Στοκχόλμη: 15 εικόνες για να ταξιδέψουμε στην πρωτεύουσα της Σουηδίας

Για πολλούς η Σουηδία θεωρείται χώρα πρότυπο, ιδίως λόγω των δομών και του κοινωνικού κράτους που έχει αναπτύξει.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πληθυσμός της χώρας αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια και φτάνει πλέον τα 10,3 εκατομμύρια. Πρόκειται για μία από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες του κόσμου, ειδικά στο Βορά, ενώ αντίθετα ο νότος και οι ακτές συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Η Σουηδία είναι το μεσαίο γεωγραφικά κράτος της Σκανδιναβίας και συνορεύει με τη Φιλανδία στα ανατολικά, τη Νορβηγία στα δυτικά και τη Δανία στα νότια. Βρέχεται από τη Βαλτική θάλασσα και πρωτεύουσά της είναι η Στοκχόλμη.

Η Στοκχόλμη είναι και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό περίπου στο ενάμιση εκατομμύριο. Ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και πολλοί θεωρούν ότι είναι η πιο όμορφη πόλη της σκανδιναβικής χερσονήσου, καθώς είναι χτισμένη πάνω σε μια συστάδα νησιών, με πάρα πολλές γέφυρες: Αυτή είναι άλλωστε και η ερμηνεία του ονόματός της, είναι η πόλη ανάμεσα στις γέφυρες. Παλάτια, κήποι, πλακόστρωτα, εκκλησίες, μουσεία, κτήρια μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας κοσμούν τη σουηδική πρωτεύουσα, που επάξια συγκεντρώνει το τουριστικό ενδιαφέρον όλης της ευρύτερης περιοχής. Χάρη και στο γεγονός πως η πόλη δεν καταστράφηκε από βομβαρδισμούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλά κτήρια διατηρούνται ακόμα στη μεσαιωνική τους μορφή. Έτσι, ειδικά όταν κάποιος βρίσκεται στο παλιό κέντρο της πόλης, που ονομάζεται Galma Stan, νιώθει σαν να κάνει ένα απίθανο ταξίδι στον χρόνο.

Ιδανικότερη εποχή για να επισκεφθεί κάποιος τη Στοκχόλμη είναι το καλοκαίρι, όμως αντιπροσωπευτικότερη είναι η εικόνα που έχει αυτή η πανέμορφη πόλη τον χειμώνα. Μουσεία, όπως το Μουσείο Νόμπελ ή το διαδραστικό μουσείο των ABBA, η Βασιλική Όπερα, γέφυρες – κοσμήματα αρχιτεκτονικής, αλλά και πολλά πανέμορφα μικρά σοκάκια, όπως το μικρότερο της πόλης με πλάτος μόλις 90 εκατοστών, είναι συγκεντρωμένα στο νησάκι που αποτελεί την παλιά πόλη και το οποίο μπορεί ο επισκέπτης ακόμα και να περπατήσει. Στους δρόμους λειτουργούν καντίνες με παραδοσιακό street food, ρέγκες και κεφτεδάκια, που οι Σουηδοί τιμούν δεόντως!

Ας δούμε μερικές από τις ομορφιές της Στοκχόλμης μέσα από 15 φωτογραφίες:

Exit mobile version