Χάνουν τη Χερσώνα οι Ρώσοι: Αποχωρούν από τη δυτική όχθη του Δνείπερου

Χάνουν τη Χερσώνα οι Ρώσοι: Αποχωρούν από τη δυτική όχθη του Δνείπερου

Στρατηγική ήττα αποτελεί για τους Ρώσους η υποχώρηση των δυνάμεών τους από τη δυτική όχθη του Δνείπερου στη Χερσώνα. 

Την απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του Δνείπερου διέταξε ο Υπουργός Αμύνης της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, ενώ ο επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων, στρατηγός Σουροβίκιν επιβεβαιώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν πλέον στα ανατολικά του ποταμού.

Υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 στρατιώτες θα πρέπει να μετακινηθούν, πολλοί από τους οποίους σε μονάδες που υπέστησαν βαριές απώλειες σε έμψυχο και στρατιωτικό υλικό.

Η κίνηση των Ρώσων είχε προεξοφληθεί τις τελευταίες εβδομάδες ως επερχομένη και βεβαία, δεν παύει όμως να συνιστά περιστατικό -έστω στρατηγικής- υποχώρησης των δυνάμεων της Μόσχας. Η Χερσώνα είναι η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που είχαν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του οκτάμηνου πολέμου.

Στο μεταξύ οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στις υπόλοιπες πόλεις της Ουκρανίας.

Τουλάχιστον εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 24 τραυματίστηκαν μέσα σε 24 ώρες, ανακοίνωσε το γραφείο του ουκρανού προέδρου. Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ρουκέτες, βαρύ πυροβολικό και αεροσκάφη για να επιτεθεί σε οκτώ περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις συγκρούστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας πάνω από τη Snihurivka, μια πόλη περίπου 50 χιλιόμετρα (30 μίλια) βόρεια της Χερσώνας.

Ο Kirill Stremousov, ο αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης της Χερσώνας που διορίστηκε από το Κρεμλίνο, είπε σε μια ανάρτηση στο Telegram ότι ο ουκρανικός στρατός «είχε εδραιωθεί» κατά μήκος μιας σιδηροδρομικής γραμμής στο βόρειο τμήμα της Snihurivka. Σε άλλη ανάρτηση, ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν την ουκρανική προέλαση.

Η περιοχή Χερσώνα είναι μία από τις τέσσερις επαρχίες της Ουκρανίας που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσάρτησε και στη συνέχεια έθεσε υπό ρωσικό στρατιωτικό νόμο.

Πηγή: Newsbomb.gr