Το Δουκάτο της Κορνουάλης και η «μυθική» περιουσία που κληρονομεί ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ

Ο Βασιλιάς Κάρολος έχρισε διάδοχό τον Γουίλιαμ, ο οποίος βαπτίστηκε πρίγκιπας της Ουαλίας και Δούκας της Κορνουάλης.

Το Δουκάτο που δημιουργήθηκε το 1337 περνά από τον Κάρολο στον Γουλιέλμο

Με την ένταξη του βασιλιά Καρόλου, ο γιος του Πρίγκιπας Γουίλιαμ γίνεται ο προφανής κληρονόμος, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και ο 25ος Δούκας της Κορνουάλης.

Μαζί με αυτόν τον τίτλο, κληρονομεί αυτόματα το Δουκάτο της Κορνουάλης, το οποίο υπήρξε ροή εισοδήματος για τον πατέρα του για πάνω από μισό αιώνα.

Αυτό οφείλεται στην ιδιοκτησία ενός κτήματος 52.000 εκταρίων (128.000 στρέμματα), γεγονός που τον καθιστά επίσης έναν από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες της Αγγλίας.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Guardian, το Δουκάτο κατέχει γη σε 20 αγγλικές και ουαλικές κομητείες, που εκτείνεται από Ντέβον προς την Κεντ, και Κάρμαρτενσαϊρ προς την Νότινχαμσαϊρ.

Μεγάλο μέρος του κτήματος είναι χωράφια, αλλά περιλαμβάνει επίσης σπίτια και εμπορικά ακίνητα, δάση, ποτάμια, ακτογραμμή και περίπου το ένα τρίτο του Εθνικού Πάρκου Dartmoor, το οποίο κάποτε χρησιμοποιήθηκε για την εξόρυξη κασσίτερου και χαλκού.

Μερικές από τις πιο ασυνήθιστες εκμεταλλεύσεις περιλαμβάνουν το Oval cricket ground, στο κεντρικό Λονδίνο – το οποίο έχει μισθωθεί από το Surrey County Cricket Club από το 1874 – καθώς και η φυλακή Dartmoor. Τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του Δουκάτου αποτιμήθηκαν σε περισσότερα από 1 δισ.λίρες τον Μάρτιο.

Το Δουκάτο δημιουργήθηκε το 1337, όταν ο Έντουαρντ Γ ‘ ίδρυσε ένα ιδιωτικό κτήμα που θα μπορούσε να προσφέρει ανεξαρτησία στον γιο και τον κληρονόμο του, τον Πρίγκιπα Έντουαρντ. Αποφάσισε ότι κάθε μελλοντικός Δούκας της Κορνουάλης θα ήταν ο μεγαλύτερος επιζών γιος του μονάρχη.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ ‘ δεν ήταν μόνο κληρονόμος του θρόνου από την ηλικία των τριών ετών, αλλά ήταν επίσης ο μακροβιότερος Δούκας της Κορνουάλης στην ιστορία, έχοντας σημειώσει 50 χρόνια λειτουργίας του κτήματος το 2019. Ανέλαβε μόνο τη λειτουργία του κτήματος και δικαιούται να λάβει το πλήρες εισόδημά του σε ηλικία 21 ετών.

Υπό την ηγεσία του, τα ετήσια έσοδα πολλών εκατομμυρίων λιρών του κτήματος χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση των “δημόσιων, ιδιωτικών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων” του Καρόλου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Δουκάτου.

Ζήτησε τη διαχείριση του κτήματος με τρόπο που ήταν “βιώσιμος, οικονομικά βιώσιμος και ουσιαστικής αξίας για την τοπική κοινωνία”.

Ο Κάρολος ίδρυσε επίσης οργανικά δουκάτα το 1990. Η εταιρεία τροφίμων αγωνίστηκε μετά την οικονομική κρίση του 2007 και διασώθηκε όταν υπέγραψε συμφωνία αδειοδότησης με την Waitrose το 2009. Τώρα λειτουργεί ξεχωριστά στο Δουκάτο της Κορνουάλης.

Exit mobile version