Ρωσία: Πέθανε πρώην στενός συνεργάτης του Πούτιν από ανεξήγητη ασθένεια…

Ένας στενός μέντορας κατάσκοπος της KGB του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος υποβιβάστηκε αφού τόλμησε να ασκήσει δημόσια κριτική στον ηγέτη του Κρεμλίνου, πέθανε από μια ανεξήγητη «σοβαρή ασθένεια».

Ο Βίκτορ Τσερκέσοφ, 72 ετών, κάποτε υπεύθυνος για τη συντριβή των Σοβιετικών αντιφρονούντων, ήταν καθοριστικός για την άνοδο του Ρώσου προέδρου, αλλά το ζευγάρι αργότερα είχε τεταμένες σχέσεις.

Όταν ο Πούτιν ήταν επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας FSB πριν γίνει πρωθυπουργός, ο Τσερκέσοφ τοποθετήθηκε ως ο έμπιστος αναπληρωτής του.

Νωρίτερα ήταν υπεύθυνος του νόμου και της τάξης στην Αγία Πετρούπολη, όταν έγινε η «εγκληματική πρωτεύουσα» της Ρωσίας με ρεκόρ για αμέτρητες ανεξιχνίαστες δολοφονίες επί πληρωμή. Τότε ο Πούτιν ήταν αντιδήμαρχος.

Αλλά οι σχέσεις μεταξύ του Τσερκέσοφ και του Πούτιν έγιναν τεταμένες αφού ο μέντορας κατάσκοπος υπέδειξε το 2017 ότι οι μυστικές υπηρεσίες διαφθείρονταν υπό τον Πούτιν.

Και τώρα, ο Τσερκέσοφ βρέθηκε νεκρός στην Αγία Πετρούπολη από «σοβαρή ασθένεια», χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες από τις ρωσικές αρχές.

Ο θάνατός του είναι ο τελευταίος από έναν αριθμό ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων που έχουν πεθάνει υπό ύποπτες συνθήκες τους τελευταίους μήνες.

Ο Τσερκέσοφ είχε γράψει το 2007 ότι ανώτεροι αξιωματικοί της FSB πλουτίζονταν ως «έμποροι» αντί να είναι «πολεμιστές» υπό τις διαταγές του Πούτιν.

Εκείνη την εποχή, ένας αγανακτισμένος Πούτιν κάλεσε τον Τσερκέσοφ για το άρθρο και άφησε να εννοηθεί ότι ο επί χρόνια σύμμαχός του δεν ήταν καθόλου καθαρός.

«Θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να μεταδίδονται τέτοια προβλήματα στα μέσα ενημέρωσης», είπε ο Πούτιν.

«Και αν κάποιος ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, κάνει τέτοιους ισχυρισμούς για πόλεμο των ειδικών υπηρεσιών, ο ίδιος πρέπει πρώτα να είναι άψογος».

Εκείνη την εποχή, ένας πράκτορας και επίσης ένας πρώην πράκτορας που εργαζόταν για τον Cherkesov – τότε Διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου Ναρκωτικών – πέθανε μυστηριωδώς από «δηλητηρίαση».

Ο Τσερκέσοφ απολύθηκε από αυτόν τον ρόλο στον απόηχο της κριτικής του στις μυστικές υπηρεσίες υπό τον Πούτιν.

Κάποιοι ερμήνευσαν τον θάνατό του και τις δηλητηριάσεις ως οφειλόμενες σε βάναυσους πολέμους χλοοτάπητα μεταξύ των εμπόλεμων κολλητών του Πούτιν.

Ωστόσο, ο Πούτιν δεν ήθελε να τον χάσει εντελώς.

Ο Τσερκέσοφ – που θεωρείται από μια πηγή ότι «γνώριζε πού θάβονται τα πτώματα επί πολλά χρόνια» – έγινε επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προμήθειας Όπλων, Στρατιωτικών, Ειδικού Εξοπλισμού και Υλικών για μια θητεία δύο ετών.

Αργότερα έγινε βουλευτής, αλλά δεν θεωρήθηκε ποτέ ξανά ως στον στενό κύκλο του Πούτιν, παρόλο που οι άνδρες ήταν κολλητοί από το πανεπιστήμιο.

Ωστόσο, χαρακτηρίστηκε ως «ένας από τους λίγους ανθρώπους με τους οποίους ο Πούτιν είναι ειλικρινής».

Πηγή – DailyMail

Exit mobile version