Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οχι» Ζελένσκι σε διαπραγμάτευση στη Λευκορωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οχι» Ζελένσκι σε διαπραγμάτευση στη Λευκορωσία

Οχι του Ζελένσκι στην πρόταση των Ρώσων να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας...

Την νέα διαφωνία του με το ενδεχόμενο να γίνουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία στη Λευκορωσία διατύπωσε ο προεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εξηγώντας σε διάγγελμά του το πρωί της Κυριακής ότι η άρνησή του αυτή οφείλεται στις διευκολύνσεις από το Μινσκ για τις επιθέσεις της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος.

Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε στη Λευκορωσία αν η Ρωσία δεν είχε χρησιμοποιήσει το έδαφός της για επιθέσεις στην Ουκρανία είπε ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ουκρανία παραμένει ανοιχτή σε διάλογο αλλά σε άλλες τοποθεσίες, σε χώρες, δηλαδή, που δεν έχουν επιδείξει επιθετικότητα απέναντι στην Ουκρανία.

Μιλώντας για το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ο Ζελένσκι το χαρακτήρισε «βάρβαρο» υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται σε περιοχές με αμάχους όπου δεν υπάρχουν στρατιωτικές υποδομές. «Οι Ρώσοι επιτίθενται παντού, συμπεριλαμβανομένων και ασθενοφόρων» είπε ο Ζελένσκι.

Τι είχε ανακοινώσει το Κρεμλίνο

Το διάγγελμα του Ζελενέσκι ήρθε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στη Λευκορωσία προκειμένου να γίνουν συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας στην δήλωσή του είχε αναφέρει ότι στην αντιπροσωπεία της Ρωσίας περιλαμβάνονται εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας αλλά και από το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία είναι έτοιμη «να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις» είχε πει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προσθέτοντας, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ότι η Μόσχα περιμένει τώρα τους Ουκρανούς.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις στη πολη Γκομέλ» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου με το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας να ανακοινώνει ότι απο την πλευρά του έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για τη συνάντηση και τώρα εργάζεται για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν το πρωτόκολλο.

Υπενθυμίζεται ότι τη Λευκορωσία ως τόπο διεξαγωγής συνομιλιών με στόχο να υπάρξει απεμπλοκή από τον πόλεμο στην Ουκρανία είχε προτείνει η Ρωσία και στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με την πρότασή της να απορρίπτεται από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο οποίος με τη σειρά του αντιπρότεινε την Πολωνία.

Το βράδυ της Παρασκευής υπήρξαν πληροφορίες για νέα πρόταση εκ μέρους του Ζελένσκι προκειμένου οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία να διεξαχθούν στο Ισραήλ, πρόταση για την οποία ακόμα δεν έχει υπάρξει απάντηση από τη Μόσχα.

Πηγή: Newsbomb.gr