Το 74% των χρηστών του δεν γνωρίζει πολλά για το Facebook

Το 74 % των χρηστών του Facebook δεν γνωρίζουν ότι το Facebook καταγράφει μια λίστα με τα ενδιαφέροντά τους για σκοπούς στόχευσης διαφημίσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ινστιτούτου Pew.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη επεσήμαναν για πρώτη φορά τη σελίδα προτιμήσεων διαφημίσεων του Facebook, η οποία απαριθμεί τα ενδιαφέροντα ενός ατόμου.

Σχεδόν το 60% των συμμετεχόντων παραδέχτηκε ότι οι κατάλογοι συμφερόντων του Facebook ήταν λίγο/πολύ ακριβείς στα πραγματικά τους ενδιαφέροντα και το 51% δήλωσε ότι δεν αισθάνεται άνετα το Facebook να δημιουργεί τέτοια λίστα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Mark Zuckerberg κατέθεσε πριν από το Κογκρέσο πέρυσι την αναγνώριση ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την επαφή με τη συλλογή προσωπικών πληροφοριών της εταιρείας.

Ενώ ο Zuckerberg δήλωσε ότι οι χρήστες του Facebook έχουν πλήρη έλεγχο των πληροφοριών που ανεβάζουν και των πληροφοριών που χρησιμοποιεί το Facebook για να στοχεύουν ενεργά διαφημίσεις στους χρήστες του, είναι σαφές από τη μελέτη Pew ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις τακτικές συλλογής του Facebook.

Η μελέτη Pew δείχνει επίσης ότι, ενώ το Facebook προσφέρει μια σειρά από εργαλεία διαφάνειας και ελέγχου των δεδομένων, οι περισσότεροι χρήστες δεν γνωρίζουν πού πρέπει να τα αναζητήσουν.

Ακόμη και όταν εντοπιστούν οι σχετικές πληροφορίες, υπάρχουν συχνά πολλαπλά βήματα για να διαγραφούν τα επιλεγμένα συμφέροντα.

Ο Zuckerberg ανακοίνωσε ένα εργαλείο για τους χρήστες του Facebook τον περασμένο Μάιο που θα τους βοηθήσει να ξεκαθαρίσουν το Ιστορικό τους και να τους δώσουν μεγαλύτερο έλεγχο στο ιδιωτικό τους απόρρητο, αλλά αναγνώρισε ότι το Facebook έπρεπε να κάνει καλύτερη δουλειά στο χειρισμό δεδομένων και στον έλεγχο των ανθρώπων.

“Ένα πράγμα που έμαθα από την εμπειρία μου που μαρτυρά στο Κογκρέσο είναι ότι δεν έχω αρκετές απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τα δεδομένα”, έγραψε ο Zuckerberg. “Εργαζόμαστε για να βεβαιωθούμε ότι αυτοί οι έλεγχοι είναι σαφείς και θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία σύντομα”.

Exit mobile version