Θρίλερ με το Moskva: Φόβοι για αγνοούμενους και... πυρηνικές κεφαλές

Θρίλερ με το Moskva: Φόβοι για αγνοούμενους και... πυρηνικές κεφαλές

Πληθαίνουν τα ερωτήματα αναφορικά με την τύχη της ναυαρχίδας της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς το «Moskva» που βυθίστηκε χθες μετά από έκρηξη, μπορεί να μετέφερε και πυρηνικές κεφαλές, ενώ φέρονται να αγνοούνται πολλά μέλη του πληρώματος.

Ο Αντρίι Κλιμένκο, διευθυντής έργου στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Μαύρης Θάλασσας, είπε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο πυρηνικές κεφαλές στο βυθισμένο πλέον ρωσικό καταδρομικό "Moskva" γράφει η ουκρανική εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

"...ειδικοί λένε ότι υπάρχουν 2 πυρηνικές κεφαλές για πυραύλους κρουζ στο Moskva (ίσως αυτό θα μπορούσε να είναι είδηση ​​για πολλούς, αλλά ναι, αυτό το πλοίο είναι φορέας πυρηνικών όπλων). Πού είναι αυτές οι κεφαλές; Πού ήταν όταν εξερράγησαν τα πυρομαχικά; Πού είναι το σημείο στον χάρτη; Συντεταγμένες? - Αυτές είναι οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του ΔΟΑΕ… Τα παράκτια κράτη της Μαύρης Θάλασσας -Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Γεωργία- θα πρέπει να δράσουν αμέσως σε αυτό", έγραψε ο Κλιμένκο στο Facebook.

Έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές επ' αυτού σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο, αλλά μέχρι τώρα τίποτα επίσημο.

Η τύχη του πυραυλοφόρου καταδρομικού Moskva εξελίχθηκε σε θρίλερ εχθές, με την ουκρανική πλευρά να ισχυρίζεται ότι το πλοίο βυθίστηκε μετά το πλήγμα που κατάφεραν οι δυνάμεις της χώρας με πυραύλους, και τη Ρωσία να επιμένει ότι στο πλοίο ξέσπασε φωτιά από έκρηξη πυρομαχικών αλλά μεταφέρεται σε λιμάνι για αποκατάσταση των ζημιών.

Τελικά, το βράδυ της Πέμπτης, επιβεβαιώθηκε η βύθιση του πλοίου. "Κατά τη ρυμούλκησή του στο λιμάνι προορισμού, το Moskva έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών που υπέστη στο κύτος μετά από έκρηξη πυρομαχικών. Υπο συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε" ανέφερε το ρωσικό Ria Novosti.

Τουρκικό πλοίο έσωσε 54 μέλη

Τουρκικό πλοίο ήταν αυτό που απομάκρυνε 54 μέλη του πληρώματος της ναυαρχίδας του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας Moskva, η οποία βυθίστηκε χτες, μετά, πιθανώς, από χτύπημα των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας.

Το ρωσικό καταδρομικό έστειλε σήμα κινδύνου τη νύχτα, είπε ο Αρβίντας Ανουσάουσκας στο Facebook: "Στη 1.14 π.μ., το καταδρομικό έγειρε στο πλάι και μετά από μισή ώρα, όλος ο ηλεκτρισμός κόπηκε. Από τις 2 τα ξημερώματα, το τουρκικό πλοίο εκκένωσε 54 ναύτες από το καταδρομικό και περίπου στις 3 τα ξημερώματα, η Τουρκία και η Ρουμανία ανέφεραν ότι το πλοίο είχε βυθιστεί. Η απώλεια Ρώσων από το πλήρωμα είναι ακόμα άγνωστη, αν και στο πλοίο επέβαιναν 485 άτομα πλήρωμα (66 από τους οποίους ήταν αξιωματικοί)", είπε ο Ανουσάουσκας.

Πηγή: Newsbomb.gr