Ουκρανία: Κρίσιμες υποδομές ενέργειες βομβάρδισαν οι Ρώσοι

Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα ρωσικά πλήγματα έπληξαν κρίσιμες υποδομές σε τρεις περιοχές, κλείνοντας την ηλεκτρική ενέργεια σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα.

«Ρώσοι τρομοκράτες επιτέθηκαν για άλλη μια φορά στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας σε τρεις περιοχές», είπε ο Shmygal.

«Πέντε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταγράφηκαν στο Κίεβο. Οι ενεργειακές εγκαταστάσεις και ένα κτίριο κατοικιών υπέστησαν ζημιές», πρόσθεσε.

Είπε ότι η Ρωσία είχε επίσης εξαπολύσει επιθέσεις με ρουκέτες σε «κρίσιμες υποδομές» στην κεντρική περιοχή Dnipropetrovsk και στην περιοχή Sumy στα ανατολικά.

«Εκατοντάδες οικισμοί αποκόπηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης», πρόσθεσε.

«Όλες οι (κυβερνητικές) υπηρεσίες εργάζονται για τη διόρθωση των συνεπειών του βομβαρδισμού και την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο Shmygal προέτρεψε τους Ουκρανούς να μειώσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.

Το γραφείο του προέδρου είπε ότι οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας είχαν αφήσει πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Και στο Dnipropetrovsk, τρεις ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν, αλλά ένας άλλος έπληξε ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Ο πάροχος δικτύου Ukrenergo της Ουκρανίας νωρίτερα τη Δευτέρα επιβεβαίωσε επίσης ότι τα ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν την ενεργειακή υποδομή στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, προσθέτοντας ότι η κατάσταση με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας είναι υπό έλεγχο και τα συνεργεία επισκευής διορθώνουν τη ζημιά.

Η Ukrenergo προέτρεψε τους Ουκρανούς σε μια δήλωση στο Telegram να είναι φειδωλοί στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά το βράδυ, για να μειώσουν την πίεση στο ενεργειακό σύστημα.

«Το κέντρο αποστολής της Ukrenergo δεν αποκλείει την πιθανότητα εισαγωγής χρονοδιαγραμμάτων διακοπής λειτουργίας έκτακτης ανάγκης», ανέφερε.

Exit mobile version