Τσερνόμπιλ: Σήμανε συναγερμός – Η απρόσιτη αίθουσα που τρομάζει τους επιστήμονες

Στο «κόκκινο» είναι η ανησυχία επιστημόνων, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για νέα έκρηξη στο Τσερνόμπιλ, 35 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν στον απρόσιτο θάλαμο «Subreactor Room 305» του πυρηνικού εργοστασίου αύξηση των νετρονίων με τις πυρηνικές αντιδράσεις «σιγοκαίνε σαν τη στάχτη σε μπάρμπεκιου», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.

Το ενδεχόμενο μάλιστα να παρέμβουν οι επιστήμονες, προκειμένου να αποφευχθεί νέα πυρηνική καταστροφή, συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, ωστόσο το μελανό σημείο είναι πως κανείς δεν έχει μπει στον θάλαμο από τότε.

«Προς το παρόν κάνουμε μόνο υποθέσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά στο περιοδικό Science ο Maxim Saveliev από το Ινστιτούτο Προβλημάτων Ασφαλείας των Πυρηνικών Σταθμών (ISPNPP) στο Κίεβο, κάνοντας λόγο για πολλές αβεβαιότητες, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να αποκλείσει την πιθανότητα ατυχήματος.

Αν και ο αριθμός των νετρονίων έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αυξάνεται αργά και ως εκ τούτου οι επιστήμονες έχουν μπροστά τους μερικά ακόμη χρόνια για να δουν πως θα αντιμετωπίσουν την απειλή.

Από την πλευρά του, ο Neil Hyatt, χημικός πυρηνικών υλικών στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, παρομοίασε την κατάσταση με ένα… μπάρμπεκιου, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την απειλή καθώς αν η σχάση επιταχυνθεί εκθετικά θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη απελευθέρωση πυρηνικής ενέργειας, ωστόσο η κατάσταση δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «νέο Τσερνόμπιλ».

«Δεν υπάρχει περίπτωσης να συμβεί ξανά ό,τι το 1986», ξεκαθαρίζει.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ συνέβη στις 26 Απριλίου, μετά από έκρηξη στη μονάδα τέσσερα του πυρηνικού σταθμού στην τωρινή Ουκρανία.

Exit mobile version