ΗΠΑ: «Καλή εξέλιξη» οι συνομιλίες Ζελένσκι – Σι Τζινπίνγκ

Ο Λευκός Οίκος βλέπει θετικά την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα σε Ουκρανία και Κίνα, έπευσε όμως να προειδοποιήσει το Πεκίνο…

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Πέμπτη ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ θα ήταν «καλή εξέλιξη», αλλά προειδοποίησε το Πεκίνο να μην υιοθετήσει «μονόπλευρη» άποψη για τη σύγκρουση.

«Πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ καλό να μιλήσουν οι δυο τους», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι ο Ουκρανός ηγέτης πρόκειται να συνομιλήσει με τον Σι για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου και την εισβολή της Ρωσίας την Ουκρανία.

«Υποστηρίζουμε και έχουμε υποστηρίξει» την επαφή, είπε ο Kirby. Ωστόσο, προειδοποίησε κατά της κινεζικής πίεσης για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, λέγοντας ότι απλώς θα βοηθούσε τη ρωσική επιθετικότητα.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει επιβεβαιωθεί η πραγματοποίηση τηλεφωνικής κλήσης στον Ζελένσκι από τον Σι Τζινπίνγκ. Ωστόσο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ και ο Ουκρανός ομόλογός του Ντμίτρο Κουλέμπα μίλησαν τηλεφωνικά την Πέμπτη.

Ο Σι φέρεται επίσης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian, να ετοιμάζει ένα ταξίδι στη Μόσχα για να συνομιλήσει με τον σύμμαχό του Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Κίρμπι είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι θα πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής Πούτιν-Σι, αλλά προέτρεψε το Πεκίνο να αποφύγει να επιδιώξει μια λύση στον πόλεμο που «θα αντικατοπτρίζει μόνο τη ρωσική προοπτική».

Είπε ότι η επισήμανση από την Κίνα της ανάγκης για κατάπαυση του πυρός «ακούγεται απολύτως λογική», αλλά ουσιαστικά «θα επικυρώσει την κατάκτηση της Ρωσίας».

«Στην πραγματικότητα, θα αναγνωρίσει τα κέρδη της Ρωσίας» και «θα αποτελούσε άλλη μια συνεχιζόμενη παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ», είπε.

Οι ρωσικές δυνάμεις που καταλαμβάνουν περιοχές της Ουκρανίας υφίστανται επί του παρόντος έντονες πιέσεις από δυτικά οπλισμένα ουκρανικά στρατεύματα.

Μια κατάπαυση του πυρός θα επέτρεπε στη Μόσχα «να εδραιώσει περαιτέρω τις θέσεις της στην Ουκρανία, να ανοικοδομήσει τις δυνάμεις της… και να τις εκπαιδεύσει ξανά ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά τις επιθέσεις τη στιγμή της επιλογής τους», είπε ο Κίρμπι.

Μια διαρκής ειρήνη «δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη και πρέπει να περιλαμβάνει απολύτως και να ενημερώνεται από τις ουκρανικές προοπτικές και τις ουκρανικές αποφάσεις», κατέληξε.

Exit mobile version