο περισσότερη μνήμη έχει ένας υπολογιστής, τόσο περισσότερα δεδομένα μπορεί να επεξεργαστεί χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει εικονική μνήμη.
Τα περισσότερα συστήματα γραφείου με την αγορά τους έχουν επαρκή μνήμη, αλλά καθώς τα προγράμματα υπολογιστών γίνονται όλο και πιο περίπλοκα, χρησιμοποιούν περισσότερο την RAM του συστήματος.
Οι αναβαθμίσεις μνήμης ποικίλλουν ανάλογα, όπως ο τύπος μνήμης που χρησιμοποιεί το σύστημα του υπολογιστή σας και το ποσό που σκοπεύετε να ξοδέψετε.
Ελέγξτε πρώτα εάν ο υπολογιστής σας επηρεάζεται από το όριο μνήμης 4 GB σε λειτουργικά συστήματα 32 bit. Εάν ο υπολογιστής σας δεν μπορεί να εκτελέσει ένα λειτουργικό σύστημα 64-bit, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε παραπάνω από 4GB μνήμης RAM, ανεξάρτητα από το μέγεθος της εγκατεστημένης μνήμης RAM στη συσκευή.

Σκληροί Δίσκοι / Υβριδικοί Δίσκοι / Μονάδες Στερεάς Κατάστασης

Η δεύτερη πιο εύκολη αναβάθμιση για έναν επιτραπέζιο υπολογιστή είναι με τους δίσκους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση.
Ο χώρος στο σκληρό δίσκο διπλασιάζεται περίπου κάθε δύο χρόνια και η ποσότητα των δεδομένων που αποθηκεύουμε αυξάνεται εξίσου γρήγορα χάρη στον ψηφιακό ήχο, το βίντεο και τις εικόνες.
Εάν ο υπολογιστής δεν διαθέτει χώρο, είναι εύκολο να αγοράσετε έναν νέο εσωτερικό σκληρό δίσκο και να αντικαταστήσετε τον παλιό ή μια εξωτερική μονάδα δίσκου.
Μια αναβάθμιση περιλαμβάνει την προσθήκη μονάδας SSD δίσκου.
Οι SSD προσφέρουν μια σημαντική αύξηση στην ταχύτητα αποθήκευσης, αλλά έχουν το μειονέκτημα του πολύ λιγότερου χώρου αποθήκευσης σε σχέση με την τιμή – αλλά με τη χρήση ενός SSD για το λειτουργικό σύστημα των Windows και με τα δεδομένα σας σε μια ξεχωριστή μονάδα δίσκου, τα Windows θα απογειωθούν!
Ανεξάρτητα από τον τύπο του δίσκου που θα επιλέξετε, η εγκατάσταση μιας μονάδας δίσκου είναι συνήθως μια απλή διαδικασία.

Μονάδες CD / DVD / Blu-ray

Οι οπτικοί δίσκοι αποδεικνύονται όλο και πιο σπάνιοι στους σύγχρονους υπολογιστές, δεδομένης της γενικής μετάβασης σε μέσα ροής και μονάδες flash USB, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν περιπτώσεις που η χρήση τους είναι απαραίτητες.
Οι περισσότερες μονάδες CD/DVD έχουν ένα κόστος από περίπου 25 €. Είναι εξίσου εύκολο να εγκατασταθούν όπως ένας σκληρός δίσκος και η πρόσθετη λειτουργικότητα τους καθιστούν μια μεγάλη αναβάθμιση για οποιονδήποτε υπολογιστή που έχει παλαιότερη συσκευή εγγραφής CD ή απλή μονάδα CD-ROM ή DVD-ROM.
Πολλοί νεότεροι υπολογιστές ενδέχεται να μην διαθέτουν ακόμη αυτές τις μονάδες δίσκου.

Κάρτες βίντεο

Οι περισσότεροι χρήστες δεν θα χρειαστεί να αναβαθμίσουν την κάρτα γραφικών του υπολογιστή του, εκτός αν αναζητούν επιπλέον απόδοση ή λειτουργικότητα με προηγμένα παιχνίδια ή υπολογιστικά πολύπλοκα.
Το κόστος απόκτησης που μπορεί να χρειαστεί για μια κάρτα γραφικών θα διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τις εργασίες σας και τις ανάγκες σας.
Οι κάρτες γραφικών μπορούν να κοστίζουν από 100 € έως σχεδόν 1000 €. Οι περισσότερες κάρτες γραφικών απαιτούν ενσωματωμένη τροφοδοσία, οπότε ελέγξτε τι μπορεί να υποστηρίξει το υπάρχον τροφοδοτικό σας πριν ψάξετε για μια κάρτα.
CPU
Ενώ είναι δυνατή η αναβάθμιση ενός επεξεργαστή στους περισσότερους επιτραπέζιους υπολογιστές, η διαδικασία είναι αρκετά περίπλοκη και δύσκολη για τους περισσότερους χρήστες.
Εάν η μητρική σας πλατφόρμα είναι πολύ παλιά, η αντικατάσταση του επεξεργαστή μπορεί επίσης να απαιτήσει την αναβάθμιση της μητρικής πλακέτας και της μνήμης, όπου το ύψος του κόστους μπορεί και να είναι και ίδιο με την αγορά ενός ολόκληρου νέου υπολογιστή.

Exit mobile version