Εντοπίστηκε για πρώτη φορά διαστημικός τυφώνας (photos)

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά διαστημικός τυφώνας (photos)

Πάνω από το Βόρειο Πόλο

Για πρώτη φορά εντοπίστηκε ένα τυφώνας στα ανώτερα επίπεδα της ατμόσφαιρας της Γης, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη των διαστημικών τυφώνων και ρίχνοντας φως στη σχέση μεταξύ πλανητών και διαστήματος.

Οι χωρίς προηγούμενο παρατηρήσεις δορυφόρων τον Αύγουστο του 2014, αναλύθηκαν μόλις πρόσφατα από επιστήμονες του University of Reading ως μέρος της ομάδας του Shandong University της Κίνας, οι οποίο έκπληκτοι είδαν τα αποτελέσματα. Οι δορυφόροι εντόπισαν μία τεράστια σπειροειδή ροή πλάσματος η οποία έφτανε μέχρι και τη μαγνητόσφαιρα και διήρκησε για ώρες πριν να διαλυθεί.

Ο διαστημικός τυφώνας εμφανίστηκε πάνω από το Βόρειο Πόλο και είχε διάμετρο 1.000 χιλιομέτρων. Ξεκινούσε από τα 110 χιλιόμετρα υψόμετρο και έφτανε τα 860 χιλιόμετρα, αποτελούταν από πλάσμα με πολλαπλά σπειροειδή άκρα και κινούταν με περιστροφή αντίθετη από τους δείκτες του ρολογιού, με ταχύτητες που έφταναν τα 2.100 μέτρα το δευτερόλεπτο. Όπως όμως και οι γήινοι τυφώνες, το κέντρο του ήταν ήρεμο, χωρίς δραστηριότητα.

Η παροχή ηλεκτρονίων στην ιονόσφαιρα ήταν τόσο μεγάλη που ένα τεράστιο σέλας δημιουργήθηκε κάτω από τον τυφώνα. Το φαινόμενο διήρκησε περίπου οχτώ ώρες.

Τυφώνες έχουν παρατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα της ατμόσφαιρας σε Άρη, Δία και Κρόνο, ενώ έχουμε παρατηρήσει και τεράστιους σίφωνες στην ατμόσφαιρα του Ήλιου. Ωστόσο η ύπαρξη διαστημικών τυφώνων στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας δεν είχε ανιχνευτεί έως τώρα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Πηγή: unboxholics.com

Survivor Spoiler - Ολες οι ειδήσεις από τον Αγιο Δομίνικο.

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest